Kamp Zwartemeer

Kamp Zwartemeer

 

Noordoostpolder 

 

 

geen gegevens

 

Kamp Zwartemeer lag ten zuiden van Ens op de kruising van de Zwartemeerweg en de Neushoornweg en werd geopend op 19 juli 1942.

 

In september 1943 dook de toen negentienjarige jood Louis Cohen uit Amsterdam onder in de Noordoostpolder. ‘Rooie Kees’ bracht hem met de tram naar het station in Amsterdam en samen stapten ze op de trein naar Enkhuizen. Vervolgens namen ze de boot naar Kampen waar het verzet Louis Cohen van valse papieren voorzag om hem in de Noordoostpolder te laten onderduiken. Uiteraard kreeg hij een nieuwe naam: Gerardus Alfonsus Marinus Spiekerman. Ze namen afscheid en Louis vervolgde zijn weg over het Kampereiland naar Ramspol. Hij mocht geen koffer meenemen en daarom had hij een winterjas aan en andere kleren eronder. Hij slaagde erin om langs de Duitse controle bij Ramspol te komen en kwam terecht in kamp Zwartemeer. Uiteindelijk kon Louis Cohen met hulp van het verzet onderduiken bij de familie Kramer op Urk. Hier zou hij op 17 april 1945 de Bevrijding meemaken.

 

Veel arbeiders meldden zich vrijwillig aan voor het werk in de Noordoostpolder om zo te ontkomen aan de gedwongen tewerkstelling in Duitsland. Men dook als het ware onder in de polder. De afkorting ‘NOP’, zo werd gezegd, staat dan ook niet alleen voor ‘Noordoostpolder’ maar ook voor ‘Nederlands Onderduik Paradijs’. In november 1944 werden 1.000 mannen alsnog afgevoerd naar Duitsland.