Kamp Hoogerheide

Kamp Hoogerheide

 

Woensdrecht 

 

Kamp Hoogerheide te Hoogerheide was een Bewarings- en verblijfskamp van april 1945 tot oktober 1948. Het was door de Duitsers in de loop van de eerste oorlogsjaren aangelegd en ingericht als wagen- en motorenpark van de bezetter. Circa 800 politieke delinquenten hebben hier gevangen gezeten

NSB’ers en vaak ook andere personen, wegens hulpverlening aan de vijand. Het zijn de voor intemering in aanmerking komende ‘vijanden van het vaderland’, de ‘landverraders’, de ‘foute’ Nederlanders.
Wordt Kamp Hoogerheide pas in het voorjaar, april 1945, in gebruik genomen omdat andere kampen als Meilust in Bergen op Zoom en/of Notendaal in Steenbergen te
vol worden. Al vanaf eind oktober 1944 worden collaborateurs opgepakt.

Woensdrecht kende drie Waltlager

De Duitse bezetters leggen in de bossen in de omgeving van het vliegveld Woensdrecht drie zogenaamde Waltlager aan. Eén in Cuyperse bossen bij De Duintjes. Een tweede Waldlager in de zelfde bossen bij de Zuidgeest. Een derde ligt in (centrum) Wouwsche Plantage. De kampen met houten barakken zullen een linie hebben gevormd. Zij liggen strategisch ter verdediging van het vliegveld Woensdrecht en - met name de eerste twee - de Duitse radarpost op Lindonk. Langs andere weg wordt vernomen dat de eerste twee lager strategisch lagen voor het beheersen van de eventuele vluchtweg voor de Duitsers en aanvalsweg van de Geallieerden vanuit Zeeland vanaf de hoogte van Lindonk.

 

De bouwwerken zijn onderdeel van Waldlager Zuidgeest. Zij zijn van steen en afgedekt met een dikke laag aarde. Daartoe werden 28 barakken gebouwd en betonnen schuilkelders aangebracht. Waarschijnlijk dat hier munitie lag, hetgeen logisch lijkt want bij een aanval biedt hout geen weerstand.