Namenlijst Joodse begraafplaats Overveen

De Joodse Begraafplaats aan de Tetterodeweg, vlakbij station Overveen, heeft een bijzondere geschiedenis. In 1797 werd hij gesticht door de Neie Kille (‘Nieuwe Gemeente’), een joodse gemeente die zich had afgescheiden van de Amsterdamse Hoogduitse Joodse Gemeente onder de naam Adath Jeschurun (gemeente van Jeshurun). De afscheiding ging met veel tumult gepaard, er vonden zelfs straatoproeren plaats, burgerpatrouilles liepen rond met geladen wapens en de politie te paard verrichtte arrestaties. De oprichters, onder wie het bestuur bestaande uit Mozes Asser, Hartog Bromet en Hartog de Lemon, werden uit de joodse gemeente gezet met een boete van duizend (!) gulden. Zij streefden namelijk naar liberalisering binnen de synagoge en gelijke burgerrechten voor alle joodse Nederlanders op grond van de Déclaration des droits de l’homme et du citoyen die tijdens de Franse Revolutie was uitgevaardigd. De gelijkgerechtigdheid van alle burgers van de Bataafse Republiek was in 1796 ingevoerd.

Er kwam verzet van de gevestigde joodse gemeenteleden, toen de dissidenten de Verklaring in de synagogen in het Jiddisch wilden laten voorlezen. Alleen het Hebreeuws was in de synagoge gebruikelijk en de inhoud van de Verklaring, met de nadruk op de idealen van de Franse Revolutie, vrijheid, gelijkheid en broederschap, ging het joodse establishment veel te ver.

Na een verbod op de voorlezing werd een eigen gemeente opgericht met een eigen begraafplaats in de duinen buiten Haarlem.

De plaatselijke bevolking moest niets hebben van de begraafplaats en deze werd in 1805 volgens de bestuursnotulen ‘op een totale wijze gedemoljeerd’. Er werd daarom besloten een muur om de begraafplaats te bouwen.

Lodewijk Napoleon vond al die verschillende kerkgenootschappen, joods en anderszins, maar verwarrend en onder zijn koningschap keerde de Neie Kille in 1808 terug tot de Amsterdamse Hoogduitse Gemeente.

In de Tweede Wereldoorlog dreigde sluiting van de begraafplaats en verkoop van de grond. Dankzij attente ambtenaren die ontdekten dat een begraafplaats pas dertig jaar na sluiting bebouwd mag worden, ging dit niet door.

De oprichters van de Neie Kille zijn in Overveen begraven, evenals rabbijn Graanboom, een bekeerling van Zweedse herkomst. Ook de vooraanstaande bankier A.C. Wertheim (1832-1897) ligt er en in 1942 werd mr. Lodewijk Visser er begraven, de president van de Hoge Raad en voorman in het verzet. In totaal zijn er ca. 220 personen begraven en er zijn 120 zerken met opschrift in het Hebreeuws en het Nederlands.

 

Twee vooraanstaande Joden met een graf op de Joodse Begraafplaats in Overveen

Lodewijk Ernst Visser (1871 – 1942)

Lodewijk Ernst Visser werd te Amersfoort geboren als oudste zoon van vooraanstaande ouders. Zijn vader, Ernst Lodewijk Visser bekleedde vele functies, waaronder een wethouderspost voor de gemeente Amersfoort. Zijn voorouders van vaders kant behoorden tot de groep joden die in 1798 de afgescheiden joodse gemeente ‘Adath Jesschurun’, ofwel de ‘Neie Kille’ (de nieuwe gemeente), oprichtten, die hun begraafplaats in Overveen hadden.

Evenals andere leden van de familie Visser ging ook Lodewijk Ernst Visser rechten studeren en bekroonde die studie in 1894 met een staatsrechtelijke dissertatie getiteld ‘De territoriale zee’. Na een korte studie in Parijs werd hij advocaat in Amsterdam bij het advocatenkantoor van J. C. Boas en E. van Lier.

In mei 1897 werd hij benoemd tot adjunct-commies op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Juist in deze tijd deed de Franse Dreyfus-affaire ook in Nederland het antisemitisme opleven. Visser kreeg de indruk dat hierdoor zijn carrièremogelijkheden bij Buitenlandse Zaken gering waren en nam daarom in 1903 ontslag. Hij ging weer werken op het Amsterdamse advocatenkantoor, maar werd nog datzelfde jaar benoemd tot rechter aan de arrondissementsrechtbank in Rotterdam. Vanaf dat moment neemt zijn carrière een hoge vlucht. In 1911 wordt hij vice-president van de rechtbank in Rotterdam. In 1915 volgt een benoeming tot raadsheer in de Hoge Raad en in 1933 wordt hij daar vice-president. Hij wordt in 1939 president van dit hoogste rechtscollege van ons land.

Lodewijk Ernst Visser was in de jaren dertig goed op de hoogte van de situatie van de Joden in nazi-Duitsland. Zijn dochter Mathilde Visser schrijft: ‘Bij mijn vader kwamen voortdurend mensen, zowel goede Duitsers als Nederlanders, die hem op de hoogte stelden van het lot der Joden daar voor de oorlog, van de mishandelingen en de kampen en ook van het politieke verzet’. Toen er in 1936 een meeting plaatsvond in het Concertgebouw in Amsterdam tegen de Neurenberger Wetten, was Lodewijk Ernst Visser een van de sprekers.

Al op 21 november 1940 wordt Visser door de bezetter ontslagen, vanwege zijn jood-zijn. Eind 1940 wordt de Joodse Coördinatie Commissie (JCC) opgericht, waarvan Visser de voorzitter wordt. In tegenstelling tot de Joodse Raad was de JCC een autonome organisatie die door joden was opgericht. Er bestond een principieel verschil van mening tussen beide instellingen over de aan te nemen houding ten opzichte van de bezetter. De JCC, in de persoon van Visser, stond op het standpunt dat men de bezetter zoveel mogelijk moest tegenwerken en collaboratie af moest wijzen. Visser was ook tegen de instelling van een apart joods orgaan als ‘Het Joodsche Weekblad’, omdat dit de joden alleen maar meer van de rest van de Nederlandse samenleving zou isoleren. Dit in tegenstelling tot David Cohen, een van de voorzitters van de Joodse Raad, die juist op het standpunt stond dat men zoveel mogelijk moest meewerken met de bezetter om er het beste van te maken.

Lodewijk Ernst Visser overlijdt op 17 februari 1942 te Den Haag aan een hersenbloeding. Hij heeft dus maar kort de oorlog meegemaakt, maar in die tijd trad hij naar voren als een onverzettelijk verdediger van de rechten van zijn medejoden. Hij werd op 20 februari 1942 op de begraafplaats in Overveen begraven. Op de steen staat zijn Hebreeuwse naam: Rabbi Yehuda ben Rabbi Efraïm, met de naam van zijn moeder, Nate Vegele.

Zijn vrouw Caroline Wertheim stamt ook af van voorouders die tot de ‘Neie Kille’ behoorden. In de oorlogsjaren stond zij onverschrokken naast haar man. Na zijn overlijden probeerde zij naar Zwitserland te vluchten, maar zij werd in 1943 opgepakt en naar Westerbork gedeporteerd, waar zij op 20 maart 1944 stierf aan de gevolgen van een longontsteking. Aldaar werd zij gecremeerd, maar de urn werd begraven in Overveen naast het graf van haar man en haar dochter Annie, die al in 1909 was overleden.

Op haar steen staat in Hebreeuwse letters: Moras (mevrouw) Keile, de weduwe van Rabbi Jehoeda, met de naam van haar moeder, Merele.

Het is niet duidelijk wanneer de beide zerken zijn geplaatst. Waarschijnlijk is die van mevrouw Wertheim pas na de oorlog gezet. Het feit dat ook haar in Mauthausen vermoorde zoon Ernst Lodewijk wordt vermeld, wijst daarop.

 

Abraham Carel Wertheim (1832-1897)

Abraham Carel Wertheim werd in Amsterdam geboren als zoon van de koopman Carel Wertheim en Dientje van Minden. Vader Carel was niet onbemiddeld. Hij dreef een juwelierswinkel in Zaandijk en vestigde zich later als commissionair in goud- en zilverwerk te Amsterdam. Hij behoorde tot de groep van geëmancipeerde joden waartoe ook de Assers en de Asschers behoorden. De verlichte opvattingen van de Wertheims blijken onder andere uit het feit dat zij zich hadden aangesloten bij de afgescheiden gemeente ‘Adath Jesschurun’. De jonge Abraham Carel kreeg een joodse opvoeding. Onder andere bezocht hij een joodse godsdienstschool. In 1845, op 13-jarige leeftijd, ging Abraham werken op het effectenkantoor van zijn oom Johannes Wertheim. Hier leerde Wertheim de beginselen van het bankiersvak. Na enkele jaren bleek hij aanleg hiervoor te hebben en werd hij geplaatst op het bankierskantoor van Julius Koenigswarter aan de Keizersgracht.

Om zijn algemene ontwikkeling te vergroten sloot Wertheim zich aan bij het genootschap ‘Tot Nut en Beschaving’, waarvan relatief veel joden lid waren, omdat de ‘Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen’ geen joden toeliet.

Op 17 mei 1858 trouwt Abraham Carel Wertheim met zijn nicht Rosalie Marie Wertheim. Bij die gelegenheid wordt hij als firmant opgenomen in het bankiershuis ‘Wertheim & Gompertz’. Het jonge echtpaar vestigt zich in de Doelenstraat in Amsterdam en krijgt vijf kinderen.

Hij stond bekend als een onorthodox bankier: iedere werkdag begon hij met een spreekuur voor mensen in nood. Naast het bankierschap had hij een grote culturele belangstelling. Zo was hij onder andere lid van het ‘Genootschap ter Beoefening der Uiterlijke Welsprekendheid’, dat ook amateurtoneelvoorstellingen gaf. Samen met H.J. Schimmel en de latere burgemeester van Tienhoven richtte hij de ‘Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel’ op. Wertheim was ook betrokken bij de bouw van een nieuwe schouwburg op het Leidseplein, nadat de oude in de nacht van 20 februari 1890 was afgebrand.

Behalve met het bankwezen en de cultuur hield Wertheim zich ook bezig met liefdadigheid en politiek. Hij was een centrale figuur in het Amsterdamse politieke leven met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Zo stond hij o.a. aan de wieg van het voormalige zwembad aan de Heiligeweg.

Ook was hij lange tijd lid van de Eerste Kamer en lid van de Provinciale staten van Noord-Holland. Hij was een typisch voorbeeld van het geassimileerde Jodendom, gesymboliseerd in zijn uitspraak: ‘Mens in de maatschappij, jood in de synagoge’.

Opvallend is dat er geen Hebreeuwse letters staan op de grafstenen van hem en zijn vrouw. De regels ‘En vrouwlijk teeder was zijn liefdrijk hart’ zijn uit een gedicht dat H.J. Schimmel bij Wertheims dood schreef.

Namenlijst Joodse begraafplaats Tetterodeweg Overveen

 

  1. Carel Joachim Alexander 07-02-1819 27-10-1861
  2. Hendrik Hirts Mozes Asser 03-06-1789 05-08-1816
  3. Moses Salomon Asser 07-08-1754 04-11-1826 
  4. Helena Bannet 29-09-1856 23-02-1926
  5. Mathilda de Beer 17-05-1895 09-09-1981
  6. Fietje Benedictus 12-09-1817 10-07-1888
  7. Sara Jakob Kosman Benedictus 1751 11-03-1805
  8. Duifje Blok 02-05-1848 04-09-1930
  9. Hermanus Leonardus Bromet 1725 04-12-1812
  10. Simon Sampi Hijman Bromet 1760 27-01-1829 
  11. Carel Lion Cachet 05-12-1833 11-09-1887
  12. Elizabeth Calisch 02-07-1829 30-12-1849
  13. Flora Carels 05-07-1889 01-05-1943
  14. Clara Cohen 1746 18-07-1808
  15. Rachel Ruchama Wolf Cohen 1744 05-04-1817
  16. Vroütje Jonas Cohen 1736 16-09-1813 
  17. Brunette Calmer Davids 24-01-1779 05-05-1857
  18. Henriette Hitsele Jochem Jochanan van Embden 1774 21-05-1831
  19. Jochem Jochanan Benjamin van Embden 30-05-1802 28-01-1816
  20. Jochem Jochanan Benjamin van Embden 1741 02-08-1826 
  21. Louis Samuel Frenkel 29-01-1848 08-01-1888
  22. Samuel Frenkel 06-09-1805 30-01-1878  
  23. Abraham Graanboom 27-05-1855 12-11-1910
  24. Isaäc Graanboom 28-10-1859 27-02-1937
  25. Israel Graanboom 1771 24-09-1842
  26. zak Graanboom 1738 10-03-1807
  27. Juda Graanboom 22-03-1797 05-05-1856
  28. Mozes Benjamin Graanboom 26-03-1826 04-02-1913
  29. Martin van Ham 04-06-1881 26-02-1920
  30. Benjamin Hamburger 19-12-1893 25-11-1948
  31. Betje Perla Kalman Davids Hamburger 1771 10-01-1842
  32. Griet Hamburger 17-05-1889 03-02-1952
  33. Wim Hamburger 24-05-1924 02-06-1968
  34. Roza Hen 25-09-1843 18-02-1885 
  35. Abraham Levij Hollander 1737 13-04-1811 
  36. Henriette de Hond 05-12-1843 16-08-1922
  37. Eduard van der Hoop 02-04-1871 27-05-1939 
  38. Meijer Abraham van IJsen 08-03-1791 19-07-1842
  39. Arnold Jacob Jacobs 26-11-1875 16-05-1930
  40. David Jacobs 05-12-1874 28-09-1939
  41. Deborah Jacobs 08-06-1837 27-03-1927 
  42. Eduard Ja'Acov Jacobs 1807 20-04-1875
  43. Eliazer Leizer Jacob Sheikeles Jacobs 06-03-1804 30-04-1850
  44. Heintje Jacobs 28-03-1835 30-08-1901
  45. Jacob E. Jacobs 18-03-1843 24-05-1898
  46. Jacob Eliëzer Jacobs 18-03-1833 23-09-1885 
  47. Jakob Jacobs 06-09-1839 29-11-1905
  48. Maria Mindele Jacobs 01-01-1844 24-04-1870
  49. Samuel Eliazer Jacobs 06-03-1839 02-05-1904 
  50. Jacob Samuel Joles 28-04-1806 19-12-1867 
  51. Levie J. Joles 23-09-1845 22-06-1898 
  52. Mozes Joles 02-05-1847 27-12-1927
  53. Samuel Joles 14-02-1764 05-05-1811 
  54. Samuel Jacob Joles 05-03-1843 06-05-1918 
  55. Sientje Joles 04-04-1851 30-12-1926
  56. Estella de Jong 12-05-1866 10-12-1935 
  57. Hanna de Jong 09-03-1818 18-01-1906 
  58. Henriette de Jong 25-12-1890   
  59. Sophia de Jong 16-03-1830 07-12-1912 
  60. Salomon de Jonge 10-11-1771 19-10-1810
  61. Stijntje Judels 1767 29-03-1858 
  62. Margaretha Jungblut 29-04-1886 28-06-1978 
  63. Teltsche Kalman 1752 26-04-1818
  64. Debora Keesing 14-10-1834 02-06-1912
  65. Marianna Keiser 07-11-1843 13-04-1915
  66. Lea Konijn 02-02-1887 22-02-1938 
  67. Charles Lehmans 12-07-1776 22-09-1809
  68. David Eliazer Lioni 12-06-1862 28-07-1928
  69. Sara Joseph Lioni 05-01-1810 15-02-1847 
  70. Roosje Marcus 29-05-1766 09-02-1855
  71. Alexander Meijer 11-01-1888 19-11-1941
  72. John Meijer 27-03-1915 08-07-1964
  73. Lodewijk Meijer 08-07-1919 22-03-1943
  74. Philip Meijer 01-05-1913 10-04-1989
  75. Machteld Metz 1776 26-03-1825
  76. Samuel Mozes Metz 1772 23-01-1845
  77. Dina van Minden 23-05-1805 25-06-1884 
  78. Michiel Isaac Itsik Muller 15-12-1770 05-02-1809 
  79. Hartog Oostra 03-11-1885 
  80. Israel Oostra 04-06-1923   
  81.  Mijntje Sophie Oostra 30-04-1922 10-11-2017
  82. Roosje Samuel Oudgenoeg 1807 07-02-1877
  83. Judik Ouds 15-07-1843 14-05-1913
  84. Beletje Outs 15-01-1838 28-04-1870
  85. Marianna Outs 29-12-1844 14-11-1912 
  86. Magdalena Philips 1788 23-10-1835
  87. Eliazer Jacob van Ploeg 12-09-1842 04-05-1904
  88. Anna Polak 12-02-1849 05-06-1926
  89. Anna Hindele Daniel Tanchum Polak 1766 31-05-1831
  90. Esther Raap 25-05-1852 30-04-1876
  91. Jochanan Renz 29-05-1773 27-11-1849 
  92. Max Rosenberg 15-12-1913 18-09-1996
  93. Johanna Sara Rosenik 21-07-1808 16-02-1881 
  94. Hermanus Salomo 13-12-1779 14-08-1845
  95. Hermanus Salomon Salomo 07-11-1836 11-01-1879
  96. Marianne Salomo 29-10-1875 05-11-1876
  97. Saartje Salomo 08-01-1816 03-01-1831
  98. Mathilda Salomonson 18-01-1841 27-09-1919 
  99. Michael Leib Samuel Schwerin 1767 08-11-1853
  100. Jacob Sheikeles 1762 09-12-1823 
  101. Jakob Samuel Speijer 09-10-1812 02-11-1849 
  102. Joseph Samuel Swaab 29-03-1920  
  103. Cheile Tobie 1752 12-05-1821 
  104. Annie Visser 26-08-1903 24-11-1908
  105. Ernst Lodewijk Visser 16-12-1841 21-08-1909
  106. Lodewijk Ernst Visser 21-08-1871 17-02-1942 
  107. Juda de Vries 12-04-1861 12-08-1921
  108. Philip Salomon Welfling 1772 30-12-1838
  109. Abraham Wertheim 19-06-1805 12-07-1889 
  110. Abraham Carel Wertheim 12-12-1832 30-11-1897
  111. Carel Wertheim 10-11-1798 06-02-1863
  112. Carel Abraham Wertheim 12-03-1859 06-11-1868
  113. Cornelia Johanna Sara Wertheim 07-04-1874 20-03-1944 
  114. Dinah Elisabeth Wertheim 22-03-1861 03-11-1868
  115. Jacob Frederik Wertheim 17-05-1837 09-11-1907
  116. Jacob Leon Wertheim 22-10-1839 18-08-1882
  117. Jacob Salomon Wertheim 09-03-1767 22-03-1851
  118. Johanna Sara Wertheim 01-08-1865 25-01-1873
  119. Marie Louis Victor Wertheim 28-02-1876 03-04-1876
  120. Mietje Wertheim 02-03-1802 07-06-1894
  121. Rosalia Maria Wertheim 05-05-1838 08-06-1909 
  122. Rosalie Therese Wertheim 17-08-1834 14-06-1916
  123. Sara Wertheim 27-04-1793 20-04-1878
  124. Salomon van West 24-05-1840 02-06-1904 
  125. Abigael Fegele Eliaser Leizer Wilner Milbe 1769 16-07-1844 
  126. Henriette Abraham Witmondt 16-07-1827 21-01-1908
  127. Leonard Wolff 16-08-1880 08-08-1892 
  128. Abraham Meijer van Ysen 1754 21-04-1829