Graanbewerkingsfabrieken en graanproduktenindustrie

Tot de granen behoren tarwe, rogge, gerst, haver, maïs, gierst en rijst. Boekweit wordt niet tot de graansoorten gerekend, maar levert evenals de granen een meelvrucht op. Het handelsproduct wordt steeds gevormd door de zaden.

 

  • Tarwe Tarwe is het hoofdgewas voor de broodbereiding. Is de inhoud van de korrel wit en meelachtig dan is het zachte (of melige) tarwe, is de inhoud glazig, dan is het harde tarwe. Voor de bereiding van betere kwaliteiten meel (bloem), dienen vele soorten gemengd te worden

 

  • Rogge Rogge wordt veel gebruikt voor koek en roggebrood. In elk bloempakje zitten twee bloempjes, waarvan de onderste kroonkafjes een lange scherpe kafnaald dragen. Goede kwaliteit rogge moet bestaan uit rijpe, droge, gelijksoortige korrels, dun van schil en melig. 

 

  • Gerst Bij de vierrijige gerst komen vier van de zes rijen korrels sterk naar voren. Deze soort wordt vaak gebruikt voor het maken van gort en geparelde gerst en ook voor veevoer. Bij de zesrijige gerst zijn alle rijen even sterk ontwikkeld; deze wordt meestal voor mout in de brouwerij gebruikt. Bij de tweerijige gerst ontstaan slechts twee rijen van zaden. De tweerijige gerst levert de belangrijkste handelssoorten voor de brouwerij.

 

  • Haver De bloempakjes dragen twee vruchtbare bloempjes, waarbij sommige soorten er één een kafnaald draagt. Het dient vooral voor paarden- en vogelvoer en speelt in de internationale handel een veel geringere rol dan de andere graansoorten.

 

  • Rijst De bloempjes van de rijstplant staan in een pluim, iets gelijkend op die van haver, maar met een kleinere dichtheid. Kroonkafjes omsluiten de korrels en de korrel is omgeven door een zilvervlies. Ze is te verdelen in twee hoofdgroepen n.l. berg- of droge rijst, die weinig water nodig heeft, en moeras of waterrijst, die vanaf het opkomen van de plantjes in het water moet staan.

 

  • Gierst Dit is een verzamelnaam voor vele planten en hun zaden, die botanisch nogal afwijken. Gierst wordt veel als veevoer gebruikt. 

 

  • Maïs Maïs levert in vergelijking met de andere granen grote veelrijige kolven op. Maïs wordt in Nederland voornamelijk gebruikt als bindmiddel (maizena) en veevoer. 

 

  • Boekweit Boekweit behoort niet tot de granen, maar tot de veelknoppigen. De vrucht is een driekantig nootje met gebogen vlakken. Ze lijkt op een beukenootje, vandaar de naam "boek", terwijl weit een andere naam is voor tarwe. In de 19e eeuw was boekweit in de vorm van grutten (gepelde boekweit) naast aardappelen en brood het hoofdvoedsel voor de gewone mensen. Na 1877-1881 kon het als goedkoop voedsel niet meer concurreren met aardappelen. 

Onderstaande lijst is niet compleet:

 

Korenbeurzen:

  • De Korenbeurs Groningen 
  • Amsterdam
  • Rotterdam
  • Leeuwarden
  • Zwolle
  • Deventer
  • Arnhem
  • Nijmegen
  • Tiel
  • Utrecht
  • Alkmaar
  • Hoofddorp
  • Leiden
  • Dordrecht
  • Middelburg
  • Goes
  • Zierikzee
  • Tholen
  • Oostburg 

 

Graanopslag- en overslagindusrtrie:                                               

  • Korthals-Altes silo Amsterdam 

 

Maalderijen/meelfabrieken:

  • De Weichsel Amsterdam 
  • De Rotterdamsche stoom-,rijstpel- en meelmolen Rotterdam
  • Dossche 
  • Ranksmeel 
  • Ceres 
  • Engelke
  • Brombamills
  • Werhahn 
  • Grain Millers
  • VK Mühlen 
  • Flechtorfer 
  • Okermühle 
  • Milser Mühle 
  • Saalemühle 
  • Krijger 
  • Koopmans 
  • Indus
  • Wessanen & Laan Wormerveer
  • Meneba Meel Rotterdam
  • De Sleutels Leiden
  • De Walzenmolen Sas van Gent

 

Bakkerijen en koekfabrieken:

  • Broodfabriek Bakenessegracht
  • Peijnenburg's koekfabrieken
  • De Vooruit
  • Union
  • De Vooruitgang
  • Coöperatie Haarlem

 

Pellerijen:

  • Hollandia
  • Lassie
  • Euryza

 

Veevoederfabrieken:

  • Wormer
  • Zwijndrecht
  • Hoog Hiemstra Utrecht

RIJSTPELLERIJEN
De rijstpellerijen zijn in Nederland niet meer zo veelvuldig aanwezig als voor de eerste wereldoorlog en daarom alleen al zijn zij het behouden waard.