Kruis - crucifix

Hieronder een lijst van christelijke kruisvarianten .

 

Het christelijke kruis, met of zonder een Christusfiguur, is het belangrijkste religieuze symbool van het christendom. Een kruis met een Christusfiguur erop wordt een crucifix genoemd en de figuur wordt vaak het corpus genoemd ( Latijn voor "lichaam").

De term Grieks kruis duidt een kruis aan met armen van gelijke lengte, zoals in een plusteken, terwijl het Latijnse kruis een kruis aanduidt met een langwerpige neergaande arm. Tijdens de middeleeuwen zijn er tal van andere varianten ontwikkeld .

Christelijke kruisen worden veel gebruikt in kerken, op kerkgebouwen, op bijbels, in heraldiek, in persoonlijke sieraden, op heuveltoppen en elders als een attest of ander symbool van het christendom. Kruisen zijn een opvallend kenmerk van christelijke begraafplaatsen , ofwel uitgehouwen op grafstenen of als gebeeldhouwde stèles. Daarom wordt het planten van kleine kruisen soms gebruikt in landen met een christelijke cultuur om de plaats van dodelijke ongevallen te markeren, of, zoals de Zugspitze of Mount Royal , om zichtbaar te zijn over de hele omgeving. rooms-katholiekAnglicaanse en lutherse afbeeldingen van het kruis zijn vaak crucifixen, om te benadrukken dat het Jezus is die belangrijk is, in plaats van het kruis op zichzelf. Grote kruisbeelden zijn een opvallend kenmerk van sommige lutherse kerken, bijvoorbeeld als een rood. Sommige andere protestantse tradities beelden het kruis echter af zonder het corpus, en interpreteren deze vorm als een indicatie van geloof in de opstanding in plaats van als een weergave van het interval tussen de dood en de opstanding van Jezus.

 

Soorten kruizen:

 

Grieks kruis

Met armen van gelijke lengte. Een van de meest voorkomende christelijke vormen, algemeen gebruikt in de 4e eeuw.Latijns (of Romeins) kruisKruis met een langere neergaande arm. Samen met het Griekse kruis is het de meest voorkomende vorm. Het stelt het kruis van Jezus' kruisiging voor.

 

Byzantijns kruis

Rechtopstaand kruis met naar buiten verwijdende uiteinden. Het wordt vaak gezien in overblijfselen van het late antieke en vroeg-middeleeuwse Byzantijnse rijk (tot c.800) en werd overgenomen door andere christelijke culturen van die tijd, zoals de Franken en de Goten .

 

Patriarchaal kruis ( kruis met drie maten )

Ook wel een aartsbisschoppelijk kruis of een crux gemina genoemd . Een dubbel kruis, met de twee dwarsbalken bovenaan. De bovenste is korter en stelt de plaquette voor die aan het kruis van Jezus is genageld. Net als bij het kruis van Lotharingen , hoewel in de originele versie van de laatste, de onderste arm lager is. Het oosters-orthodoxe kruis voegt een schuine balk toe aan de voet.

 

Dubbel kruis

Het kruis van de achtpuntige kruissteenceremonie. 

 

Kruis van Lotharingen 

( kruis met twee versperringen )Het kruis van Lotharingen bestaat uit een verticale en twee horizontale balken. Het kruis met twee balken bestaat uit een verticale lijn die wordt doorkruist door twee kortere horizontale balken. In de meeste uitvoeringen worden de horizontale balken "gerangschikt" waarbij de bovenste balk de kortere is, hoewel variaties met de balken van gelijke lengte ook worden gezien.

 

Pauselijke kruis

Een kruis met drie balken aan de bovenkant. De staven zijn van ongelijke lengte, elk korter dan die eronder.

 

Heilig Hart

Hart van Jezus, met vlammen, een doornenkroon en een Latijns kruis.

 

Kruis van Salem

Ook bekend als pontificale kruis omdat het wordt uitgevoerd vóór Pope, is vergelijkbaar met een patriarchaal kruis, maar met een extra dwarsbalk onder de hoofd-dwarsstaaf, even lang als de bovenste dwarsbalk.

 

Monogrammatisch kruis , of Staurogram of Tau - Rho Cross

Het eerdere visuele beeld van het kruis, al aanwezig in manuscripten van het Nieuwe Testament als P66 , P45 en P75. 

 

Chi Rho /Chrismon/ Labarum

De Chi Rho (/ˈkaɪ ˈroʊ/; ook bekend als chrismon) is een van de vroegste vormen van christogram , gevormd door de eerste twee (hoofd)letters - chi en rho (ΧΡ) - van het Griekse woord ΧΡΙΣΤΟΣ (Christos) in zodanig dat de verticale slag van de rho het midden van de chi snijdt.

 

Getrapt kruis

Een kruis rustend op een basis met meerdere treden (meestal drie), ook wel een gradueel of een calvariekruis genoemd . Dit symbool verschijnt voor het eerst op munten uit de tijd van de Byzantijnse keizer Heraclius (reg. 610-641). De drie stappen vertegenwoordigen Geloof, Hoop en Liefde , en zijn soms gemarkeerd met Fides (boven), Spes (midden) en Caritas (onder), de Latijnse vormen van deze woorden. 

 

Jeruzalem Kruis

Ook bekend als het kruisvaarderskruis. Een groot kruis met een kleiner kruis in elk van zijn hoeken. Het werd gebruikt als een symbool van het koninkrijk Jeruzalem

 

Geringd kruis

Een kruis met een ring of nimbus . Dit type kent meerdere varianten, waaronder de kruisvormige halo en het Keltische kruis . Een kruisvormige halo wordt gebruikt om de personen van de Heilige Drie-eenheid te vertegenwoordigen, vooral Jezus, en het werd vooral gebruikt in middeleeuwse kunst.

 

Gevorkt kruis

Een kruis in de vorm van de letter Y dat eind 13e of begin 14e eeuw aan populariteit won in het Duitse Rijnland. Ook bekend als crucifixus dolorosus, furca, ypsilon kruis, Y-kruis, roverskruis of dievenkruis

 

 

Soorten Sint Kruizen:

 

Kruis van Sint Pieter

Een kruis met de dwarsbalk bij de voet geplaatst, dat wordt geassocieerd met Sint Pieter vanwege de traditie dat hij met het hoofd naar beneden werd gekruisigd. 

Tau kruis

Een T-vormig kruis. Ook wel het Sint-Antoniuskruis , het Sint-Franciscuskruis en de crux commissa genoemd .

Saltire of crux decussata (Sint-Andreaskruis)

Een X-vormig kruis geassocieerd met St. Andrew, beschermheer van Schotland , en dus een nationaal symbool van dat land. De vorm is die van het kruis waarop de heilige Andreas de marteldood zou zijn gestorven. Ook bekend als St. Andrew's Cross of Andrew Cross. Brigid's kruis

Bruidskruis

Ook wel Brigid 's kruis of Brighid's kruis genoemd, deze zijn meestal geweven van biezen, tarwestengels of iets dergelijks. Het kunnen christelijke of heidense symbolen zijn, afhankelijk van de context.

Sint-Joriskruis

Soms geassocieerd met Sint-Joris, de militaire heilige, vaak afgebeeld als een kruisvaarder uit de late middeleeuwen, is het kruis op veel vlaggen, emblemen, standaarden en wapenschilden verschenen. Het eerste gedocumenteerde gebruik was als vlag van de Republiek Genua , waarna het achtereenvolgens door de kruisvaarders werd gebruikt . Een opmerkelijk gebruik is op de vlag van Engeland en de Georgische vlag .

Zeemanskruis (St. Clemenskruis)

Het kruis van de zeeman wordt ook wel Saint Clement 's Cross genoemd, verwijzend naar de manier waarop hij werd gemarteld.

Borstkruis van Cuthbert

Cuthbert was oorspronkelijk een Keltische christen. Die verbinding, plus de gelijkenis in vorm, geeft dit kruis de alternatieve naam; Thor 's Cross

]Kruis van Saint Gilbert (Portate kruis)

Een kruis wordt meestal rechtopstaand getoond, zoals het zou zijn wanneer het voor kruisiging zou worden gebruikt. 

Het Portate Cross

Verschilt doordat het diagonaal wordt gedragen, zoals het zou zijn wanneer het slachtoffer de dwarsbalk over zijn schouder draagt ​​terwijl hij deze over de grond naar de plaats van de kruisiging sleept.

Kruis van Sint Jacobus

Een rood kruis van Sint Jacobus met gebloemde armen, bekroond met een schelp, was het embleem van de twaalfde-eeuwse Spaanse militaire Orde van Santiago, genoemd naar Sint Jacobus de Meerdere .Heilige Julianus Kruis

Een Cross Crosslet 

Gekanteld op 45 graden met de toppen wijzend naar de 'vier hoeken van de wereld'. Het beeld van het christendom dat over de hele wereld wordt verspreid, is een van de redenen waarom dit kruis soms het Missionary Cross wordt genoemd .

Wijnstokkruis (Sint Nino's kruis)

Ook bekend als het kruis van Sint Nino van Cappadocië , die Georgië tot kerstening bracht .

Sint Thomas Kruis

Het oude kruis gebruikt door Saint Thomas Christians (ook bekend als Syrische christenen of Nasrani) in Kerala, India. 

Kruis van Sint Filip

Een zijwaarts kruis geassocieerd met Phillip de Apostel. Kruis van Sint Florian

Het kruis van Sint Florian

Patroonheilige van brandweerlieden, wordt vaak verward met het Maltese kruis (de brandweer van New York City noemt het bijvoorbeeld zo); hoewel het acht of meer punten kan hebben, heeft het ook grote gebogen bogen tussen de punten.

Catharina wiel

Zeven Catherines zijn heilig verklaard. Dit kruis is samengesteld uit wagenwielen en wordt toegeschreven aan (minstens) drie heiligen: de heilige Catharina van Alexandrië , de heilige Jarlath en de heilige Quentin.

Kruis van Sint Jan

Een Latijns kruis met het kruispunt, aanvankelijk breed permanent en alleen aan het einde breder naar de buitenste armen. Het is niet te verwarren met het Maltese kruis , ook wel het Sint-Janskruis genoemd. In de heraldiek is het een veel voorkomende figuur in het wapen.

Kruis van Saint Chad

Het kruis is een combinatie van een krachtig kruis en een quadraatkruis, dat voorkomt in de armen van de bisschopszetel van Lichfield & Coventry.

Kruis van Jeremia

Het kruis van de profeet Jeremia, ook wel bekend als de "Weepende Profeet".

Kruis van Lazarus

Een groen Maltezer kruis geassocieerd met St. Lazarus . 

Kruis van Saint Maurice

Een witte kruisbottony geassocieerd met Saint Maurice .