Kamp Haamstede

Kamp Haamstede

 

Haamstede 

 

Kamp Haamstede te Haamstede was een Bewarings- en verblijfskamp van 1946-1951.

 

Het interneringskamp voor NSB'ers aan de Kloosterweg in Haamstede was oorspronkelijk een werkkamp van de organisatie TODT.

 

Fliegerhorst Haamstede
Bijna elk vliegveld dat in het begin van de oorlog door de Luftwaffe in gebruik werd genomen werd voorzien van een grote zogenaamde Fliegerhorst-Gefechtsstand, waarin de lokale vluchtleiding was ondergebracht. Deze voor het gemak te noemen 'commandobunker' had een oppervlakte van 28,75 m bij 14,0 m en was uitgevoerd met wanden van 2,0 m gewapend beton en een dakdikte van 2,0 tot 2,5 m. Hiermee was de bunker een van de grootste op het gehele eiland. De gestandaardiseerde bunker had twee ingangen, elk voorzien van een gassluis. De commandobunker stond aan de rand van het landingsterrein, zodat de luchtver-keersleiding de start- en landingsbanen kon observeren door de twee observatiesleuven in de bunker. In de ruimten aan de andere kant van de gang waren bijvoorbeeld de meteorologische en de verbindingsdienst ondergebracht. In de hoeken naast de ingangen zaten de toilet- en wasruimten en een machinekamer voor verwarming en luchtbehandeling.

Wanneer precies is niet bekend, maar ergens in het voorjaar van 1943 werd het nog zeer sporadisch gebruikte vliegveld onbruikbaar gemaakt voor vliegtuigen om te landen. Dwars over het terrein en de start- en landingsbanen werden greppels gegraven en er werden mijnen gelegd. Dit had te maken met het opheffen van een aantal kleinere vliegvelden in de kuststrook van Nederland. De Luftwaffe zag zich hiertoe genoodzaakt wegens gebrek aan voldoende materieel maar ook het veranderende oorlogstoneel. Op 10 juni 1943 vond er om 12.00 u op het vliegveld Haamstede een bespreking plaats op hoog niveau aangaande de kustverdediging in relatie met het vliegveld. De kustverdediging was en bleef de verantwoordelijkheid van het Heer, niet van de Luftwaffe zo redeneerde General der Flieger Siburg. het Luftgaukommando was graag bereid alle onderkomens en bijbehorende toebehoren ter beschikking te stellen aan de landmacht. Dit was niet echt wat de 719e divisie voor ogen had, maar zij stond voor een voldongen feit: de toekomstige opheffing van het vliegveld.