Namenlijst begraafplaats kerk Neer Andel

Bij de Romboutstoren, een restant van de vroegere kerk van Neer Andel, ligt een grafzerk voor Jan Claesen. Volgens overlevering een trompetter van de prins.

 

Zo zouden de twee historische figuren uit de zeventiende eeuw, Jan Klaassen en Katrijn Pieters, de basis zijn geweest voor deze Nederlandse poppenkastfiguren. Het echtpaar uit de Amsterdamse Jordaan heeft dus echt bestaan en trouwde in 1686. Heel gelukkig waren ze niet samen. Jan en Katrijn maakten zoveel ruzie dat de kerkenraad van de hervormde kerk in Amsterdam het echtpaar ter verantwoording riep. Ze waren na hun vele ruzies apart gaan wonen, waarna Jan overspel had gepleegd en Katrijn voortdurend dronken was. De kerkenraad stelde het echtpaar uiteindelijk onder toezicht. Ook in andere landen komen de figuren als karakters in het poppenkastspel voor. In Engeland heten ze Punch en Judy, de naam Punch is een verengelsing van het Italiaanse Pulcinella. In Frankrijk is het karakter Polichinelle genaamd.

 

Stadstrompetter Jan Claessen van Maastricht, beklaagde zich in 1643 bij het stadsbestuur dat hij na 2 jaar trompetteren nog steeds niet de bijbehorende rode stadsmantel had ontvangen. En zo lijken verschillende verhalen in de loop der jaren door elkaar te zijn gaan lopen en is er niemand meer die weet wat nu echt de herkomst is van de Jan Claesen die in Andel is begraven. 

 

De kerk van Neer Andel vindt zijn oorsprong in de veertiende eeuw en was gewijd aan de heilige Rombout. In de negentiende eeuw werd het schip echter gesloopt en tegenwoordig rest alleen nog de voor Brabant bijzondere veertiende-eeuwse toren met een bakstenen spits. In het voormalige schip bleef men gewoon begraven, tot vlak na de Tweede Wereldoorlog. In 1954 werd de toren met de naastgelegen ruïne van de zuidelijke dwarskapel gerestaureerd. In het schip zelf zijn nog een aantal grafmonumenten te vinden, waaronder een aantal uit de vroegere kerk.

 

Direct achter de ingang ligt de hardstenen zerk voor Jan Claesen.

Het verhaal gaat dat hij terugkomend van verlof en op weg naar het leger van de prins werd vermoord. Dat laatste klopt in ieder geval, getuige de tekst op de grafsteen.

 

Hier Leyt Begraven Ian

Claesen Jongesel tot NEeran

Del De Welkcke Van eenen

Mordenaer Van Bredae Ver

Moort Is Met Syn Pertye op

Een Donderdach Savondts

Ontrent Sonnen Ondergangr

Weesende den vijfden Oktob:

Ende syn Bloet Onschuldich

Gestort Ende Levendich Ge-

plondert Ende Wert Be[g]r

Des Sondaechs Daer E{…]

Weesen Den Achtsen Octob

Anno 1634