Kamp Strafgevangenis Wolvenplein

Kamp Strafgevangenis Wolvenplein

 

Utrecht

 

geen gegevens

 

Gevangenis Wolvenplein was in de oorlog een Untersuchungs- und Strafgefängnis van de Duitsers. Cipiers met knuppels konden feitelijk doen wat ze wilden.

Het is een van de oudste huizen van bewaring in Nederland. In Penitentiaire Inrichting Wolvenplein in Utrecht hebben sinds halverwege de negentiende eeuw duizenden mensen vastgezeten. De cellen staan sinds 2014 leeg, maar nog altijd ademt Wolvenplein de sfeer van een gevangenis: galerijen vol cellen, dikke deuren en kijkluikjes, een simpele inrichting met een bed, een tafel, een wastafel en een toilet.

 

Albertus van Kampen zat tijdens of na de Tweede Wereldoorlog gevangen in Strafgevangenis Wolvenplein Utrecht

 

De gevangenis had voor de Tweede Wereldoorlog al een lange geschiedenis. In 1856 is de cellulaire gevangenis in gebruik genomen. Er zaten toen vooral mannen en vrouwen die waren opgepakt voor diefstal of vechtpartijen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog kon de gevangenis plaats bieden aan maximaal 172 gevangen. Hij zat echter al snel overvol: in 1941 zaten er ruim 500 mensen. Zachtzinnig ging het er niet aan toe: zo werden er in de Duitse periode nog lijfstraffen toegepast en tijdens de verhoren in 1945 zijn verschillende mensen mishandeld.