Kamp De Pierik
Kamp de Pierik
Ruurlo
In Ruurlo ontstonden in die tijd twee van dergelijke werkkampen, de Zomp en de Pierik. De Zomp lag aan de Koergerweg, het voorste deel (de kantine) lag op de plaats waar nu de woning van de familie Kalff staat, de barakken lagen daarachter richting Kaapdijk. De Pierik lag iets verderop richting Borculo, tussen de boerderijen Venneman en de Pierik.
In het begin van de jaren dertig werden deze gebouwd als werkkampen voor werkelozen. Kamp De Pierik is net voor of in het begin van de Tweede Wereldoorlog opgeheven. Kantinebaas was indertijd Bertus Klein Brinke. Ook Grada Brandenbarg, die later nog een negental maanden op kamp De Zomp werkte, was hier tewerkgesteld (min of meer verplicht omdat haar vader als kleine landbouwer ondersteuning ontving uit het landbouwfonds). Op foto's uit 1933 van de wekelijkse fotobijlage “Gelderland in Woord en Beeld “- van De Graafschapbode - staat een groep werkelozen uit Utrecht afgebeeld tijdens een bezoek van ir. Westhoff aan kamp De Zomp. Zij waren via de werkverschaffing werkzaam voor de Heidemij en moesten de schop en kruiwagen hanteren bij de verbetering van de waterafvoer van de beneden-Slinge.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ir. C. Staf directeur van de Heidemij en tevens voorzitter van Culano = (Commissie uitzending landbouwers naar Oost-Europa.) Op 22 november 1941 zwaaide hij op het station van Oldenzaal 100 Oostboeren uit die vrijwillig gingen boeren op de door de Duitsers veroverde landbouwgronden in Oost-Europa. Half februari 1942 vertrokken nog eens 400 boeren naar het oosten. Honderdvijftig ervan keerden terug omdat het hen erg tegenviel. Van de anderen werden er tientallen door partizanen gedood. (Staf werd na de Tweede Wereldoorlog minister van Defensie!) Het kamp De Zomp was gelegen aan de huidige Koergerweg, ongeveer vanaf de plek waar later de fam. Kalff een woning zou bouwen tot de plek waar de nieuwe woning voor de fam. Haneveld is gebouwd. De stukken grond waarop het kamp stond droegen de veldnamen Kattekop en De Zomp.
Kamp De Pierik lag een stuk verderop in de richting Borculo tussen de boerderijen Pierik en Venneman. Beide kampen beschikten over een ontspannings- en een slaapbarak. Van de kok van kamp de Pierik (Dooyerweerd) verdronk een zoon tijdens het zwemmen in zwembad het Galgenveld in de Dijkhoek.