Kamp Vosseveld (Kloetenseweg)

NAD 324

Winterswijk

Kamp Vosseveld was tijdens de Tweede Wereldoorlog een kamp van de N.A.D. (Nederlandse Arbeidsdienst) aan de Kloetenseweg in Winterswijk. Het opleidingskamp was oorspronkelijk door de Duitse bezetter in gebruik om jongeren in de nationaalsocialistische geest op te voeden. Zonder deze halfjarige opleiding kon men geen student worden of een openbare betrekking krijgen.


Na de Tankslag in het Woold werd Winterswijk bevrijd. Het arbeidskamp stond leeg en werd binnen een week gereed gemaakt om de gearresteerde NSB'ers en andere collaborateurs op te sluiten. Het kamp viel formeel onder het Directoraat voor de Bijzondere Rechtspleging en kreeg de officiële naam Bewarings- en Interneringskamp Vosseveld. Kampcommandant van mei 1945 tot eind 1945 was J.E. van den Berg. Hij werd opgevolgd door P.J. de Wolf. Tot eind 1945 zaten in kamp Vosseveld alleen mannelijke gevangenen. De vrouwen kwamen direct na de bevrijding in kamp De Leeszaal in Winterswijk terecht. De gevangenen werden ingezet voor het vervullen van sociale taken, en moesten onder leiding van bewakers van de Binnenlandse Strijdkrachten, iedere dag marcherend naar de textielfabrieken, of ze werden ingezet voor het herstellen van de schade die door de oorlog aangebracht was. In de fabrieken werden de vrouwen ingeschakeld in het productieproces. Aan het eind van de werkdag werden de gevangenen weer naar het kamp afgemarcheerd.

Binnen het kamp waren een ziekenboeg, schoenmakerij en een fietsenmaker aanwezig. Buiten het kamp moesten de gedetineerden bij de oogst of bij het herstel aan de spoorwegen werkzaamheden uitvoeren. In juni 1945 werd de leiding overgenomen door het Militair Gezag.


In 1959 werd het kamp ingericht als woonoord voor Molukkers. Er waren ongeveer 800 Molukkers, waarvan ruim 145 kinderen op het kamp.

Aantekeningen:

J.E.van den Berg 01-04-1945: Benoemd tot kampcommandant
Ontslag gevraagd per -1-12-1945 als kampcommandant

 

09-07-1945: Aanvang overplaatsing gevangenen naar eigen districten

01-10-1945: Opheffing gevangenkamp vrouwelijke gevangenen leeszaal Postkantoor

01-11-1945:
Kamp Vosseveld zelfstandig. Voorheen onder De Kruisberg P.J.de Wolf kampcommandant.

01-06-1945:
Kamp Vosseveld wordt vrouwenkamp

1947: P.J.Wolf ziekteverlof. Commandant H.Sliep

1947: 6-6 Opheffen vrouwenkamp Vosseveld per ..-..-..

1948: Wederom in gebruik als interneringskamp November 1948: Opheffing

Dichts bijzijnde kampen:
Kamp Vorden
Kamp Kruisberg Doetinchem