Kamp Hunsel

Kamp Hunsel

Schollenberg

 

Schollenberg

Op 23 december 1940 hebben de Duitsers een radargevechtspost “Nachjagdstellung” ten behoeve van de “Dunkle Nachtjagd” ingericht in de zogenaamde “sector C” in op de Schollenberg te Hunsel. In de loop van 1942 werd een groot kampement gebouwd. In Hunsel bekend als “de Brakke”. Het complete terrein werd afgezet met palen en prikkeldraad en werd streng bewaakt en was omgeven met de grootste geheimhouding. Niemand kreeg meer toegang tot het terrein. Op 7 januari werd er zelfs een steenweg aangelegd. Honderden wagens met puin van huizen uit Maastricht werden aangevoerd en na 3 weken was de weg klaar. Voordat de bezetter het kampement in gebruik nam, werd nog een telefoonkabel aangelegd vanuit de Parochiezaal naar het kampement.


Binnen het kampement was personeel gelegerd van het “22ste regiment Luftnachrichtentruppe”. Dit regiment deed waarnemingen en zorgde voor de daarvoor benodigde verbindingen.Op 14 januari 1943 werd de bezetting verder aangevuld met 62“Luftwaffehelferinnen”. Over het functioneren van het kamp was niet veel bekend bij de plaatselijke bevolking, maar over deze zogenaamde“Blitzmädel”deden de wildste geruchten de ronde. In totaal werkten, in deze periode,ongeveer 200 mensen op de barakken.


Het was de ochtend van de 19de september toen het kamp in vlammen is opgegaan en de Duitsers zijn vertrokken. De eerste ontploffing vond plaats om half 11, die een zwarte rook zuil tot gevolg had. Een volgende ontploffing volgde om 11 uur, waarna het begon te branden in het kamp. Weer twee ontploffingen: alles was verwoest. Om twee uur begint de achtergebleven munitie te ontploffen. Om 4 uur lag alles in as en puin.