Namenlijst Joodse begraafplaats Groningen

De Joodse begraafplaatsen in de stad Groningen waren drie in getal. Twee van deze Joodse begraafplaatsen bestaan nog steeds.

Jodenkamp

De Joodse inwoners van de stad Groningen begroeven hun doden sinds 1747 op een eigen begraafplaats. Deze was gelegen op een dwinger in de noordoostelijke vestingwal. Deze begraafplaats, de zogenaamde 'Jodenkamp', was tot 1827 in gebruik.

In 1954 werden graven op de Jodenkamp geruimd om plaats te maken voor nieuwbouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Opgegraven stoffelijke resten werden herbegraven op de begraafplaats aan de Moesstraat. In 2006 werden bij voorbereidingen voor woningbouw op het CiBoGa-terrein opnieuw menselijke resten gevonden op de locatie Jodenkamp. Deze werden herbegraven op de begraafplaats aan de Iepenlaan.

Op zowel de begraafplaats aan de Moesstraat als op de begraafplaats aan de Iepenlaan bevinden zich gedenktekens ter herinnering aan de doden die ooit zijn begraven aan de Jodenkamp. Deze gedenktekens zijn voorzien van een gedicht van stadsdichter Ronald Ohlsen.

Moesstraat[bewerken 

De Joodse begraafplaats aan de Moesstraat is deel van de Noorderbegraafplaats en werd in 1827 in gebruik genomen. Na het sluiten van de Jodenkamp in 1827 werden de Joden tot 1909 hier begraven. In dat jaar werd de begraafplaats aan de Iepenlaan in gebruik genomen. Op het Joodse deel van de Noorderbegraafplaats staan 906 grafstenen.

Iepenlaan

De Joodse begraafplaats aan de Iepenlaan ligt tegenover begraafplaats Selwerderhof en ten zuiden van de noodbegraafplaats Klein Selwerderhof. Hij is vanaf 1909 in gebruik. Er bevinden zich 960 grafstenen en een oorlogsmonument. De opperrabbijnen Eliazer Hamburg en Abraham Asscher werden hier begraven.

Namenlijst Joodse begraafplaats

  1. .
  2. .
  3. .