Kamp Molengoot
Kamp Molengoot
Heemse
o.a. Joods werkkamp
Het kamp Molengoot was vanaf januari 1942 tot de nacht van 2 op 3 oktober 1942 een werkkamp waar Joodse mannen tewerkgesteld werden. Op 3 oktober 1942 zijn zij naar kamp Westerbork overgebracht.
Op maandag 2 december 1940 werd het nieuw gebouwde werkkamp op ‘De Haar’ bij Heemse in gebruik genomen, aldus de Zwolsche Courant. Die dag namen 192 werklozen uit Den Haag en Rotterdam hun intrek in de barakken. Zij zouden te werk gesteld worden in de ontginnen in Ambt Hardenberg.
Het kamp op ‘De Haar’, later ‘Kamp Molengoot’ was opgericht als werkkamp voor arbeiders die vanuit de Rijksdienst voor de Werkverruiming, kortweg werkverschaffing, spit- en graafwerk verrichtten voor de Heidemij. Tot begin januari 1942 hebben werkeloze Nederlanders in het kamp gewoond. Zij moesten helpen bij het graven van het afwateringskanaal de Molengoot.
Vanaf januari 1942 werden er joden gehuisvest, die samen met niet-joodse arbeiders in Collendoorn ontginningswerkzaamheden moesten uitvoeren. De joden, merendeels jonge werkloze mannen, waren opgeroepen door het Gewestelijk Arbeidsbureau Amsterdam. Honderdvijftig van hen kwamen aan de Luggersweg terecht, in het Heemserveld. Op 3 oktober 1942 werd het kamp ontruimd en werden meer dan 350 joodse arbeiders naar Westerbork verplaatst. Van daaruit volgde deportatie naar verschillende concentratiekampen.