Namenlijst begraafplaats Veenhuizen
Het vierde gesticht is de naam die werd gegeven aan de algemene begraafplaats van Veenhuizen ten behoeve van de drie gestichten van de Maatschappij van Weldadigheid. Deze begraafplaats bevindt zich ongeveer twee kilometer buiten Veenhuizen op een wat hoger gelegen terrein, omdat op de oorspronkelijke begraafplaatsen bij de protestantse en katholieke kerken het grondwater al op circa 50 tot 80 centimeter diepte bereikt werd. Maatregelen om deze terreintjes te irrigeren werden te kostbaar gevonden. Ook de begraafplaats van Norg was niet berekend op het grote aantal sterfgevallen in de gestichten van Veenhuizen. Besloten werd om de hoger gelegen esgrond even ten oosten van het tweede gesticht te gaan gebruiken als begraafplaats.
De drie gestichten in Veenhuizen waren bestemd voor de opvang van bedelaars, wezen en armen uit alle delen van Nederland. Iedereen die in deze gestichten overleed eindigde uiteindelijk in wat in de volksmond genoemd werd het vierde en laatste gesticht. In het begin werden de doden in naamloze graven begraven. Later kwam hier verandering in en werden er ook bordjes bij de graven geplaatst.
Op de begraafplaats zijn verschillende vakken met overledenen te vinden. De verpleegden, zoals de gestichtsbewoners werden genoemd, werden apart begaven, gescheiden van de ambtenaren van de maatschappij. Ook protestanten en rooms-katholieken werden apart van elkaar begraven. In het vak voor Hervormde armen werden 10.000 personen begraven door het meermaals schudden van de graven.
Ook werd er een vak ingericht voor gestorven Belgische vluchtelingen die naar Nederland kwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voor hen diende Veenhuizen als opvangcentrum. Ook werden er afzonderlijke vakken ingericht voor katholieken die niet in gewijde grond begraven mochten worden en voor bejaarden. Joodse 'verpleegden" en Joodse werknemers werden hier niet begraven. Voor hen was een afzonderlijke begraafplaats ingericht.
In totaal liggen er in het vierde gesticht zo’n 16.000 mensen begraven. De schattingen lopen echter uiteen van 15.000 tot 20.000, waarvan zo'n 1500 wezen, vondelingen en verlaten kinderen.
Armoede in Nederland deed in 1818 generaal Johannes van den Bosch, later Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië, de Maatschappij van Weldadigheid oprichten. Zijn doel was aan de massale armoede, met name in de grote steden, een eind te maken en woeste grond te ontginnen voor produktie. Die woeste gronden vond Van den Bosch in het westen van Drenthe.
Van den Bosch richtte zich op twee categorieën: aan de ene kant bedelaars en landlopers, aan de andere kant wezen en vondelingen. Hiertoe stichtte hij Frederiksoord, Willemsoord en Wilhelminaoord. Ook de buurtschap Veenhuizen verwierf hij. Het ging hem niet om liefdadigheid, maar juist om mensen te brengen tot het leveren van nuttige arbeid en daarin het ontwikkelen van een stuk eigen verantwoordelijkheid om zich zo beter in het leven te kunnen handhaven.
Drie gestichten werden er in Veenhuizen gebouwd. Ze leken veel op kazernes en er was een strikte scheiding doorgevoerd van mannen en vrouwen, volwassenen en kinderen. Door grachten waren ze van de buitenwereld afgesloten. In 1859 kwam er een reorganisatie, het Rijk nam Veenhuizen over als Rijksbedelaars-gesticht, een werkinrichting, waar "verpleegden" werkten om beter te worden. Langzaam maar zeker echter kreeg Veenhuizen een penitentiair karakter. Ressorteerde Veenhuizen tot 1875 nog onder het Ministerie van Binnenlandse zaken, in dat jaar nam Justitie het roer over. In de 70-er jaren van de twintigste eeuw wordt Veenhuizen dan echt gevangenis. Norgerhaven, Esserheem en Bankenbosch zijn bekende begrippen geworden.
Behalve de doelgroepen waren er de bewakers en allerlei andere functionarissen, die hier woonden en werkten. Het werd een dorp, een heel bijzonder dorp. Een dorp, waarin rangen en standen zeker een rol speelden.
Naarmate men lager in rang was, bewoonde men een woning die bij die rang hoorde. Veel woningen mochten een boodschap uitstralen in de benaming die ze kregen: Arbeid is Zegen, Flink en Vlug, Werk en Bid, Leering door Voorbeeld.
Het ontstaan van de begraafplaats was te danken aan het feit, dat door het aantal sterfgevallen - nu eenmaal inherent aan zo'n grote bezetting van de stichtingen - de begraafplaats van Norg te vol dreigde te worden. Veenhuizen viel namelijk onder de gemeente Norg. De toenmalige burgemeester kaartte deze zaak bij de overheid aan. Om een indruk te krijgen van de bezetting: In 1848 telt het 1e gesticht 2.091 personen, te weten: wezen (1.431), militaire kolonisten (26), leden van arbeiders-huisgezinnen (260), leden van hoevenaars-huisgezinnen (21), leden van bedelaars-huisgezinnen (255)en ambtenaren en hun gezinnen (98). Het 2e gesticht telt in dat jaar 2.123 personen, te weten: bedelaarskolonisten (1.588), militaire kolonisten (358), leden van arbeiders-huisgezinnen (15), leden van hoevenaars-huisgezinnen (28), leden van bedelaars-huisgezinnen (27) en ambtenaren en hun gezinnen (97). Het 3e gesticht telt dan 2239 personen, te weten: bedelaarskolonisten (1.472), militaire kolonisten (158), leden van arbeiders-huisgezinnen (315), leden van hoevenaars-huisgezinnen (18), leden van bedelaars-huisgezinnen (106), strafkolonisten (18), gedetacheerden (10) en ambtenaren en hun gezinnen (142).
Een gemeenschap van meer dan 6.000 personen. Hun achtergronden, de hygiënische omstandigheden van die tijd en daaraan gekoppeld de toenmalige gezondheidszorg doen begrijpen dat er nog al eens sterfgevallen waren. De begraafplaats te Norg was, zoals gezegd, niet berekend op een toename van enkele honderden per jaar. Gemiddeld vonden daar 10 tot 20 begrafenissen per jaar plaats. Ook de afstand vormde een probleem: 7 km ofwel anderhalf uur gaans. Aan de Eikenlaan werd een plek gevonden die het meest geschikt was in dit gebied van veen en moeras. Waren begraafplaatsen in de regel gemeentelijk of kerkelijk, eigendom en beheer van deze begraafplaats berustte bij de Maatschappij van Weldadigheid, later bij Justitie. Een begraafplaats, die er wel was, maar eigenlijk niet bestond, want in Veenhuizen was de dood taboe. In de eerste 50 jaar van zijn bestaan heeft een normale begrafenis niet plaatsgevonden. De dode werd "gedumpt". Meerdere lijken vaak in één kuil. Zonder kist en naamloos. Vervoer, in een jute omslag of in de eigen hangmat als de dode slachtoffer was van een besmettelijke ziekte, geschiedde door "vrijwilligers". Betrof het een dode die was overleden aan een besmettelijke ziekte, dan geschiedde het vervoer door "vrijwilligers, die met een nodige hoeveelheid drank waren geronseld. De zorg voor de begrafenissen lag in handen van boven genoemde instanties, voorzover het de "verpleegden" betrof. In de meer particuliere sfeer - waar het de ambtenaren en hun gezinnen betrof- kwam er een begrafenisvereniging, die zorgde voor het afleggen en voor de dragers. Betrof het verpleegden dan was van aanwezigheid van familieleden bij de begrafenis meestal geen sprake. Men had geen familie meer of de familie wilde niets meer van hen weten. Graftekens kwamen er niet, daar was geen geld voor en de verpleegden bezaten het niet. Min of meer als een symbolisch gebaar zijn er pas veel later kruisen geplaatst om aan te geven, dat hier mensen begraven liggen. Een enkele keer plaatste een familie alsnog een zerk. Slechts de graven van wie hier een functie bekleedden en hun familieleden werden voorzien van stenen en zerken, veelal met vermelding van de functie
Er liggen hier circa 16.000 mensen begraven. Van de niet-verpleegden treffen we bewerkte stenen aan, naast houten palen. Ze zijn veelal van overleden kolonisten. Sommigen zijn overigens aangetast door weer en wind. De begraafplaats kende een duidelijke tweedeling: er was een strikte scheiding tussen het vak van de overleden ambtenaren en hun gezinsleden en de "verpleegden" (gedetineerden).
Binnen die twee categorieën was er dan ook nog de verdeling in protestant en katholiek. De paaltjes NH en RK geven het aan. Gewijde grond voor wie RK was, de rest ging door voor NH. Alsof dat niet voldoende was, kwamen er nog de aparte vakken voor de Belgische vluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog, voor de katholieken die niet in gewijde aarde mochten worden begraven en voor bejaarde ex-"verpleegden" (gedetineerden), die in de jaren 1916-1934 vrijwillig na hun detentie in Veenhuizen mochten blijven en bij overlijden niet tot de ambtenaren of de gedetineerden konden worden gerekend.
Adel, apotheker en militair, ze liggen hier. Met of zonder hekwerk, met of zonder graftrommel met glazen deksel. Soms enkel een naam: E.H.P. Graaf van Limburg Stirum, directeur van één der gestichten. Het grafmonument van de apotheker lijkt op een opgerichte pijntablet van steen. Wat verderop ligt de kapitein Thonhäuser, commandant van een detachement militairen, die na hun actieve dienst hier hun pensioen genoten in de vorm van een woning en een lapje grond en tegelijkertijd belast waren met een stuk "bewaking". Op de steen van Kapitein Thonhäuser lezen we: 'Hier ligt begraven de Wele / del Gestrenge Heer / Johannes Thonhäuser / voormalig kapitein belast / geweest met het toezigt / der militaire gezinnen / en het kommando der / Kompagnie der Veteranen in / de kolonie van de maatschap / pij van Weldadigheid te / Veenhuizen Ridder der orde / van den Nederlandschen Leeuw / geboren 1 November 1767 / overleden 19 October 1845 / door welke militairen deze steen / aan zijne nagedachtenis is toegewijd.'
De eerste pastoor van Veenhuizen ligt hier begraven, hij deelt zijn graf met de kapelaan. Aanvankelijk begraven bij de kerk, werd de pastoor hier herbegraven toen een deel van de begraafplaats gewijd was. In die tijd overleed ook de kapelaan, zodat ze hier samen hun laatste rustplaats hebben. Voor beiden is op een bakstenen rand een rijk gedecoreerd smeedijzeren hekwerk geplaatst. De namen van pastoor en kapelaan staan vermeld op een plaat van marbriet dat gevat is in een ijzeren frame op het hoofdeind van het graf met daarboven een klein kruis.
Dominees westwaarts gericht
Liggen de gestorvenen richting het oosten, de dominees niet. Zouden zij misschien op de "Jongste Dag" oog in oog met hun kudde willen staan, dan rechtsomkeert maken om de kudde voor te gaan, de Heer tegemoet?
Nederland bleef in de Eerste Wereldoorlog weliswaar neutraal maar in 1914 vluchtten tienduizenden Belgen voor de vijand de Nederlandse grens over. Hier werden ze in verschillende kampen opgevangen. Ook in Veenhuizen kwamen er veel Belgen terecht. Een aantal zou hier sterven en op de begraafplaats van Veenhuizen worden begraven.
Alfabetisch
Voornaam - achternaam - geboortedatum - datum overlijden
A
Alberta Johanna Akker 09-12-1935 21-03-1946
Anna S. Alberda 25-06-1882 28-04-1914
Rosalie Louise Caroline Alphen van 31-08-1844 23-01-1901
Anna Katharina Andres 06-05-1911 09-10-1993
Jisseltje Andringa
G. Ankum van 02-03-1857 15-08-1912
Jan Assies 12-05-1883 25-04-1929
Jan Assies 26-01-1916 25-10-1939
Jans Assies 07-09-1888 30-01-1945
Gerrit Auwen 26-11-1957 08-09-2014
B
Piet Albert Baas
Henny Bakker 14-12-1889 28-08-1939
J. Bakker 27-08-1896
Egbert Bathoorn 11-02-1939 16-07-1966
D. Bauwknecht 16-05-1891
Albert Beek van der 07-08-1925 15-03-1999
Th.A.H. Beereboom 1924 2009
Arendina Benthem 30-08-1885 24-11-1971
Wilhelmina Berends 17-04-1850 17-02-1906
Jan Berg van den 03-01-1936 24-01-2008
Pieter Hendrik Berghuis 15-03-1939 21-09-1940
Jan Hendrik Bertelink 06-03-1910 12-08-1969
Erik Betten 27-02-1968 06-03-1968
Henk Betten 12-03-1918 29-04-1993
Nicolaas Beugeling 15-05-1803 14-08-1857
Jacob Beugelink 08-04-1916 26-05-1996
H.C. Beumer 15-06-1885 18-02-1911
Mineke Beun 08-06-1952 27-12-1952
Egbert Biesma 09-08-1925 03-01-1980
Bij van der 01-08-1939
Elske Bij van der
Pietertje Jezeline Blaakmeer
Geertruida Blaauw 19-09-1912 12-10-1944
E. Blaauwbroek 18-06-1910 01-05-1928
Cornelis Blokland van 17-08-1837 20-12-1881
Catharina J. Boelens 01-03-1910 13-11-1959
Annigje Boer 09-07-1849 26-03-1925
Boukien Boer 08-12-1878 25-02-1958
Kornelis Boer 02-08-1849 30-04-1925
Lammigje Boer 21-06-1884 22-09-1918
Roelofje Boer 05-01-1888 01-12-1955
J.S. Boer de 11-12-1896
Suzanna Elisabeth Boer de 04-1881 05-02-1882
A.J. (pastoor) Boers 1831
Jan Boksebeld 17-03-1926 11-12-2007
J. Booiman 06-02-1896
Jan Bos 21-08-1943 06-05-2007
Albertus Bosma 02-03-1837 29-08-1848
Jan Bosma 31-10-1920 12-12-1976
Jantien Bouwman 06-03-1900 29-12-1978
G.J. Braun 14-10-1886
Nicolaas Bertus Bree de 08-06-1919 02-06-2007
Jan Brink van den 08-06-1914 22-12-1922
Willy T.L. Brink van den 28-06-1953 16-02-1954
Abraham Cornelis Brinkman 30-03-1926 29-11-2009
Gerrit Jan Brinxgreve 13-06-1876 15-02-1905
Jantje Broekert 11-04-1920 16-06-2007
K.E. Broekhuizen 1920 2010
Broere 04-08-1952
Gerkje Ebelina Bron 13-07-1911 07-02-1990
Anna Bronsema 17-05-1814 06-02-1889
E. Bronswijk 20-07-1898
Toon Brouwer 16-04-1935 01-08-2007
Douwe Bruin de 15-03-1865 27-01-1942
Tjitske Bruin de 11-12-1894 22-05-1955
Dirk Bruining 15-08-1904 24-10-1969
Jan Bruining
Monique Bruining
Rob Bruins 05-09-1955 26-01-1999
Jantinus Bruinsma 14-05-1912 30-06-1966
Lolkje Bruinsma 17-11-1905 16-06-1934
Aartje Brummel 19-03-1857 11-03-1918
Francisca Elisabeth Buhler 07-04-1818 08-01-1891
Sietske Buist 28-06-1884 26-10-1943
J.H. Busscher 02-09-1886 30-10-1908
J.H. Busscher 06-05-1890
H. Buuren van 26-04-1893
Lenie Buurke
C
Henderkien Cazemier 10-03-1889 12-04-1970
Karstiena Cazemier 30-05-1911 08-02-1993
Albertus Clevering 27-07-1945 11-06-2013
Berend Coenrady 07-06-1945 29-03-2014
D
Arij Dam 23-09-1861 20-03-1931
Neeltje Dam 06-08-1892 28-02-1921
Hendrik Davids
René Davids 16-06-1958 03-08-1984
Hester Denijs 19-04-1834 28-03-1902
Dieuwke Dijkstra 12-01-1818 27-03-1892
Marten Dijkstra 18-01-1923 01-05-1978
Roelofje Christina Dijkstra
J. Dikland 13-06-1868 15-08-1912
Dilling 18-11-1935
J. Dilling 07-01-1899
Dirk 23-02-1955 02-09-2005
Aukien Dokter 25-07-1920 12-11-2006
Jantiena Dokter 02-03-1893 05-03-1971
J.P.J. Dortu 08-03-1881 24-03-1959
Aise Douwes 15-04-1907 30-07-1976
Grietje Draaijer 23-03-1917 20-09-1999
Hendrik Draaijer 06-06-1886 01-07-1936
Wichert Drent
Sikke Berends Drijber 14-01-1784 06-04-1862
Jacobus Cornelis Duburg 22-04-1847 02-07-1901
S. Duiker 02-10-1819 04-1874
Klaas Tjeerd Dupon 23-02-1920 05-08-1922
E
Herman ds Ebbinge 26-06-1839 13-09-1897
J. Ederzeel 00-00-000 17-05-1910
W.F. Eerde van 04-03-1892
Harmen Eggink 20-07-1873 04-10-1921
J.J. Eijle van 09-01-1912
Tetje Eikenaat 21-05-1912 11-12-1945
P. Eisden 24-10-1870
Hendrik Eisden v 16-04-1861 06-03-1905
Dora Eisden van 31-12-1881
H. Eisden van 21-07-1881
P. Eisden van 02-05-1908
Foktje Johanna Eissens 16-02-1936 16-07-1993
Folkert Eleveld 10-07-1918 21-04-1926
Frederika Sietske (Ria) Elsinga 07-07-1954 22-09-2013
Hilbrand Elsinga 21-02-1926 13-08-1984
Willemina Catharina Ent van der 23-10-1826 26-10-1907
Maria Esch van der 28-08-1923 15-10-2001
Albert Esselbrugge 16-07-1915 30-05-1939
Roelof Esselbrugge 1923 08-10-1924
Jantsje Euverman 17-11-1913 15-06-1983
F
R.D. Faber 02-11-1911 24-01-1899
W.H. Farenkamp 24-12-1822 10-05-1860
Andries Feijen 23-04-1925 11-10-1994
Sara Fledderus 02-03-1783 16-05-1847
Carolina Anna Margaretha Franck 16-04-1838 10-12-1921
H.C.C. Franck 1880 03-04-1933
Henderikus Jacobus Franck 31-01-1842 17-03-1920
G
Hielkje Geertsma
Jantje Gelling 21-02-1898 31-01-1991
Johanna Anna Genneken 05-01-1878 16-03-1937
Johannes Marie (John) Geraedts
G. Gerritsen 22-09-1891
G.G. Kapelaan Gerritsen 1857
Berendina Gommer 21-04-1847 19-01-1914
Bokkjen Gosliga van 10-07-1839 05-06-1915
Gerritdina Johanna Götz 27-12-1853 21-10-1881
Johannes Götz 06-11-1850 27-12-1877
E.F.H. Graaf van Limburg Stirum 00-00-000
Aaltje Greven 08-06-1918 13-07-2003
Atie Groenink 13-03-1920 20-06-1966
Willem Groningen van 13-06-1930 16-10-2000
Maryke Groot de 14-01-1941 08-03-1941
Reinier Guldenaar 18-03-1911 05-02-2000
H
L.S.H. Haan de 30-11-1895
Reintje Haan de
Maria D. Haas de 28-08-1898 07-07-1917
Maria Lamberdina Haas van der 03-08-1923 31-03-2013
Hillechien Hadders
Geuko Haikens 23-02-1920 19-11-2009
Bartha Harkema 16-06-1842 29-01-1890
R. Harkema 28-07-1829 17-12-1909
J. Hartkamp 07-03-1907
M. Hartkamp 27-10-1908
P.J. Hazeloop 04-04-1896
Marretje Heeden van de 31-08-1861 25-03-1930
Heege ter 1864 1950
A.E.M. Heené 20-04-1808 18-01-1882
Gesiena Geertruida Heeren van 31-12-1849 11-03-1912
Gouke Heide van der 24-01-1931 13-11-2010
H.D. Heide van der 05-08-1905
Ietje Heide van der 11-06-1914 23-04-1935
M. Heidema 23-04-1895
Bertha Harmia Gezina Heinen 22-05-1933 11-06-2010
Luchien Helling 18-06-1847 05-06-1921
G.J. Hendriks
Roelfien Hendriks 01-04-1931 11-03-1975
Johanna Maria Hermes 04-04-1935 18-08-1995
M. Heuven 15-15-1931 048
N.E. Hijnekamp 20-07-1903
Barendje Hilberts 26-05-1822 15-01-1877
Gerrit Hilberts 28-04-1925 19-11-1987
Tineke Hilberts 14-12-1958 09-06-2006
Geert Hilbolling 10-02-1954 13-02-1954
Hans Hoek 13-07-1949 27-11-1965
Martinus Johannes Hoek 05-09-1911 12-03-1967
Maria Hoeksma
Aaltje Hof 10-05-1896 09-03-1953
Jan Hof 04-10-1941 05-04-1969
Elisabeth Pieters Hoff 19-08-1807 29-07-1879
Johannes Hendrikus Cornelis Hoff van der 24-09-1877 24-03-1942
Lum Hofman
Roelof Hofman 25-05-1875 22-12-1930
A. Hofsté 26-12-1912
Gerrit Albertus Hogenberk 01-11-1889 17-01-1907
Pieter Hogenberk 01-05-1896 23-01-1915
S Hogenberk 03-11-1892
W. Hogeveen 09-11-1881 09-03-1922
Albert Holt 22-05-1918 29-08-1984
Adriaan Hooft \'t 13-01-1846 09-04-1863
Albert (Appie) Hoor ten
J.T. Hoornstra 11-01-1846
K.H. Hopman 06-04-1903
J. Hornstra 02-01-1906
Eiziena Houkes
Jannes Houkes 14-02-1945 14-06-1952
Theunis Houkes 10-10-1909 04-03-1989
Wilma Hout 31-08-1959 08-09-1962
Katharina Everdina Houten van 24-09-1948 28-04-2003
Martje Houten van 30-01-1923 25-11-2009
Roelof Houten van 06-12-1918 17-05-1993
Jos Hovens 1924 1997
Zus Huberts
Lucie Huisma
Eltje Huisman 26-08-1865
R.H. Huisman 16-01-1881
Roelof Meerten Huisman 11-05-1818 16-01-1881
Albert Huizing 12-09-1876 27-08-1940
Jan Huizing 28-01-1918 11-04-1922
Jannes Huizing
Johannes Gerardus Huizing 05-05-1913 24-04-1978
Riemer Huizinga 22-06-1930 02-01-2015
H. Hulscher 00-00-000 17-05-1910
Coenraad Hulst 27-08-1858 23-01-1883
Eerke Albert Hulst 25-06-1829 28-01-1883
Ida Hulst 14-09-1862 13-06-1879
Susanna Margareths Hulst 14-09-1860 15-12-1878
Dirk Hulzebos 22-09-1972
Simon Hulzebos 22-09-1972
Feiktje Hut
Jakobje Hut 10-05-1937 25-02-2010
I
Ebo Imminga 05-11-1930 17-02-2011
J
Anna Jans 10-09-1816 11-02-1875
Hendrik Wilhelm ds Jansen 16-08-1808 22-08-1885
Antje Jansma 25-01-1880 31-01-1947
Akke Jong de 19-12-1949 04-05-1993
Barend Hendrikus Jong de 02-04-1871 24-04-1932
C. Jong de 06-10-1907
Elizabeth Christina Jong de 09-07-1924 30-05-2004
Iemtje Jong de 17-02-1804 07-04-1860
Marco Jong de 07-12-1993 07-12-1993
W. Jong de 19-03-1916
Trijntje Jonge de 09-02-1846 08-06-1860
Pieter Jongema 27-11-1885 28-12-1941
Gerarda Maria Jongsma 18-09-1892 09-04-1985
M.H. Jonker 25-12-1938
Gerhardus Jonkman 00-11-187- 22-04-?
W. Juinge 18-12-1892
K
K. Kalsbeek 28-03-1893
Hendrik Kamst 03-02-1930 26-02-2014
Wietze Kate ten 01-09-1925 09-07-2001
Johannes Kautz 14-11-1835 08-10-1897
Erik Kerssies 05-04-1964 09-10-1969
L. Kiers 29-07-1893
Gerrit Kleef van 26-02-1884 28-10-1953
Gerrit Kleef van 19-03-1818 24-12-1903
Jan Kleef van 11-07-1856 30-06-1921
Jan Kleef van 22-11-1886 05-02-1956
Jan Allart Kleef van 01-06-1909 27-10-1925
J.B.E. Kleibeuker 14-12-1896
Jantje Klein 02-03-1896 02-06-1982
Thea Klijn
aaltje Klok 24-02-1862 12-11-1953
Freerk Klok 28-05-1840 19-12-1899
Jacob Koch 28-10-1920 12-06-1979
Aaltje Koenrades 14-11-1926 16-01-2012
Geesje Koens 02-11-1849 08-03-1923
Hendrika Koens 04-07-1856 26-11-1912
Teunis Koens 31-07-1859 11-02-1919
A.J.M. koks. 23-02-1920
C.M. Koman 26-08-1927
Albert Konijnenberg 23-06-1920 27-12-1924
Tjibbe koning 19-11-1907 27-09-1976
J. Koning de 27-03-1915
E. Kooijman 30-06-1917
Lodewijk Willem Koolen 10-11-1914 19-03-1990
Jans Koopman 09-06-1940 09-03-1944
Teunis Koops 19-01-1929 11-10-2011
Antonie Kooten van 12-06-1917 15-03-1982
Hendrik Kootstra 20-08-1830 16-02-1915
Ernst Koster 13-06-1864 15-08-1928
G. Koster 18-08-1921
H. Koster 18-04-1921
Bonne Kroes 08-09-1911 16-04-1930
Douwe Eit Kroes 31-10-1922 12-04-1928
Jan Kroes 10-08-1923 26-04-1945
Jogchum Kroes 12-08-1881 05-11-1942
Weike Kroes 16-12-1906 10-07-1930
Sietske Kronemeijer 24-06-1907 07-02-1996
F.J. Kruyssen van der 16-03-1880 13-03-1937
Albert Jan Hendrik Kuik 21-10-1952 28-07-2011
Albert Kuiper 08-03-1893 03-05-1988
Janna Kuiper
Harm Gerrit kuipers 28-06-1814 17-02-1899
Johannes Kuipers 30-07-1831 13-08-1858
Marchien Kuipers
Matje Harms Kuipers 03-1787 21-06-1849
Wilhelmus Justinus Küller 02-09-1807 12-03-1871
L
Wijbrigje Laan van der 04-1929 15-03-1998
Anthonie Laar van 21-10-1893 23-01-1970
Minke Landman 23-02-1914 10-10-2000
Tim Leest van der 21-06-1986 21-06-1986
Dominicus Johannes Lensing 19-12-1834 01-06-1881
Hermannus Hendrikus Johannes Leroux 31-08-1878 02-07-1879
Jaap Leutscher 06-10-1921 10-12-1987
Wouter Lennart Louman
Hindrik Lubbers
Berend Luiting 05-06-1923 11-09-2009
Klaas Luiting 04-04-1921 20-01-1991
Neeltje Pietronella Lukwel 14-08-1813 12-07-1869
A. Lunshof 06-09-1908
A. Lunshof 12-04-1846 20-07-1878
Harm Lunshof 22-02-1885 11-05-1943
Gerhardus J. Luttmer 24-03-1896 25-03-1970
M
Arie Maat 06-02-1929 22-04-1970
Anna Maria Louisa Mangels 22-01-1874 25-03-1972
Maria H. Markx 05-10-1901 13-05-1965
Taeke Oenes Meek 19-05-1811 15-08-1876
Iet Meester Heuvel ten
Arend Meijer 05-12-1917 10-04-1924
Frans Meijer 31-10-1927 10-12-1980
J. Meijer 20-04-1889 23-04-1889
A.M.C. Meintjes 23-06-1896
S.M.C. Meintjes 21-06-1896
Jantje Meints
Jan Mensing 02-11-1818 06-10-1886
Marius Nicolaas Mentjes 26-11-1880 28-12-1903
Jaques Frederiqe Helene Marie Vincent Mentrop 19-07-1900 01-02-1963
Jan Moes
Dina Mol 01-04-1893 15-06-1925
Jan Helmer Molema 15-01-1900 11-02-1952
M Momberg 12-01-1864 18-11-1912
Grietje Monsma
O. Muijlwijk van 07-11-1882 07-07-1883
W. Muijlwijk van 03-03-1881 20-11-1881
G. Mulder 05-07-1903
Johanna Philippa Mulder 11-12-1861 24-07-1921
Caroline Berendine Muller 28-07-1817 02-10-1892
N
Hendrik Remmelt Nagel
Jacqui Nagel 28-06-1964 26-06-2009
Berendina G. Nagelmaeker 16-12-1871 03-09-1939
J. Nagelsmith 07-10-1880 19-05-1955
Vroukje Neisingh 17-03-1857 21-01-1892
Luichien Jacob Niesink 27-06-1838 05-09-1912
Johannes Lodewijk Nieuwenhoven van 20-02-1895 05-03-1950
O
Willemina Augusta Offerhaus 13-08-1892 19-12-1897
Eja Oldenburg 12-08-1944 22-08-2005
Akse onbekend 09-12-1931
Arij onbekend 15-08-1911 13-01-1912
Riet Onbekend 11-09-1939 07-04-2008
Rinze Hendrikus Oomen 12-06-1907 12-06-1999
Rinze Leonars Oomen 28-01-1951 04-11-1953
Bontje Oost 13-09-1863 27-03-1888
Gerritdina Oost 28-09-1923 15-03-1924
Hendrik Oost 21-01-1839 03-05-1909
Piebe Oost 17-02-1887 05-01-1928
Roelof Oost 26-08-1795 25-03-1871
J. Oostebrink 05-01-1908
Bert Oosterhoff 25-05-1961 27-05-1991
Sicco Oosterhoff
Aaltje Oosterhuis
H. Oosting 11-03-1891
Hijlke Wijtze Oostra 20-10-1942 11-12-1943
Wijtze Oostra 20-03-1914 11-04-1954
Nel Opten 11-02-1911 22-03-2004
E. Ossentjuk 15-11-1892
Johannes Overbeek 15-10-1895 29-07-1954
L.A. Overbeek 11-03-1924 03-09-1936
Mien Overmars 15-03-1925 21-02-2008
P
Harm Pietens 22-06-1932 05-05-1995
Huite Pietersma 1865 16-06-1918
Johannes Sjouke Pietersma 24-06-1892 17-10-1893
Fokje Ploeg van der 12-03-1901 11-09-1956
Andries Plomp 30-04-1926 23-06-1945
C. Plomp 09-06-1885
Christoffel Plot de 18-01-1840 01-01-1903
Hilbert Pool 23-04-1944 19-12-1954
Albert Popken 07-04-1857 18-10-1896
Albertus Popken 30-03-1884 18-10-1896
Anna Catharina Post 13-03-1809 06-02-1862
Jan Postema 23-08-1899 26-12-1922
E.R. Posthuma 1918 05-01-1944
J.J. procé 22-08-1890 09-06-1916
Kornelis Procé 15-03-1862 04-04-1916
Teuntje Puffelen van 13-04-1811 15-08-1876
R
G.J. Ramaker 08-10-1888
A.I. Ds Reinders 05-09-1877 28-03-1935
Jan Kornelis Reitsma 25-09-1914 26-09-1934
C.W. Rensing 28-09-1800 24-02-1873
Geert Retsma 08-12-1812 00-11-0000
Th. Richter 03-05-1833
Eelke Riemersma 20-11-1900 29-11-1954
George Johannes Riet van 27-01-1854 22-07-1876
Pieter Riet van 07-01-1777 26-10-1863
Willem Frederik Riet van 24-08-1829 05-05-1896
Willem Frederik Riet van
Gertie Rijswijk van 09-11-1934 10-06-2008
M. Ringen van 12-02-1922
Luch Roede 04-09-1918 28-11-1946
Tjaaktje Roffel 01-06-1923 21-03-1956
Tjakko Roffel 08-10-1924 08-08-1944
Roffel en Raaf
Roffel en Raaf
Jan Bernardus Rooks 20-11-1934 09-01-2004
Joey Rooks 04-08-1995 04-08-1995
J. Rossum van 08-04-1815 19-09-1881
Anneke Rozema
Hielke Rozema
Celine Berthe Henriette Marie Rutten 10-06-1901 12-12-1975
J. Ruumpol
W. Ruumpol 23-08-1888 06-10-1956
S
Jan Sanders
Christine Eleonore Sarens 08-02-1918 15-11-2007
Irene Schaafsma 03-11-1952 18-01-1958
Grietje Schimmel 02-09-1875 30-09-1952
Fedde Schokker 13-08-1960 19-06-2014
Hendrik Schokker 19-06-1918 12-10-1995
Frieda Scholtze 28-10-1921 20-04-2000
Aaltje Schot van 13-10-1824 30-08-1894
Klaassie Schothorst 01-03-1930 19-01-1992
Daniël Bernardus Schreuders
Anna Davina Schroef van der 20-02-1822 13-07-1854
Grietje Schuiling 11-10-1904 08-03-1997
Rienk Ebe Schultz 25-05-1919 12-10-1984
Henriëtte Schuringa 1967 2010
Herman Seetz 23-10-1934 23-10-1934
Hendrik Seggelinck 20-03-1960 27-09-1993
J.H. Seijen van 1850 1907
G.J. Seket 00-00-000 17-05-1910
A. Sikkens 27-02-1894
Tine Sjoerds 28-11-1877 01-05-1933
Grietje Slagter 25-06-1924 20-01-1969
Pieter Barteld Slob 17-06-1935 18-07-1992
Jacobus Slot 23-12-1879 17-03-1905
Jentje Slot 09-10-1915 22-07-2005
Roelfje Smeenge 23-10-1833 05-03-1908
A. Smit 02-01-1904
Aaltje Smit 01-03-1924 13-02-1972
Henderika Berendina Smit 12-12-1911 12-12-1989
Appie Snippe 1939 2013
Jan Snoeken 18-12-1884 02-06-1885
A.M. Sol 29-04-1908
W.H. Spier 12-01-1928
Jan Steen 17-02-1856 17-01-1917
J. Stoker 11-05-1897
H. Sunderman 18-07-1899
W. Sunderman 09-09-1892
Gerritdina Swam 28-02-1803 03-03-1870
T
J.W. Talens 11-11-
Willem J. Talens 09-11-1908 05-08-1922
Willy Talens 19-11-1926 27-06-1940
Reli Talsma 18-01-1921 13-02-1996
Geertruida Tammel 30-08-1905 25-10-1906
Jantje Tap 23-04-1880 06-09-1951
Egbert Tebbertman 08-01-1894 12-10-1966
G. Tebbing 03-01-1885
Hinke Tel
Jantje Tel 18-09-1935 07-03-2011
Klaasje Tepper
A. Terweer 16-03-1908
Johannes Thonhouser 01-11-? 19-10-?
Gezina Tiemens 31-03-1833 15-03-1899
Baltes Timmer 23-06-1921 21-10-1948
Maria Timmer 19-11-1919 13-07-2014
Jan Timmerman 31-03-1858 07-05-1917
W. Timmermans 13-03-1896
Jan Tissing 02-02-1840 05-12-1890
Gellie Tjassing
H.A. Toepoel 14-08-1906
Klaas Tol 19-08-1932 02-09-1996
Benedictus Tuinstra 09-09-1927 04-05-2000
Karel Tuit
U
Koosje Ultzen 08-06-1940 25-07-1950
Luchie Urk van 23-09-1921 29-12-1926
V
. A. Veen de 04-09-1895
Bertus Johann Veen van 09-11-1901 20-10-2000
A. Veen van der 07-09-1902
Abraham Jakob Doeke Veen van der 31-01-1901 03-02-1952
Annie Veen van der 19-12-1950 13-07-1962
Jan Veen van der 19-08-1922 14-03-2000
Sijbe Veen van der 15-11-1856 21-12-1914
Folkert Stefanus Veenstra
Haaye Veenstra 14-10-1933 18-09-1980
Vegelien 14-07-1950
Elly Velde van der 15-05-1927 30-04-2013
Mella Velde van der 31-08-1905 14-05-1993
H. Veldhuis 17-03-1857 27-02-1887
J. Veltman 02-03-1928
Riet Verdam 08-04-1937 01-08-1997
Jacob Verhage 06-07-1932 15-02-1984
Johannes Verhagen 1814 19-10-1877
Gerardus Thomas Johannes Vermeulen 03-07-1930 23-07-2013
A.H.W. Vermunt 20-01-1888
Adrie Vijverberg 24-12-1931 22-12-1993
Derk Visser
Hendrik Visser 31-03-1847 10-01-1898
Hendrik Visser 08-11-1861 24-08-1880
J. Visser 13-06-1888
Sent Visser 10-04-1922 19-02-2002
A. Vister 19-10-1891
M. Vister 06-08-1890
Johannes Hendrikus Vogelzang 10-12-1914 26-09-1984
P. Vogelzang 15-08-1945
Johannes Adrianus Voorden van der 23-11-1921 05-02-2002
Johannes Petrus Maria Voorden van der 22-10-1951 26-01-1973
Alle Vos 01-05-1911 31-05-1990
Annie Vos 04-04-1940 10-06-1944
Albert Vrieling 07-04-1905 12-06-1972
Jan Klaas Vries de 27-07-1924 03-10-2006
Johannes Vries de 02-02-1920 05-02-1986
Loltje Vries de 27-03-1880 15-02-1974
Margaretha Vries de 17-02-1897 13-09-1913
Sjimkje Vries de 14-02-1904 30-06-1917
Jan Vriezema 23-06-1836 21-01-1921
W
Zwaantje Waarsing 16-04-1864 09-01-1946
Maartje A. Weeda 05-11-1884 08-05-1973
A. Weedea 26-12-1894
Jantje Weggemans
Klaas Weij van der 08-02-1893 07-04-1941
Leonard Hendrik Weleman
Betje Werkman 09-07-1911 13-03-1999
Pater Franciscus Theodorus Wesselingh 24-03-1934 15-04-2010
Renske Wiegersma 08-09-1922 29-06-1931
Wim Wieling
Johannes Gerrardus Wijdieks 25-07-1850 16-07-1869
Inne Ruurds Wijga 26-10-1905 14-07-1968
C.H. Wijkmans 17-04-1828 17-05-1883
Margje Wijksma
W. Wilde van de 17-07-1895
A. Willmaring 24-02-1849 12-07-1877
Gerritje Windt van der 1845 1907
Pieter Windt van der 13-08-1864 11-05-1888
Teuntje Windt van der 17-01-1875 09-01-1891
W. Windt van der. 01-10-1893
Truus Wolfard
Jan Wormmeester 13-11-1942 20-01-2012
Klaas Egbert Woude van der
Roelof Woude van der 09-12-1908 09-07-1963
G.J. Woude van der. 14-01-1900
L. Wouden van der 23-03-1885
Z
Eefje Zanden van 1921 1927
Harm Zanden van 01-03-1897 25-11-1927
Inge Zandvoort 09-11-1968 23-03-1969
Mettje Zee van der 08-08-1931 16-08-2013
Elizabeth Zijlma 25-01-1890 23-03-1917
Johannes Zwart de 23-12-1899 13-02-1944