Namenlijst begraafplaats De Vestingskerk Hellevoetsluis

De Vestingkerk.

Van origine een ‘gereformeerde’ kerk gebouwd in de periode 1661-1686. De toren kwam pas gereed in 1693. De vloer van de kerkzaal is belegd met blauwe hardstenen tegels, in de dooptuin daar waar de preekstoel staat, zijn tijdens de restauratie vijf hardstenen grafzerken herschikt.  De familiewapens zijn deels geschonden, als gevolg van het eerder genoemde plakkaat van 8 juni 1795.

 

De zerken dragen de volgende opschriften en teksten:

 

– Hier leyt begraven Iop Oprel voorleeser en schoelmeester tot Hellevoet Sluys is gestorven int iaer 1709.

Hier leyt begraven Anna de Larora huysvrouw van Iop Oprel is gestorven den 14 december int iaer 1715.

 

– Hier legt begraven Iacob Hoogstad die geweest is 51 iaeren schout en dykgraef van Hellevoet Sluys colonel van het 1 regiment landzaeten slandt s van Voorne lieut rentmr van de Epargnes alhier hooft van het loots en voermansgilde en schout van den Scraeyers polder stierf den 8 april 1703 omtrent 80 iaeren.

Ende Elisabeth t Gilde des selfs huisv gestorven den 6 maart 1679 oud 57 Iaeren.

Heraldiek van deze zerk: St. Andrieskruis, omringd door 4 harten met de punten naar het midden.

 

– Hier leyt begraven Elisabeth Veschuur huysvrouw van Pieter Rees is gesturven den 21 november 1699 out synde 55 iaeren.

Heraldiek: wapen met 2 symbolen, boven een vogel, beneden een sleutel met een geheven baard, gedekt door een keper. (gebint in omgekeerde V-vorm)

 

– Den heer A. J. Sandra obiit 27n may 1783 en vrouwe M. L. Gallas obiit 29n yuny 1782 echte lieden.

 

Cimetiëre de la’Fortresse’ Hellevoetsluis.

Bij de kerk behoorde het kerkhof, dat was gelegen rond de kerk met uitzondering aan de westzijde, waar zich de ingang van de kerk bevindt. In de zuidelijke gevel bevond zich een poort met vleugeldeuren, die eertijds toegang gaf tot de dodenakker. Zij werd allen bij begrafenissen gebruikt en daarom wel de dodendeur genoemd, tevens bood het de mogelijkheid om van hier uit de gehele hof te bezoeken.

Het deel van het kerkhof dat zich aan de zuidzijde van de kerk bevindt, loopt door tot wat nu de Kerkstraat is, direct achter de kerk sluit het kerkhof aan op de huidige tuin van ’s Landshuis.

Het kerkhof zou volgens een Franstalige inventarisatietekening van rond 1800, beschikken over zo’n 300 graven, zonder bijzettingen.