Namenlijst Noorder of Palm begraafplaats Amsterdam
Noorder of Palmkerkhof, 1655 – 1866 Marnixplantsoen
Net als het Westerkerkhof werd het Noorderkerkhof in 1655 verplaatst naar de rand van de stad. Het nieuwe Noorderkerkhof werd aangelegd op het bolwerk “Haarlem”, vroeger ‘De Palm’ geheten. Daarom stond het kerkhof daarna ook wel bekend als het Palmkerkhof. Net als de andere begraafplaatsen werd ook deze in beheer gegeven aan de Hervormde Kerk. Vervolgens werden hier twee eeuwen lang Jordanezen begraven, dicht bij hun eigen wijk.
Net als het Westerkerkhof werd dit kerkhof in december 1865 gesloten. Ook hier leverde een protest van de Hervormde gemeente uiteindelijk geen resultaat op en eind 1866 werd definitief niet meer begraven op het Noorder- of Palmkerkhof. Net als de Westerbegraafplaats kwam de begraafplaats in 1875 in handen van de gemeente Amsterdam. Zij legde er in 1879 een plantsoen op aan met de naam Eerste Marnixplantsoen. Delen van de gracht tussen de bolwerken werden aangeplempt en hierop werd de Marnixkade aangelegd. Vanaf het bolwerk werd een brug aangelegd over de Singelgracht, de Rotterdammerbrug, geschikt voor het doorgaande verkeer. In tegenstelling tot het Westerkerkhof bleef de vorm van het bolwerk hier behouden.
Nadien werd hier een speelplaats aangelegd en hebben er een tijd lang barakken gestaan. Nu is de doorgaande weg een fietspad, ligt op de plaats van de barakken een verdiepte skate-kuil en is er verder een basketbalveld te vinden. Waar ooit de doden lagen, wordt nu gespeeld op een passende ondergrond.