Kamp Geesbrug

Kamp Geesbrug

Geesbrug

 

O.a. een Joods werkkamp

 

Werkkamp Geesbrug.
Iets ten westen van het dorp Geesbrug, aan de weg naar Hoogeveen en de Hoogeveense Vaart, lag het kamp Geesbrug (Nieuweroord). Het kamp had een capaciteit van maximaal 240 arbeiders.

Het is niet duidelijk wanneer de eerste joodse dwangarbeiders arriveerden. Op 20 mei 1942 schreef Joseph Pronkhorst, die als putter werkte: 'Van verlof is voorlopig geen sprake, hoewel we al bijna 7 weken hier zijn.' Wel ontving hij in de dagen erna bezoek en mocht hij een keer bellen naar zijn moeder.

 

Op donderdag 25 juni 1942 schreef Joseph weer een brief: 'Ik heb sinds maandag geen aardappel meer in het kamp gezien. We zorgen evenwel toch dat we wel wat te eten hebben. De boeren werken geweldig mee. Simon, zo je schrijft, bestaat de kans dat je ook gekeurd moet worden. Ik hoop maar dat het niet het geval is. Hoewel ik al weet dat in ons kamp ongeveer 40 Hagenaars en Rotterdammers komen.'

 

Joodse dwangarbeiders werden onder andere ingezet voor ontginning- en landbouwswerkzaamheden en de aanleg van een betonnen beschoeiing in een waterlossing naast het kanaal Coevorden-Zwinderen. De groep die zich ermee bezig hield noemde zich de 'Betonploeg'.

 

Op 3 oktober 1942 gingen de joodse mannen per trein naar kamp Westerbork.
In 1942 werden alle Joden afgevoerd naar Westerbork en daarna heeft het kamp gediend als opvangkamp voor evacués, voor de arbeiders van de Arbeidsdienst en de Hitlerjugend.

Na het vertrek van de groep joodse dwangarbeiders heeft het kamp gediend als opvangplek voor evacues, die vanwege de aanleg van de Atlantikwall hun woningen hadden moeten verlaten. Vervolgens werd het kamp gebruikt als onderkomen voor arbeiders van de Arbeidsdienst en voor een groep van de Hitlerjugend, die in Geesbrug hun opleiding tot soldaat kregen.