Kamp t Schut

Werkkamp Schut 

Ede

 

o.a. een Joods werkkamp

 

Het Joodse werkkamp "Schuttershof" aan de toenmalig Schuttersteeg (thans Schutterweg) te Ede. Gebouwd eind 1941, in gebruik voor huisvesting van Joodse dwangarbeiders tot medio 1942 (toen werden de bewoners overgebracht naar Westerbork). Nadien is het kamp gebruikt voor opvang van evacués uit het westen van het land. Na de oorlog heeft het gediend voor huisvesting van sociaal zwakke gezinnen. In 1962 is het kamp gesloopt. In de volksmond werd het kamp aangeduid als "Kamp Schut".

 

Werkkamp Schut bij Ede was vanaf februari 1941 tot de zomer van 1942 een werkkamp in het kader van de Rijksdienst voor de Werkverruiming waar werkloze mannen tewerk werden gesteld onder leiding van de Nederlandsche Heidemaatschappij.
Kamp Schut, gelegen aan de Schuttersteeg te Ede, was een werkkamp dat in 1941 in het kader van de Rijksdienst voor de Werkverruiming is gebouwd.

Voor Kamp Schuttershof werd in 1940 een bouwvergunning aangevraagd door de Rijksdienst voor de Werkverruiming. Van het begin af aan werd het kamp door de bewoners en de bevolking van Ede Kamp Schut genoemd. Begin 1942 kwamen de eerste bewoners. Er was plaats voor 176 mensen. Het kamp bestond uit vijf woonbarakken, een wasbarak, een keuken en een kantine. De bewoners werden onder leiding van de Nederlandse Heidemaatschappij te werk gesteld bij ontginningswerkzaamheden.


Het kamp is gebouwd als Joods werkkamp, en eigenlijk in gebruik geweest als buffer voor Kamp Westerbork. Het redelijke rantsoen werd na enige tijd aanmerkelijk kleiner, omdat de bezetter het niet nodig vond om voldoende voedsel aan Joden te verstrekken. Zij werkten ook buiten het kamp, bijvoorbeeld aan stellingen in de buurt van de Valleistraat in Veenendaal.[1] In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 (Jom Kipoer) zijn alle Joodse mannen uit de werkkampen, zo ook die uit Kamp Schut, naar Kamp Westerbork afgevoerd. Hen was wijs gemaakt dat daar gezinshereniging zou plaatsvinden.

Onderzoek van het Gemeentearchief Ede bracht aan het licht dat er in 1942 ongeveer 150 Joodse mannen zaten opgesloten in het kamp. Het gemeentearchief achterhaalde de namen van 83 personen, van wie 66 de oorlog niet overleefden. Vrijwel alle mannen hadden een achternaam met de P, R of S, wat aantoonde dat de Duitsers de werkers op achternaam groepeerden.

Het kamp werd in 1945 door de gemeente opgekocht, om er gezinnen in onder te brengen. Tussen 1959 en 1962 is het gesloopt. Van het kamp is nu niets meer over. Er is op de plek van het voormalige kamp een oprit naar de A30. De Schutterweg op het industrieterrein Schuttersveld is in de plaats gekomen voor de Schuttersteeg.