Langenbielau

 

(officieel in het Duits: Arbeitslager Langenbielau I, ook wel bekend als het Reichenbach-kamp  - een Duits subkamp van KL Groß-Rosen voor mannen, gelegen op de grens van Bielawa (Duits: Langenbielau) en Dzierżoniów (Duits: Reichenbach)

 

Werkkamp (Duits: Arbeitslager), opgericht in 1941 en op 3 september 1944 omgevormd tot een afdeling van het concentratiekamp Groß-Rosen. Het kamp was omgeven door prikkeldraad, er was een keuken, een veldhospitaal en barakken voor SS'ers en gevangenen maar het aantal barakken voor gevangenen staat ter discussie: sommige bronnen zeggen dat het er tien waren en anderen dat hun aantal was ongeveer zestien. Ook het aantal gevangenen wordt betwist: het zouden er 2.000 of zelfs 7.000 kunnen zijn, maar het aantal slachtoffers is onbekend. De gevangenen waren voornamelijk joden uit Polen, maar ook joden uit andere Europese landen, bijvoorbeeld Hongarije, Slowakije en Nederland. Pas vanaf januari 1945 werden niet alleen joden in het kamp geplaatst.

Arbeitslager Langenbielau was ondergeschikt aan het vrouwenkamp Arbeitslager Peterswaldau, gelegen in Pieszyce. Beide kampen waren, samen met Arbeitslager Langenbielau II, ondergeschikt aan één commandant, Karl Ulbricht.

De huurders van de slavenarbeid uit het kamp waren voornamelijk de weverij Christian Dierig AG, die tijdens de oorlog de naam Siling I aannam en wapens produceerde. Gevangenen werkten ook voor de bedrijven Jordan (Siling II tijdens de oorlog), Zill u Knebich, Hansen u. Flechtner, Telefunken, Krupp, Rebich, Richter u Schäder (Blockhäuserbau voor de duur van de oorlog), Flugzeugfabrik "Preschona", Goldschmidt en Radiofabrik Hagenuk. In 1945 werden gevangenen ingezet bij het graven van loopgraven. Degenen die niet konden werken, werden naar het ziekenhuis in Kolce gebracht. Tot eind januari 1945 werden de doden naar het kamp vervoerd en later ter plaatse begraven. In februari van hetzelfde jaar werden enkele gevangenen overgebracht naar KL Dachau. Op 8 mei 1945 werden de Arbeitslager Langenbielau-gevangenen bevrijd door Sovjet-soldaten.

Lijst Nederlandse slachtoffers

 

  • Gottwald Wilhelm Schimmel (1894-1943)
  • Marinus Van Der Stoep (1923-1945)