Kamp Eindhoven
Geen NAD nummer
Eindhoven
Het Beatrixkamp is een voormalig kazernecomplex in de gemeente Eindhoven, gelegen aan de Oirschotsedijk.
Het Beatrixkamp werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebouwd als Siedlung a.d. Oirschotse Dijk. Het kreeg na de bevrijding de naam Prinses Beatrixkamp en bestond uit een verzameling verblijfsgebouwen, een kantinegebouw en dergelijke. Het werd door defensie ook voor opslagdoeleinden gebruikt. Begin jaren '80 werd de baan van vliegbasis Eindhoven verplaatst en gedraaid, en kwam het in de aanvliegroute van de vliegbasis te liggen, en is het door defensie niet meer gebruikt voor huisvesting van de militairen die werkzaam waren op de vliegbasis. Vanaf 1991 werd het een Asielzoekerscentrum met de naam Beatrixoord. Het bleef dat tot 2011. In 2012 werden de gebouwen gesloopt, het was immers doordat het sinds de baandraaing in de aanvliegroute van Eindhoven Airport (en vliegbasis Eindhoven) was komen te liggen, toch niet meer bewoonbaar. Op de plaats van het kazerneterrein kwam een natuurgebied, het Prinses Beatrixbos. Het nepkerkje, door de Duitsers gebouwd om de Siedlung op een gewoon dorpje te doen lijken, bleef bewaard en ging dienst doen als vleermuisverblijf. Andere gebouwen, door de Duitsers ooit vermomd als boerderijen, werden gesloopt.
Het kazernecomplex aan de Oirschotsedijk ( Constant Rebecquekazerne) werd al direct door de Luftwaffe in gebruik genomen.
De Duitse commandant van ” Fliegerhorst Eindhoven” Zoals Welschap nu werd genoemd, nam zijn intrek in de “Wielewaal”, de villa van de Frits Philips aan de Oirschotsedijk . In de omgeving van het vliegveld verrezen als Kempische dorpjes gecamoufleerde complexen legerings en opslag gebouwen zoals aan de Oirschotsedijk ( het latere Beatrixkamp) en in Zeelst ( het latere Peter Zuidkamp). Ook begonnen de Duitsers onderkomens te bouwen in Strijp, op de Noord-Brabantlaan en bij Oirschot langs de Oirschotsedijk ( huidige legerplaats).
Om de vliegtuigen van de RAF, vooral `s-nachts te misleiden werd door de Duitsers een aantal schijnvliegveld een zgn. Scheinflughaven of Scheinflugplatz in Brabant aangelegd. Voor Eindhoven lag het westelijk van Welschap bij het gehucht Dun. Dit namaak vliegveld kreeg de naam SF-38 DUN. De Scheinflugplatz was compleet met startbanen en hangars. Op een smalspoor werd met een houten vliegtuig het effect van een opstijgende Messerschmidt nagebootst.
De tactiek van schijnvliegvelden was redelijk succesvol in het misleiden van de geallieerde vliegers. De nabijheid ervan was niet zonder gevaar voor de bevolking in de omgeving. Maar naarmate de oorlog vorderde, wisten de geallieerden steeds beter de echte van de schijnvliegvelden te onderscheiden.