Zilver en goud merken
Goud en zilver legeringen
Omdat zuiver zilver en goud te zacht zijn om te verwerken tot sieraden of voorwerpen wordt er altijd een extra stof toegevoegd om het materiaal stevig te maken, dit noem je een legering.
De diverse zilverlegeringen zijn:
1e Gehalte zilver/ 925/000 ook wel sterling genoemd bestaat dus uit 92,5% zilver en 7,5% uit koper
2e Gehalte zilver/ 835/000 bestaat voor 83,5% uit zilver
3e Gehalte zilver/ 800/000 bestaat voor 80% uit zilver
Er zijn vele zilveren voorwerpen en sieraden gemaakt van lagere gehaltes zilver deze hebben in Nederland de benaming BWG of wel beneden het wettelijk gehalte.
22 Karaat goud 916/000 bestaat voor 91,6% uit goud en voor 8,4% uit koper, nikkel of palladium
20 Karaat goud 833/000
18 Karaat goud 750/000
14 Karaat goud 585/000
9 Karaats goud heeft in Nederland nog steeds geen erkend goudkeur, jammer want dit gehalte 333/000 wordt in Engeland al eeuwen veelvuldig gebruikt.
Is een voorwerp van een hoger gehalte altijd waardevoller?
Nee, dat is zeker niet zo. Bij een zilveren voorwerp of sieraad is de manier waarop het gemaakt is, de oudheid, de meester etc belangrijker.
Voor zilver bestek werd en wordt vaak 2e gehalte zilver gebruikt omdat dit bij gebruik minder snel krast en het minder snel slijt.
Onderstaand ziet u in het grijze vlak een overzicht van Nederlandse zilver keurmerken en keurtekens. Dit overzicht kan uiterst behulpzaam zijn wanneer u zilver bestek/servies heeft. Zilver bestek en/of servies dient altijd voorzien te zijn van een van onderstaande zilvermerken of zilverkeuren. Veel zilver bestek en zilver servies is namelijk verzilverd en dus niet van massief zilver. Als u echter onderstaande zilvermerken of zilverkeuren tegenkomt dan betreft het wel een massief zilveren voorwerp.
Onderstaande zilvermerken en zilver keurtekens gelden natuurlijk ook voor zilveren sieraden en andere (gebruik)voorwerpen van zilver.
Onderstaand in het gele vlak ziet u een overzicht van Nederlandse keurmerken en keurtekens goud. Deze keurmerken en keurtekens zijn in het leven geroepen om de Nederlandse consument te beschermen en om ervoor te zorgen dat de consument geen nep goud of vals goud koopt. Het is dan ook bij wet verplicht dat ieder gouden voorwerp dat in Nederland wordt verkocht, voorzien is van een van onderstaande keurtekens of keurmerken. Het kan toch zijn dat u goud heeft dat geen Nederlandse keurmerken of keurtekens heeft. Het kan zijn dat uw goud uit het buitenland komt, of dat de keurmerken en keurtekens eruit gesleten zijn door het vele dragen.
U ziet hier geen 8 karaat goud vermeld staan. Dit komt omdat de wetgever in Nederland heeft vastgesteld dat 8 karaat goud niet als zijnde goud verkocht mag worden en 8 karaat goud mag in Nederland dan ook geen goud worden genoemd, omdat het goudgehalte hierin te laag is. In Duitsland mag 8 karaat goud bijvoorbeeld wel als zijnde goud verkocht worden.