Namenlijst Nieuwezijds- en Ellendigen begraafplaats Amsterdam

Nieuwezijds- en Ellendigenkerkhof bij de Sint Catharina of Nieuwe Kerk, ca. 1408-1647

Vanwege de snelle groei van Amsterdam was er behoefte aan een nieuwe kerk. In 1408 kreeg de stad een tweede parochie die begon met de bouw van een eigen kerk. Niet ver van de Dam werd een boomgaard benut voor de bouw van de Nieuwe Kerk. Rondom de kerk werden twee begraafplaatsen aangelegd. Aan de zuidkant van de kerk lag het Nieuwezijdskerkhof, een gewijde begraafplaats voor arme, maar onbesproken, Amsterdammers. Aan de zuidoostzijde lag het ongewijde Ellendigenkerkhof, dat bestemd was voor terechtgestelden, misdadigers, zelfmoordenaars, onbekende lijken en wellicht doodgeboren kinderen.

 

In 1647 werden de twee kerkhoven nagenoeg geheel geruimd, deels om plaats te maken voor het nieuwe stadhuis op de Dam, dat in 1665 voltooid werd. Over de kerkhoven werden nieuwe straten gerooid en tegen de kerk werden nog enkele huizen gebouwd. 

 

In de kerk is het praalgraf van Michiel de Ruyter achter het koor zichtbaar. Naast De Ruyter vinden we hier nog meer graven van zeehelden, maar ook het graf van Joost van den Vondel.

 

Alfabetisch

Graven en zerken in kerk

  • De Ruyter
  • Joost van de Vondel