Lijst overige wedstrijden 1890 t/m 1929
1890
AMERSFOORT-EDE-AMERSFOORT.(1890.10.12)
Ook de Heer H. Roosdorp, te Amsterdam, heeft aan de uitdaging van de heeren Houtman en Raland gehoor gegeven om met hen te rijden om het kampioenschap voor het wielrijden voor Nederland.
De wielerwedstrijd van de heeren Raland en Houtman met de heeren Holst, Trakranen en Roosdorp, om het kampioenschap voor Nederland, zal gehouden worden op Zondag 12 Ootober — mits met goed weder en drogen weg — op den weg van Amersfoort naar Ede en terug.
De uitslag van den j. 1. Zondag gehouden wielerwegwedstrijd over een afstand van 50 K.M., zijnde de weg van Amersfoort naar Ede en terug, welke wedstrijd gehouden werd op uitdaging van de heeren H. L. Raland, te Deventer, en J. D. Houtman, te Haarlem, wel naar aanleiding van den op Zondag 21 September j. 1. te Groningen gehouden bondswedstrijd om het kampioenschap op den weg, welke wedstrijd was uitgeschreven door het Bestuur van den Algemeenen Nederlandschen Wielrijdersbond en waar de Heer Raland de eerst aankomende was in 2 uur 6 min en de Heer Houtman tweede in denzelfden tijd — was als volgt: De Heer H. Roosdorp, te Amsterdam, legde thans de 50 K.M. af in 1 uur 58 minuten, de Heer B. Trakanen, te Amsterdam, in 1 uur 58 min. 6 sec. en de Heer J. D. Houtman, te Haarlem, in 1 uur 58 min. 39 sec. De Heer Raland moest te Ede, na 25 K.M. afgelegd te hebben, den strijd opgeven, wijl hij iets achter was, terwijl hij bovendien bij het terugrijden een verkeerden weg is ingeslagen en zoodoende te Zeist aankwam.
1891
LEIDEN-HILLEGOM-LEIDEN.(1891.10.12)
Wegwedstrijd, uitgeschreven door de Clubs in Zuid-Holland, afstand 50 K.M. met keerpunt: De gekozen weg leidde als volgt: Rhijnzicht bij Leiden uitgangspunt, Rijnsburg, Noordwijk, Piet-Gjjzenbrug, Sassenheim, Lisse en Hillegom (keerpunt). De weg was gedeeltelijk grint-, gedeeltelijk straatweg. Sommige einden van den straatweg waren bepaald slecht, en de grintweg was, volgens de rijders en volgens eigen overtuiging, hier en daar zeer slecht. Op enkele plaatsen waren zelfs modderpoelen, waarmede enkele rijders kennis maakten. Bovendien had de weg te veel kronkelingen. Reed men met goede vaart, dan moest men vóor de talrijke bochten steeds inhouden. Te 12.35 werd het sein tot afrit gegeven. Aau de start verschenen: Delbaere, Houtman, Koning, Witte veen, Bayer, V. d. Kolk, Meursing en Kohier, allen op puenmatics, en Koning, Witteveen en Houtman zelfs weder op hunne racemachines. Koning ging snel af en was dadelijk pl.m. 50 M. voor, doch Delbaere ging hem dadelijk na en volgde hem op den voet. Witteveen was derde; daarna de rest. Even voorbij Rijusburg maakte Houtman kennis met den grond; hij stapte echter weder op, maar viel spoedig weder en had zich dusdanig bezeerd, dat hjj den strijd moest opgeven. Een eind verder, bij Noordwijk, vonden wij Meursing, treurig zijn wiel bekijkende, daar de achterband gebarsten was ; deze moest dus ook terug. Langzaam terugkeerende, zagen. wij er reeds twee aankomen; het waren Delbaere en Koning, die het op hadden gegeven. Koning was bij Piet-Gijzenbrug gevallen en had het opgegeven, waarna Delbaere zijn voorbeeld volgde en zonder hem den tocht niet verder vervolgen wilde. Witteveen was intusschen bijgekomen en ging door. Langzamerhand naderden wij het afritpuut, en daar gekomen, kwam spoedig de eerste aan, nl. Witteveen, die den rit volbracht had in 1 u., 40 min., 32 sec: een zeer goede tijd, daar de weg allerslechtst was. De tweede liet een klein kwartier op zich wachten en kwam aan in 2 u., 3 min, 36 sec, zijnde Bayer, uit Rotterdam. De derde was V. d. Kolk, uit Rotterdam, in 2 uur, 10 min., 13 sec. de vierde Kohier, eveneens uit Rotterdam. De wielrijders verzamelden zich nu op Rhijzicht en gingen vandaar gedeeltelijk huiswaarts, gedeeltelijk naar het diner in Hötel Central, te Leiden.
1893
KAMPIOENSCHAP VAN NOORD-HOLLAND.(1893.05.15)
Gisteren is op den weg van Velsen naar Limmen en terug de wielerwedstrijd gehouden om het kampioenschap van Noord-Holland. Afstand 25 K.M. Het heerlijkste weder begunstigde dezen vriendschappelijken strijd, en hoewel er buiten nog al een flinke wind stond, was die toch niet hinderlijk voor de rijders. Te kwart over een ging de eerste afdeeling onder weg, daarna achtereenvolgens de vier overige groepen, telkens 5 minuten later. Er kwamen eenige rijders terug, die het hadden moeten opgeven door gebreken aan hunne machines.
De bepaling was, dat de gemiddelde tijd van de rijders van elke club zou gelden voor den tijd van die club. De uitslag was de volgende: le prijs, gouden medaille, „De Kettinggangers," in 50 min. 3 sec.; 2e prijs „Edo," in 50 min. 16 sec. ; 3e prijs „Achilles," in 53 min. 28 sec.; 4e prijs „Hoorn," in 56 min. 24 sec; 5e prijs „Alasca," in 56 min. 36 sec; 6e prijs de A. V. C. in 58 min. 2 sec.
Voor den personeelen wedstrijd was door den Alg Ned. Wielrijdersbond een verguld zilveren medaille uitgeloofd. Zij werd gewonnen door Van der Griendt, uit Haarlem, die den weg reed in 46 min. 24 sec, de kortste tijd van den dag, en bovendien record, want Koning, die vroeger het record maakte, reed er 46 min. 30 sec. over. De tweede prijs werd behaald door Jaap Eden (den wereldkampioen op de schaats) in 46 min. 36 sec; 3e prijs J. J. Ott Bultman in 48 min.; 4e prijs verloot tusschen Van der Kwast en Vorstman, die beiden 53 min. 12 sec. reden.
De wedstrijd eindigde met een feestmaaltijd en de prijsuitdeeling.
ROTTERDAM-UTRECHT-ROTTERDAM.(1893.07.10)
Gisteren werd de door de Rotterdamsche Sportvereeniging T. H. O. R. uitgeschreven wielerwedstrijd van Rotterdam naar Utrecht en terug gehouden.
Ingeschreven waren de heeren Frans Ernst, Den Haag; H. Gerlings, Utrecht; Jaap Eden, Haarlem ; C. Witteveen, Utrecht; „Eejected", te Amsterdam; Ch. Belien, Antwerpen; Willy Kux, Dortmund; G. Adolfs, Amsterdam; H. v. d. Linden, Eotterdam; J. de Hon, Antwerpen; Jantsens, Antwerp., G. J.Frohn, Baarn; J.P.van Hoorn, Groningen; Israels, Antwerpen; D. W. v. Ees, Katwijk ; D. Durt, Antwerpen ; G. M. Verhoeven, Rotterdam; H. A. J. Kwisthout, Breda; G. Martens, te Amsterdam ; H. van Eekhoven, Jos. van Dievort en Jordens, te Antwerpen; W. Baüer, te Rotterdam ; J. Fischer, Antwerpen ; A. Segers, te Breda; K. Mastenbroek, te Hoorn; B. F. Boersma, te Amsterdam, en J. Bolle, te Antwerpen. De belangstelling in dezen afstandsrit — de weg heen en terug was 116 K.M. lang — was bijzonder groot.
Te 10.42 verlieten de deelnemers Rotterdam en reeds te 12.28 kwam Jaap Eden als eerste te Utrecht aan, onmiddellijk gevolgd door Van Hoorn en Witteveen. Te 12.36 keerden de heeren Prohn en Belien ; 12.37 de heeren Baijer, Bolle, Hon, Gerlings, Fischer ; 12.47 de heeren Eekhoven, Verhoeven en Linden ; 12.52 Ernst; 12.55 Jordens ; 12.57 Martens ; 12.58 Kwisthout, Dievórt en Adolfs. De laatste stapte af en gaf den strijd op. Kux had de ketting van zijn wiel gebroken en was reeds voor Gouda afgevallen; evenzoo Mastenbroek. Te Harmelen brak het wiel van Kwisthout. Langs den geheelen weg waren posten geplaatst. Bij het keerpunt en op verschillende punten van den weg werd den wedstrjjders een verfrissching aangeboden.
Te 2 uur, 48 min,, 26 sec. kwam de eerste te Rotterdam terug. Het was alweder Jaap Eden. Hij had den weg afgelegd in 4 uur, 6 min., 26 sec. Hij won een drinkhoorn een gouden medaille, benevens een groote bronzen medaille, geschonken door Hare Majesteit de Koningin, welke medaille, om het eigendom te worden, het volgend jaar verdedigd moet worden. 2e prijs, O. Witteveen in 4.33.41 uur, gouden medaille beneyens bronzen medaille, geschonken door Hare Majesteit de Koningin-Regentes, welke eveneens het volgend jaar verdedigd moet worden. 3e prijs Belien, in 4.38.35 uur, een verguld zilveren medaille, geschonken door den burgemeester van Rotterdam, benevens zilveren medaille, als eerst-aankomenden buitenlander. 4e prijs, van Hoorn, in 4.38.59 uur. 5e prijs, Fischer. 6e prijs, Bayer, terwijl door de jury was bepaald, dat zij die den weg binnen de 5 uur nog zouden afleggen, een bronzen medaille zouden ontvangen. Daardoor kwam nog in aanmerking de Heer Eekhoven.
1894
AMSTERDAM-ARHNEM-AMSTERDAM.(1894.06.25)
De afstandsrit Amsterdam—Arnhem en terug, die gisteren gehouden werd, is uitstekend geslaagd. De wegwedstrijd was uitgeschreven door Amsterdam's Wielrijders Bondslokaal. Hij was internationaal. Ingeschreven waren 33 rijders, waarvan 10 vreemdelingen. Aan den afrit verschenen 20 mededingers C. Witteveen Jr., Haarlem; J. Schrauwen, Amsterdam; J. F. D. Doornekamp, Amsterdam; F. R. Roos Jr. Amsterdam; E. Peters, Wittenberg; Hugo Zeinert, Euskirchen; W. de Jong, 's-Gravenhage; K. Mastenbroek, Hoorn; J. P. Smit, Utrecht; M. Cordang, Maastricht; J. J. v. d. Dries, Amsterdam; A. W. Horton, Londen; P. J. van den Bergh, Tilburg; M. Aldewereld, Amsterdam, H. Bloem, Utrecht; Ab Huisken, Amsterdam; T. Rodenhuijs, Apeldoorn; F. W. Bolk, Utrecht; Paul Mündner, Berlijn. De bekende Engelsche wielrijder Hale had geen rijbewijs als amateur kunnen krijgen. Hij reed toch mede, maar natuurlijk buiten mededinging. In 't geheel reden er dus, behalve de Hollanden, vier vreemdelingen mede : Horton (Engelschman), Mündner, Peters en Zeinert (Duitschers). De verwachting was, dat het er tusschen Witteveen, Horton en Mündner om zou gaan. Om halfnegen begaven de mededingers zich naar de plaats van afrit aan den Diemerdijk, voorbij den spoorwegovergang, en om kwart voor negen reden ze tegelijk af. Al dadelijk werd er een flinke gang in gezet. Cordang, v. d. Dries en Mündner namen de leiding en scheidden zich al spoedig van de anderen af. Witteveen had, kort na den afrit, een ongeluk met den luchtband van zijn machine, waardoor hij een oponthoud van eenige minuten had. Met een verbazend snellen gang werd de heenweg naar Arnhem afgelegd; de sterke wind, dien de rijders in 't heengaan in hun voordeel hadden, werkte daartoe niet weinig mee. In ruim een half uur waren de eerste rijders te Naarden; dit eind hadden ze dus afgelegd met een; vaart van 37 KM. in het uur. Tengevolge van deze enorme snelheid raakten verscheidene rijders achter en gaven eenigen, o. a. Peters en Zeinert, twee Duitschers, het op. Witteveen, die onderweg herhaaldelijk van machine verwisselde, haalde langzamerhand mooi op en was bij Ede vooraan, onmiddellijk gevolgd door, Cordang, v. d. Dries en Bolk. Dertien minuten na hen kwamen de vreemdelingen Hale, Mündner en Horton. Het keerpunt bij Arnhem werd het eerst bereikt door Cordang, die voor de heenreis een kleine drie uur noodig had. Onmiddellijk werd de terugtocht aanvaard; thans ging het tegen den hevigen wind in. De Hollanders bleven hun voorsprong prachtig: behouden. Cordang, een nieuweling, die nog nooit op een wedstrijd was uitgekomen, maar die zich blijkbaar op de Limburgsche wegen uitstekend geoefend had, reed prachtig en liep hoe langer hoe meer uit. Om kwart vóór vieren ongeveer passeerde Cordang de eindstreep. Den geheelen afstand 190 K.M. had hij afgelegd in den prachtigen tijd van 6 uur -13 min. 40 seconden. Witteveen was tweede in 7 uur 403/5 sec, Horton, derde in 7 u. 9 m. 46°/5 sec, Schrauwen vierde in 7 uur 23 m. 393/0 sec, Doornekamp vijfde in 7u. 40 m., 18 sec; Bloem zesde, in 7 u. 52 m. 44 sec, Mündner zevende in 8 u. 3 m. 39 sec, Roos achtste in 8 u. 11 m. 9 sec, Huisken negende in 8 uur 31 m. De Engelschman Hale, die buiten mededinging was, maakte een tijd van 7u.28 m. 27 3/5 s. Cordang, de winner, kwam nog frisch aan; den posten langs den weg riep hij, nadat hij toch al een 180 K.M. had afgelegd, nog met krachtige, opgewekte stem zijn nummer toe. Dat de wedstrijd zoo uitnemend slaagde, komt zeker voor een niet gering deel toe aan de uitstekende regeling, die de Raad van Beheer van het Bondslokaal te Amsterdam op zich genomen had. Van Amsterdam tot Arnhem stonden langs den weg op alle dubieuse plaatsen, bij zijwegen, bruggen, tollen en spoorweg-overgangen, bij gevaarlijke bochten, enz., posten met vlaggen, waarop het aantal afgelegde kilometers was aangegeven. Op gevaarlijke plaatsen waren roode vlaggen. Des avonds werden de prijzen op het Bondslokaal uitgereikt.
ROTTERDAM-UTRECHT-ROTTERDAM.(1894.07.16)
Evenals op 't gebied van kunst en wetenschap, zijn er ook op 't gebied van sport vereenigingen, die krachtig propaganda naar buiten maken, welker levensteekenen vele zijn en andere, die van geen grootere eerzucht doen blijken dan min of meer gezellige„onder-onsjes" te zijn. Nu is voor een dergelijke kalme bescheidenheid en zelfgenoegzaamheid wel iets te zeggen, maar 't ware is 't toch niet: zoo licht gaat de buitenwereld spreken van gebrek aan energie, van een teringachtig bestaan en nog veel meer leelijks. De Rotterdamsche. wielrijders-vereeniging T. H. O. R. (een zuigelingetje van nog geen twee jaar) behoeft voor dergelijke insinuaties niet te duchten: alle grond ontbreekt er toe. Dat is een vereeniging, die wat aandurft en als ze eenmaal iets heeft ondernomen, zich flink doet gelden met de reclame-trom, zooals dat in onzen tijd behoort, 't Vorige jaar heeft deze vereeniging voor de eerste maal een wedstrijd Rotterdam-Utrecht en terug uitgeschreven, dat was iets geheel nieuws voor Nederland en deze place-to-place rit slaagde boven alle verwachting: er was veel deelneming uit 't buitenland en de beste binnenlandsche rijders dongen mede. Gisteren. Zondag, is deze welgeslaagde proef herhaald en het resulaat is een bevestiging geweest van 't welslagen in 't vorige jaar: de deelneming was buitengewoon grooten het aantal prijzen stond daarmede in gelijke verhouding — 43 deelnemers waren er voor 28 prijzen. 't Weer was, buiten alle verwachting, heel gunstig, op den terugweg hadden de rijders met nogal sterken tegenwind te kampen; de wegen waren ondanks den overvloedigen regen der laatste dagen, in vrij goeden staat. Om half elf vond vóór aan de Avenue Concordia te Kralingen het vertrek plaats van: Prot, Antwerpen; G. Neujean, Londen; J. M. Plantfeber, L.Weinthal, Rotterdam; A. G. Immink, Utrecht; Joh. Spaans, Ouden Rijn; Louis Israels, Antwerpen; M. N. Peereboom, Haarlem; D. W. Van Ees, Groningen; G. De Roodt, Kralingen; Gustave Kleinberg, Jos. Van Dievort, Apers. Antwerpen; J. Schrauwen, Amsterdam; Armand Huysmans, Brussel; Piet Van Wijck, den Haag; C. Witteveen Jr., Haarlem; A. A.Chase, Londen; Leon Poncin, Antwerpen; F. R. Roos Jr., Amsterdam; M. Cordamp, Maastricht; H. Van den Eynden, Antwerpen; G. J. Pool, Zalt-Boramel; G. N. Lemmerzaad, Oude Wetering; Huub Van der Griendt, Haarlem; H. Verzett. Rotterdam; H. J. Wolter Jr., Amersfoort; B. J. G, Faassen, J. P. Smit, P. G. Van Appel, Utrecht; Flamant. A. Sannes, Stendel, Antwerpen; Arthur M. Randall, Londen; J. Kraemer, G. M.Verhoeven, Rotterdam; J. Beisenherz, Amsterdam; S. J. v. Emmerik, Kralingen; H. Bloem, Utrecht; A. F. Vlug, Utrecht; B. E. Boersma, Amsterdam; M. Aldewereld, Amsterdam; I. H. W. Schwarze, Amsterdam: E. Broymans, Antwerpen; J. J. Van der Dries, Amsterdam. De Belgen Belien, Bolle en De Becker reden niet mede, hoewel zé hadden ingeschreven en van de buitenlanders werd Chase dus ‘t meest geducht. Zooals immer bij een wegwedstrijd, bleven de jury-leden en de breede schare belangstellenden, waaronder tal van vreemdelingen, na de start achter in groote spanning, welke steeds toenam naarmate 't tegen twee uur liep, op welken tijd men in 't beste geval den eersten rijder kon verwachten. Er waren al geruchten tot de wachtenden gekomen van rijders, die ongelukken hadden gehad aan hun banden of hun machines en van verdere deelneming moesten afzien, er werden mededeelingen gedaan van den stand te Woerden, te Gouda en te Utrecht (aan 't keerpunt was Cordang om 12 uur 19 min. eerste vier minuten vóór Wolter en dan volgden Chase, Vlug, Smit, Faassen, e.a. en zoo liep 't tegen half drie toen, na een reeks valsche signalen, Cordang als eerste kwam met een aardig gangetje kwam binnenrijden met den tijd 3 uur 53, min. 40 sec. — 12 min. en 46 sec. binnen den tijd van 't vorige jaar door Jaap Eden gemaakt, die onderweg nogal eens vertraging had gehad. Gordang, een Maastrichtenaar, die bij den wedstrijd Amsterdam—Arnhem, waarin hij overwinnaarwerd, voor 'teerst van zich heeft doen spreken, heeft dooreengenomen per uur 30 kilometer gereden.Hij heeft dus voor de eerste maal verworven de medaille van 11. M. de Koningin en is tevens eigenaar geworden van een bronzen beeld op voetstuk. Tweede werd C. Witteveen in 4 uur 5 min. 34 sec. (ook binnen record), die nu eigenaar is geworden van de medaille van H. M. de Koningin-Regentes, alsmede van een goudenmed., geschonken door den burgemeester; J. Schrauwen werd derde in 4 uur 10 min. 8 sec. en heeft dus verworven de groote zilveren med. van den commissaris der Koningin in Zuid-Holland, benevens een horloge. De Engelschman Chase kwam vierde aan met den rijtijd 4 uur 12 min. 39 sec. (prijs Noorsche drinkhoorn met zilver), Smit van Utrecht verwierf als vijfde in 4 uur 17 min. 16 min. een likeurstel, Wolter van Amersfoort als zesde in 4 uur 17 min. 51 sec. een verg. zilv. med.; de Belg B0ymans was zevende in 4 uur 27 min. 13 sec. en kreeg een groote zilv. med., uitgeloofd door den heer A. Van Stolk Czn. en een zilv. med. als eerstaankomende Belgische rijder. Daarop volgden Apers (4—29—35), Faassen (4—30—21), Flamant (4—30—31) Stendel (4 - 31—5), Van Wijk (4—33—8), Van Appel (4— 33—25), Peereboom (4—35—53). deze allen verwierven verg. zilv. medailles. Verhoeven (4— 36—14) verwierf behalve een zilveren med. ook een gouden med. als eerstaankomende Rotterdammer een zilveren med. kregen Israels Randall, Boersma, Van den Eynden en Poncin; bronzen medailles Roos, Van Emmerik (als lid van „Thor", te Rotterdam wonend, ook een kunstvoorwerp), Prot en De Roodt. De overigen deden over den afstand langer dan 5 ½ uur en werden dus als niet geplaatst beschouwd.
De regeling van den wedstrijd liet over 't geheel niets te wenschen over, de start in 't bijzonder was zeer goed voorbereid ter voorkoming van ongelukken.
LEIDEN-UTRECHT-LEIDEN.(1894.07.23)
Dezelfde mannetjes, die men voor acht dagen in de Avenue Concordia te Kralingen bijeen zag om deel tenemen aan den wieler-wegwedstrijd Rotterdam—Utrecht, waren, wat de beste afstandsrijders betreft tenminste, gisteren in de Academie-stad voor den wedstrijd Leiden— Utrecht en terug, uitgeschreven door „All Right", aanwezig. Vier-en-twintig wielrenners hadden ingeschreven en twintig namen deel aan den wedstrijd. De afstand is juist 100 kilometer, over 't geheel was het gunstig weder: 's morgens wat regen, 's middags zonneschijn. De uitslag was: eerste M. Cordang (Maastricht) in 3 uur 21 min. 37 sec. die daardoor verwierf den beker van „All right", benevens een zilveren medaille, terwijl hij als eerste aan 't keerpunt nog een zilveren medaille krijgt en een verg. zilv. med. van de vereeniging T. H. O. R. omdat hij als lid dier vereeniging het record voor 100 K.M., in handen van C. A. Koning (3 uur 2-2 min. 7 sec.) heeft geslagen. Tweede was C. Witteveen van Haarlem in 3 uur 30 min. 33 sec. (gouden medaille); derde J. Schrauwen van Amsterdam in 3 uur 30 min. 35 sec. (groote verg. zilv. med.); vierde Spaans van Oudenrijn (kl. verg. zilv. med.); vijfde Van Ees van Groningen (gr. zilv. med.); zesde Doornekamp van Amsterdam (kl. zilv. med.); zevende Kluijver van Hilversum (gr. bronzen med.); achtste Faassen van Utrecht (gr. bronzen med.); negende Van Appel van Utrecht (kl. bronzen med.); tiende Van der Kroft van Leiden (kl. bronzen med.)
MAASTRICHT-NIJMEGEN-MAASTRICHT.(1894.08.20)
Aan den Zondag gehouden internationalen wegwedstrijd Maastricht—Nijmegen en terug, namen deel 25 van de 42 ingeschreven wielrijders, waaronder 2 Nederlanders, die den eersten en tweeden prijs behaalden. De deelnemers vertrokken te 6 uur 30 voorm. De prijzen werden behaald als volgt: le pr. M. Cordang, Maastricht, die te 3 uur 44 m. 55 s. arriveerde; 2e pr. C. Witteveen, Haarlem, te 4 uur 34 m. 31 s.; 3e pr. Gr. van Ooien, Luik, te 4 uur 54 m. 59 s.; 4e pr. J. Apers, Bourg-Léopold, te 4 uur 56 m. 1 s.; 5e pr. F. Sehlink, Berlijn, te 5 uur i m. 23 s.; 6e pr. H. Luijten, Antwerpen, te 5 uur 27 m. 34 s. 7e pr. O. Thilo, Mühlhausen, te 5 u. 37 m. 25 s. 8e pr. R. Nüllens. Luik, te 5 uur 41 m; 9e pr. W. Sehweinsman, Bannen, te 6 uur 08 m. 55 s.; 10e pr. T. Finster Lodz (Rusland) te 6 uur 43 m; He pr. P. Rhoen, Aken, te 6 uur 51 m.; 12e pr. C. Plum, Aken; 13e pr. A. Garcia, Brussel.
In dezen wedstrijd verbeterde Cordang het wereld, record 100 K. M. dat hij bracht op 3 u. 5 min. 38 sec
1895
KAMPIOENSCHAP VAN LIMBURG.(1895.06.09)
Te Venloo is Zondag een wielerwedstrijd gehouden om het kampioenschap van Limburg, op een afstand van 50 kilometer. De eerste prijs in kampioenschap is toegekend aan Mc. Dumoulin, die dien afstand in
1 u. 39 in. volbracht; — 2e H. Arnolds, uit Sittard, in l u. 39 4/5 m.; —3e D. Seteur, uit Venloo, in l u. 46 minuten.
ROTTERDAM-UTRECHT-ROTTERDAM.(1895.06.09)
Gisteren had vanwege de Rotterdamsche wielrydersvereeniging T.H.O.R. de derde jaarlijksche wegwedstrijd plaats van Rotterdam naar Utrecht en terug, in twee af deelingen: seniores en juniores. Van eerstgenoemden waren 16, van laatstgenoemden 38 personen ingeschreven. Afstand 113 KM. De uitslag was als volgt:
Juniores: 1e prijs W. Z. van dn Mey rui „All Bight" te Leiden, in 3u. 54 min. 42 sec; 2e pr. A. G. Immink van „De Zwaluw" te Utrecht, in 4u. 6 min. 50 sec.; 3e pr. A. Wingelaar, van id. in 4 u, 7. m. 25 sec; 4e pr. G. L. Kluiver, Eilversumsche „Velo Club"; 5e pr. T. A. de Vletter van „Utile Dulci" te Den Haag; 6e pr. J. C. M. Bragma van „De Zwaluw" te Ehenen; 7e pr, J. M. H. Boele, van „Achillus", te Amsterdam j 8e pr. Aerts, van „ünion Cycliet", te Saint Gilloise (België); 9e pr. J. W. v. d. Velden Jr., van de „Wielr. Club", te Dordrecht, en „T. H. O. K."; 10e pr. Ed. Myin, van de Antwerpsche „Bicycle-Club"; lle pr. De Wilde, „Leid&che Wielrijdersvereeniging"; 12e pr. Hippolyte Pratte, van de Antwerpsche „Bicycle-Club". Bovendien ontving Myin een verguld zilveren medaille voor het eerst aanwezend lid der Antwerpsche Bicycle-Club, en van der Velden een bronzen medaille voor het eerst aankomend Chiblid in de afdeeling Juniores.
Senioren: 1e prijs M. Cordang, van de vereeniging „Meteor" en „T. H. O. R." in 3u. 36 min. 34 sec, dat is 17 minuten vlugger dan in 1894; 2e pr. P. Hart Nibbrig Jr., van „E. D. O." Hilversum, in 3 u. 58 min. 22 sec.; 3e pr. Joh. Doornekamp, vao „A. A. C." Amsterdam, in 4 u. 0 min. 11 sec.; 5e pr. Lura, van „A. B. Blub" Antwerpen; 5e pr. B. J. G. Faasen, van „De Zwaluw" Utrecht; 6e prijs Joh. Spaans, van „De Zwalzw". Ouden Rijn,- 7e pr. Willadsen, „Danish C. Union", kampieoen Denemarken; 8e pr. Hk. BBisenherz Jr., „A. A. O", Amsterdam; 9e pr. Henri Sannes, „A. B. C." Antwerpen; 10e pr, Th. H. Saakes Jr., „Snelvoeters", Den Haag. Bovendien behaalde Cordang een bronzen medaille als eerstaanwezend Clublid van „T. H. O. E", in de afdeeling Seniores.
Cordang heeft dus weer zijn reputatie als wegrjjder opgehouden.
Witteveen moest tengevolge van kramp des strijd opgeven.
AMSTERDAM-ARNHEM-AMSTERDAM(1895.06.23)
Precies om 9.45 had gistermorgen by den Omval de start plaats voor bovengenoemden wegwedstrijd. Eene groote menigte was daar aanwezig, De jury bestond uit de heeren: A. Scheltema Beduin, algemeen voorzitter en voorzitter der jury te Amsterdam; A. V. Schakel, tydwaarnemer te Amsterdam; Otto Cohen, Starter; A. C. Bruyn, algemeen secretaris; Th. Goedvriend, voorzitter te Arnhem; D. Fockema, tijdwaarnemer te id.; H. Meiners, setaris ts id. De volgende pryzen waren voor dezen wedstryd uitgeloofd: een eereprys bestaande uit een fraai bewerkten zilveren beker, aangeboden door de firma Ferwerda & Tieman. Winnaar in 1894: M. Cordang.te Maastricht. Verder zyn uitgeloofd: le prys gouden Herinnerings kruis; 2e pr, zilveren med. benevens een kist champagne; 3e pr. verguld zilveren med.; 4e pr. groote zilveren med.; 5e pr. zilveren med. benevens een door den heer C. Bouebakker uitgeloofd kunstvoorwerp; 6e, 7e, 8e, 9e en 10e prüs zilv. med. Verder wordt door de Vereeniging ter bevordering van het Vreemdelingenkeer te Amsterdam, een zilv. med. togekend voor den rijder die van de verst gelegen plaats komt, en den geheelen afstand Amsterdamv. v. aflegt. Voor den buitenlander, die het eerst den eindstreep passeert, was bovendien nog door den heer Otto Cohen, te Amsterdam, eene gouden medaille beschikbaar gesteld. De heer B. H. Helling, alhier, had voor den eerst aankomenden Amsterdammer gravure uitgeloofd. De volgende ryders namen aan den wedstrijd deel: Charles Bougard van Brussel; J. M. N. Vrouwes en C. Witteveen jr. van Haarlem; G. L. Kluijver van Hilversum; M. Cordang van Maastricht; W. van Leeuwen en J. D. F. Doornekamp van Amsterdam, en J. J. v. d. Dries van Utrecht. Van deze kwam Van Leeuwen al spoedig terug, daar zijn band voorby Diemen was leeggelopen. Voor Muiden was Bougard al eenige honderden meters achter. By Naarden had hy de overigen al weder ingehaald. Daar passeerden alle deelnemers gelijk den bedekten weg, die door de goede zorgen van den kapitein der genie weder in orde was gemaakt (tijd 9 uur 20 min.) In Laren gaven Witteveen en v. d. Dries het op en nog vóór Amersfoort Kluyver. In Amersfoort was de stand als volgt: Cordang om 10.8, Doornekamp om 10.17, Vrouwes 10.17 en Bougard om 10.19. Doornekamp’s band sprong, maar op eene andere machine ging hy verder. In Arnhem was de stand als volgt: 1. Cordang 11.33.52, Doornekamp 11.42.24, Vrouwes, 11.15.35, Bongard 11.52. Vertrek: Doornekamp 11.43.52, Cordang 11.46.14, Vrouwes, 11.51 en Bougard 12.04.40. Doornekamp was dus het, eerste weggegaan, en op den terugweg had hij nog al moeite met zyn banden. Zoo ook Cordang, die 23 min. oponthoud had. Cordang kon evenwel Doornekamp nog inhalen en kwam één aan. Zyn tijd is 6 nur 38 min. 45 sec. Daarna kwam Vrouwes, die voorby Naarden Doornekamp gepasseerd had. Tijd 6 uur 47 min. 30 sec. Doornekamp was derde in 6 uur 53 min. 17 sec, Bougard vierde in 7 u. 57 min. 10 sec. Cordang heeft nu tweemaal den wedstrijd gewonnen, waardoor hy eigenaar van den uitgeloofden zilveren beker is geworden. Zyne records van verleden jaar verbeterde hij. De heenreis werd door hem verbeterd met 21 min. 8 sec, de heen- en terugreis met 6 min. De feestdag werd besloten met een zeer gezellig diner in het Ameriean-Hotel, terwijl de prijzen die avonds in Amsterdam's Wielrijders Bondslokaal — wedstrydgevende vereeniging — werden uitgereikt,
LEIDEN-UTRECHT-LEIDEN.(1895.07.15)
Gisteren werd de tweede jaarlijksche wegwedstrijd Leiden—Utrecht en terug gehouden, Aan dezen wedstrijd, over een afstand van 100 K.M., uitge- schreven door de Leidsche wielrijdersvereeniging AU Right, namen een groot aantal rijders deel. Het weer hield zich goed en de belangstelling van het publiek was groot. De eerste prijs, een groote zilveren beker, werd gewonnen door M. Cordang, van Maastricht, in 3 uur 16 min. 22 sec. (verleden jaar deed hij er ruim 5 minuten langer over). Tweede was J. M. N. Vrouwes, van Amsterdam, in 3 u. 18 min. 33 sec, derde Joh. Spaans, van Utrecht, in 3 u. 18 min. 40 sec. J. Otterbeek, van Amsterdam, kwam als vierde aan in 3 u. 24 min. 41 sec.
MAASTRICHT.(1895.08.13)
Zondag is op het sportterrein te Maastricht een wedstrijd gehouden over 50 Engelsche mijlen (80,450 K-M.). Opgekomen waren 9 deelnemers, nl.: G. Vaessen. Luik; W. Schulz, Dusseldorf; Schilling, Amsterdam ; J. Arnolds, Sittard; H. Jacquet, Luik; M. Cordang, Maastricht; P. Genotte, Luik; J. Spaans, Utrecht, en W. Stendel, Antwerpen. De uitslag was als volgt: 1. Cordang, in 2 uur 20 min. 46 sec.; 2. Spaans; 3. Vaessen, en 4. Jacquet. De tijden der 3 laatstgenoemden werden niet opgenomen.
1896
AMSTERDAM-ARNHEM-AMSTERDAM.(1896.06.22)
De jaarlijksche wegwedstrijd Amsterdam—Arnhem en terug, uitgeschreven door Amsterdamse Wielrjjders Bondslokaal, werd gisteren gehouden en is naar wensch geslaagd. Dit is een wedstrijd uitsluitend voor amateurs, en dit was de reden, dat onder de deelnemers geen groote beroemdheden voorkwamen, omdat de meest bekende rijders thans profesionals zijn. Dit neemt niet weg, dat de wedstrijd zeer spannend was, dat een goede tijd werd gemaakt, want Cordang's record van verleden jaar werd verbeterd, en dat er veel belangstelling was. Er waren 12 deelnemers, waaronder eenige buiten- landsche renners. Om tien minuten over achten vlogen de rijders, met een sterken wind in den rug, den weg naar Diemen op. Het waren: Joseph de Ridder, Antwerpen, Johan Spaans, Ouden Rijn, J. N. van der Knoop, Vlaardingen, H. A. Dapplea, Amsterdam, W. Daverkusen, Keulen, J. Pos Dzn., Amsterdam, Louis Israëls, Antwerpen, P. Asbeck Brune Jr., Amsterdam, J. J. Vis id., Old Boy (pseud.), id., E. J. Kappers, id. en Nasdus (pseud.). id. Bij het Merwedekanaal tusschen Diemen en Muiden hadden de rijders eenig oponthoud, doordat de brug ingedraaid werd. De Ridder, Spaans, Van den Knoop, Daverkusen en Poa wisten er nog juist bijtijds over te komen, de laatste zelfs toen de brug al aan het draaien was. De anderen moesten wachten, maar raakten door dit oponthoud toch niet meer dan vier minuten achter. Te Arnhem, aan het keerpunt, was Spaans eerste te 10 u. 52 min. 20 sec, v. d. Knoop tweede, ruim een minuut later, onmiddellijk gevolgd door De Ridder, Pos was vierde, en dan kwamen achtereenvolgens Nardus, Old Boy. Dapples, Kappers, Via, laraëls, Daverkusen. De laatste was te Arnhem om 12 u. 1 min. 10 sec. Brune had het onderweg opgegeven omdat zijn luchtband was leeggeloopen. Spaans legde den afstand Amsterdam—Arnhem af in 2 u. 42 min. 18 sec. En verbeterde daarmee het record van Cordang. Op den terugweg bleef Spaans aan het hoofd; eenigen van de deelnemers hadden oponthoud door open bruggen of gesloten spoorwegovergangen. Omstreeks half drie, toen er aan de Weesperzijde een groot aantal belangstellenden stond te wachten, kwam Spaans als eerste aan. Hij had den geheelen afstand gereden in 6 uur, 24 min. 18 sec. De tijd van Cordang, verleden jaar, was 6 u. 38 min. De tijden van de overigen waren als volgt: V. d. Knoop 6 u. 49 min. 5 sec., De Ridder 6 u. 53 min. 6 sec., Nardus 7 u. 8 min. 10 sec, Pos 7 u. 22 min. 55 sec, Daverkusen 7u. 48 min. 53 sec, Kappers 7 u. 51 min. 31 sec, Old Boy 7 u. 55 min. 2 sec, Dapples 8 u. 5 min. 34 sec, Vis 8 u. 43 min. 21 sec Na afloop van den wedstrijd was er diner voor de regelingscommissie en de deelnemers in het Americanhötel, en 's avonds was er prijsuitdeeling in de buitensociëteit van het Bondslokaal, aan de Wielerbaan.
ROTTERDAM-UTRECHT-ROTTERDAM.(1896.07.13)
De wegwedstrijd Rotterdam Utrecht en terug, uitgeschreven door de Rotterdamsche wielervereeniging T. H. O. R. is uitstekend geslaagd. De wedstrijd was gesplitst in een voor amateurs en een voor beroepsrijders. Die voor amateurs werd gewonnen door H. van Koolbergen, Leiden, in 3 u. 48 min. 29 sec ; Job. J. J. Kronenberg, Amsterdam, tweede in 4 u. 2 min. 53 sec.; P. J. Jansen Jr., Rotterdam, derde in 4u. 14 m. 31 s. Daarna volgden H. G. T. Driedonk., te Standdaarbuiten, H. J. de Wijs, Rotterdam, A. Wingelaai', Utrecht, Paul Bor, Parijs, Th. H. Saakes, 's-Gravenhage, en F. L, Heimei. Amsterdam.
De afd. beroepsrijders werd gewonnen door H. Luyten, Antwerpen, in 3 u. 44 min. 34 sec; tweede was A. G. Immink, Utrecht, in 3 u. 47 m. 2 s. ; derde G. v. Ooien, te Luik, in 3. u. 47 m. 39 s.; vierde Maurik Garin, te Roubaix, in 3 u. 51 m. 7 s.; vijfde. Vrouwes, in 4 u. sm. 8 s.; zesde Reding, van Antwerpen, in 4 u. 34 m. Luyten deed mede onder protest van de jury, omdat hij dezer dagen gereden heeft op de wielerbaan te Berlijn, welke baan door de I. C. A. is uitgesloten, waardoor hij gediscinalificeerd wordt. Twee deelnemers aan de eerste afdeeling: Nardus (Amsterdam) en Knoop, uit Vlaardingen, vielen kort na den afrit. Nardus brak den linkerarm en Knoop bezeerde zich aan zijn schouderblad. Cordang was wel ingeschreven, maar kwam niet uit.
OSCH.(1896.09.09)
Te Osch is een internationale wegwedstrijd gehouden, uitgeschreven door de Wieler-vereeniging Velo aldaar. Er waren vele vreemde wielrijders opgekomen, en twee buitenlandsche clubs. De wedstrijd was verdeeld in twee afdeelingen : wegwedstrijd van Osch naar Uden, tweemaal af te leggen, afstand 45 K.M., en van Osch naar Nistelrode, afstand 20 K.M. In de le afd. werd door 13 en in de 2e door 12 deelnemers gereden. In de le afd. werd de le prijs behaald door J. P. van der Bruggen te s-Hertogenhoscb, in 1 u. 22 m. 2 s, de 2e door H. G. J. Driedonks te Standdaarbuiten, in 1 u. 24 m. 4 s., de 3e door J. Overmeer te Arnhem, in 1 u. 25 m. 42 s.
In de 2e afd. le prijs J. N. van der Knoop te Vlaardingen, 35 m. 50 s, 2e pr. A. Koopmans te Dordrecht, 35 m. 54 s, 3 pr. H. G. J. Driedonks te Standdaarbuiten, 35 m. 59 s. Bovendien werd een zilveren medaille aangeboden aan de Gochsche club, als de verst komende buitenlandsche, en een idem aan de Helmondsche, als de verst komende binnenlandsche wielerclub.
1897
CLUBKAMPIOENSCHAP.VAN T.A.V.E.N.U.(1897.10.18)
Bij den Zondag gehouden onderlingen wegwedstrijd door de leden van de wielerclub T. A. V.E.N. U. tusschen Delft en Overschie werd het club- kampioenschap (verguld zilveren kampioenskruis) verworven door W. Vonk van 's-Gravenhage in 34 m. 60sec., de 2e prjjs (zilveren medaille) door B. Hotz van Leiden in 34 m. 51 sec. en de 3e prijs (kl. zilv. med.)door J. Otto van Delft in 34 m. 6 sec.
1909
TOER DOOR NEDERLAND.01e ETAPPE.(1909.08.19)
Van morgen vroeg was er op het Rembrandtplein een voor dat uur ongewone drukte, nu daar de wielrijders bijeenkwamen, die deelnemen aan den reeds uitvoerig vermelden driedaagschen tocht door Nederland, uitgeschreven door de Amsterdamscha Sportclub »Olympia«. In het cafe “De Kroon” was de samenkomst en reeds vroeg was de volijverige secretaris met andere bestuursleden bezig de laatste maatregelen te nemen. Vóór het café zelf stonden reeds vóór zessen vele belangstellenden, ten einde van het vertrek der wielrenners getuige te zijn. Hoewel het vertrek op zes uur bepaald was, had dit door eenige omstandigheden aanmerkelijke vertraging, zoodat pas om kwart voor zevenen het opstellen der amateurs voor café »De Kroon« een aanvang nam. Een 25-tal hadden ingeschreven, die allen waren opgekomen. Het waren: C. Kruysbrink, M. Gooy, A.T. Slot, B. S. Driessen, C. Out, allen te Amsterdam; C. de Visser, Botterdam; J. C. Konz, Amsterdam; A. v. d. Pol, Rotterdam; J. Wentink, Amsterdam; A. Franssen, Haarlem; J. Hönemann, Amsterdam; L. Groussot, Baarn; G. van Staveren, Oude-Wetering; Chr. Kalkman, Botterdam; J. Beereboom, Vlaardingen; O. Beereboom, Vlaardingen; M. Simmermans, Bergen-op-Zoom ; G. Boos, Amsterdam; U. van Dam, Delft; Br. Tacke, Duitschland; Behaeghe Achilles, Vinkeveen; Bellersen, Vinkeveen; H. Duim, Amsterdam; en A. Lauwers, België. De Franschman Behaeghe kon niets deelnemen, aangezien zijn rijwiel, wegens een nalatigheid in het vervullen der formaliteiten aan de grenzen, niet door de douanen was doorgelaten. Een Duitscher, Baul Boggenbuch, had zich nog laten inschrijven, zoodat toch door een 25 tal deelnemers gestart werd. Allen verschenen in sportcostuum en waren van hun nummer en een rood-witten band om den linkerarm voorzien. Te circa 7 uur werd het sein tot vertrek gegeven. Tegelijk vertrok eea auto, waarin de jury was gezeten. Heden gaat het, zooals reeds bericht werd, over Utrecht, Ede, Arnhem, Nijmegen, Mook, Venloo en Boermond naar Maastricht, waar men te ongeveer 4 uur hoopt te arriveeren. Morgen Maastricht—Groningen en Zondag Groningen— Amersfoort, met als eindpunt het sportterrein Birkhoven, waar Zondagmiddag athletische wedstrijdea worden gehouden.
TOER DOOR NEDERLAND.02E ETAPPE.(1909.08.20)
De tweede dagmarsch van Maastricht naar Groningen heeft, tengevolge van de onvoldoende regeling een betreurenswaardig einde gehad. 's Morgens om kwart over vijven waren de deelnemers van Maastricht vertrekken, waarbij eenige op den weg naar Valkenburg verdwaald raakte. Vóór half drie 's middags bereik te hét hoofdpeloton Zwolle, om terstond den rit naar het Noorden voort te zetten. De juryleden,. die per auto de reis maakte waren te Meppel blijven eten kwamen achterna en waren: niet tijdig te Groningen om de aankomst van de rijders aldaar te controleeren. De hoofdgroep kwam . daar te ruim kwart voor achten aan.
't Was reeds donker en op den weg was het druk van menschen en rijtuigen, dië naar de eindstreep waren gekomen om bij de aankomst tegenwoordig te zijn. De eindstreep lag iets buiten Groningen, op heb grondgebied van de gemeente Helpman en de eenige veldwachter van dat dorp was niet bij machte den weg vrij te houden. Ongelukken konden niet uitblijven.
Toen de voorste groep deelnemers, na den langen, vermoeienden rit, hun laatste krachten inspanden voor den eindspurt en in volle vaart zoo hard zij nog konden langs den weg stoven, kwamen zij in botsing met een brood wagen, die bij de eindstreep dwars over den weg stond. Acht der deelnemers vielen met hun machines door en over elkaar heen. Gelukkig liep het ongeval boven verwachting goed af en bleef geen van de gevallenen ernstig verwond te zijn. Allen hadden vleeschwonden, die zoo goed en zoo kwaad als het ging in een dichtbijzijnd koffiehuis werden verbonden. Van de fietsen waren er een paar erg beschadigd. Tengevolge van dit noodlottig einde van den rit was het bezwaarlijk de volgorde van aankomst op te geven. Onder elkaar hebben de deelnemers dat toen maar zoo wat opgemaakt. . De uitslag werd als volgt vastgesteld: 1. M. Gooy, Amsterdam; 2. Chr. Kalkman, Rotterdam ; 3. G. van Staveren, Oude-Wetering; 4. C. Peereboom, Botterdam. Tot het hoofdpeleton behoorden verder: A. Franssen, Haarlem; A. van de Pol, Rotterdam; Achilles, Vinkeveen; A. Louwers, Westmael bij Leuven; C. van Dam, Delft; C. Kruysbrink, Amsterdam; J. Hoeneman, Amsterdam; T. Slot, Amsterdam, en J. Wentink, Amsterdam. -Beilersen had van Nijmegen tot Zwolle van den trein gebruik gemaakt en valt dus af. De auto met de jury is 's avonds niet meer gekomen, banddefecten waren de oorzaak, dat de wagen met zijn berijders vannacht in Assen is gebleven. En van de renners, die nog werden verwacht, is één, de heer; Slot, uitgevallen door een ongeval met zijn voorwiel. Te kwart na negen kwamen er weer twee binnen, Simmermans, Bergen op Zoom en Groussot, Baarn, beiden flink en frisch, maar opgehouden. Ook alweer door bandenellende, en als de laatste te kwart na tien, de heer Konz, Amsterdam, eveneens in gunstige conditie. De Belg Lauwers was 't hiermede niet eens; hij beweerde dat hij eerstaankomende zou zijn geweest, als hij niet gevallen was. M. Gooy was te Arnhem,, tengevolge van een banddelect nog ruim anderhalf uur achter; hij had echter mooi ingeloopen, was te Assen nog maar tien minuten bij de hoofdgroep achter en had deze tusschen Assen en Groningen ingehaald. Heden hebben de deelnemers rust. Morgen eindrit van Groningen naar het sportterrein Birkhoven, bij Amersfoort.
TOER DOOR NEDERLAND.03E ETAPPE.(1909.08.22)
De laatste etappe Groningen-Amersfoort, 173 km. werd gisterochtend aangevangen te 7.34.
De 15 deelnemers die gelijktijdig uit Groningen waren vertrokken arriveerden aan het Katerveer als volgt: Om 11.21 Achillis, C. Kalkman, C. Peereboom
en G. van Staveren, vier minuten daarna, te 11.25, kwamen L. Groussot, M. Gooij, A. van der Pol, C. de Visser en J. Wentong; weder 14 minuten daarna, te 11.39, arriveerden G. M. Fransen; 3 minuten later 11.42 C. van Dam, terwijl eindelijk te 12.17 de beide laatsten, J. C. Konz en M. Simmernians, aankwamen.
De rijders waren oogenschijnlijk niet zoo vermoeid als toen ze hier Vrijdag- middag passeerden, maar zagen er uit als schoorsteenvegers, zeker door de
slechte wegen en den regen. Na aan het Katerveer zich wat te hebben afge- wasschèn en vèrfrischt en den inwendigen mensch wat te hebben versterkt,
voeren zij successievelijk met roeibootjes over naar den Gelderschen oever, van waar zij precies ½ uur na aankomst de reis naar Amersfoort voortzetten. Een groote massa belangstellenden had zich langs den weg en aan het Katerveer verzameld.
De eerste wielrenner passeerde om 2.27 de eindstreep, die, met het oog op het te Heipman bij Groningen gebeurde, niet was genomen op het sport- terrein Birkhoven, bij Amersfoort (halfweg Soest), doch vóór de stad, bij het Militair Hospitaal.
Eerstaankomende was daar ook nu weer, evenals Donderdag te Groningen, M. Gooy, uit Amsterdam.
Pas om klokke drie bereikte het eerstaangekomen team het sportterrein; tusschen de eindstreep en Birkhoven hadden deze vier, Achillies, Kalkman, Van Staveren en C. Peereboom, zich wat vèrfrischt, iets gegeten, enz. "
Die team, om 7.35 uit Groningenvertrokken, Meppel bereikte om 10.15, Zwolle om 11.18 en Amersfoort om 2.27. Van Groningen tot Meppel had het ’t voorrecht van een geweldigen plasregen en op den geheelen weg sterken tegenwind. Toch waren de renners zoo weinig vermoeid, dat enkelen hunner op de baan op het sportterrein nog kunstjes vertoonden; met name Van der Pol, die een aardig baantje achteruit fietste.
Er was veel geestdrift bij de aankomst op het sportterrein, zoowel van Olympia-leden als van belangstellenden uit de provincie Utrecht.
De prijzen werden toegekend als volgt:
- Chr.Kalkman, uit Rotterdam, die te Maastricht 1, te Groningen 2 en te Amersfoort 2 aankwam en dus 5 punten had. Hem viel daardoor ten deel, behalve de krans van »Olympia«, die hem bij monde van haar secretaris, den heer J.Nijland, onderdaverende toejuichingen werd overhandigd, de Coventry-trio le klasse baan-racemachine met gouden medaille, uitgeloofd door de firma M. Adler, te Amsterdam.
- G. v. Staveren, uit Oude Wetering, 2—3—3, die met 8 punten won, een kunstvoorwerpvaunF 75, en de verguld zilveren medaille. van den Ned. Hótelhoudersbond.
- M.Gooy, Amsterdam, 6—l—5, die met 12 punten verwierf een kunstvoorwerp ter waarde van F. 50,benevens een zilveren medaille van den Ned. Hotelhoudersbond.
- Achilles, uitVinkeveen, 7—4—l, kunstvoorwerp van ’25 met bronzen medaille van den Ned. Hötelhoudersbond.
- A. van der Pol, Rotterdam, 5—3—7, groot verguld zilveren kruis van den heer N. Citroen, te Amsterdam.
- H. Fransen, Hilversum, 3—3—10, groot verguld zilveren geëmailleerd kruis 'van de firma J. A. A.
DWARS DOOR NOORD-BRABANT.(1909.10.03)
De wieler-wegwedstrijd van ’s-Hertogenbosch naar Bergen-op-Zoom, langs de wielerpaden, dwars door Noord-Brabant, uitgeschreven door „Het Rijwiel", heeft veel belangstelling gewekt. De liefhebberij voor wegwedstrijden begint weer te herleven.
Voor dezen wedstrijd, de „burgemeesterswedstrijd" bijgenaamd, omdat niet minder dan vijf burgemeesters, die van Den Bosch, Tilburg, Breda, Roosen- daal en Bergen-op-Zoom, medailles hadden uitgeloofd, hadden, niet minder dan 38 amateurs ingeschreven en voor de afdeeling nieuwelingen 45 rijders.
Om halftwaalf gingen de 84 deelnemers van het Stationsplein te ’s-Hertogen- bosch op naar Bergen-op-Zoom, terwijl de heer Adrian per automobiel den tocht tot controle, meemaakte.
Die wind was Zuid en het -weer dreigde met regen, die dan ook in den namiddag, alhoewel in geringe mate, viel.
Er stonden langs den weg honderden en honderden toeschouwers, die de rijders luide aanmoedigden.
De nieuwelingen waaren ruim tien minuten later van Den Bosch vertrokken dan de amateurs en hun groep volgde op ongeveer 3 K.M. afstands achter de amateurs. De afrit geschiedde uitstekend en ging prachtig geregeld.
Enkele deelnemers kwamen gedurende den rit te vallen, o. a. Roos-, even voorbij Breda, die zich bij zijn val nogal aan het gelaat verwondde.
De regen was intusschen erger geworden, zoodat eenige rijders, ander wie Nijland, Damen, Stedehouder en anderen den strijd te Roosendaal opgaven. Die regen was mede oorzaak, dat afgezien werd van het plan om de laatste kilometers op de wielerbaan, teBergen-op-Zoom te rijden. Een dichte drom toeschouwers stond daar aan den ingang van de stad de aankomst der deelnemers af te wachten.
De amateurs „Ulysses" en Tamsen waren geruimen tijd aan het hoofd geweest, maar eerstgenoemde had het ongeluk dat de ketting van zijn fiets brak, zoodat hij op een geleende rijwiel verder moest.
De Belg Wouters, de eenige buitenlandsche deelnemer, wist daarvan gebruik te maaken om zich van de leiding meester te maaken en er alleen van door te gaan.
Hij slaagde er in als- eerste de èindstreep te bereiken en den afstand van 82 K.M. 800 M. te rijden in 2 uur 41 min. 32 seci;
Een kwartier later kwamen v. d Pol en Ulysses tegelijk aan. Bij loting werd de tweede prijs aan v. d. Pol en de derde aan Ulysses toegekend. Hun rijtijd was 2 uur 57 m. 30 sec; Daarna volgden Tamse, Van Kersen; Bellersen; C. Peereboom; K. 0. Schippers; Van Beem en Hönneman, De Klerk, Gooy, v. d. Wiel, Achilles, yan Dam, Paymans, y. Staveren en Konz.
Van de nieuwelingen was eerste aankomende Lambrechts in 2 u. 52 min 16 sec.; tweede v. Eckelen, met 4 minuten verschil, en verder Holling Hollaar, v. d Wiel; v. Vliet; Houben; De Hen; Hendriks; Wulfse; De Koff.
Te Bergen-op-Zoom bracht de wedstrijd den heelen dag een ongewone drukte, aangezien eerst tegen den avond de deelnemers weer vertrokken.
1910
TOER DOOR NEDERLAND.01E ETAPPE.(1910.07.06)
Hedenmorgen vroeg te zes uur ongeveer zijn de deelnemers aan den weg-wedstrijd «Toer door Nederland uitgeschreven door de sportclub “Olympia” alhier, van Amsterdam vertrokken naar Maastricht het doel van den eersten dag. Het getal deelnemers bedroeg 28. Te half elf werd Arnhem bereikt in deze volgorde j F. Baay, Amsterdam, Jan Martinussen, Gulpen, C. van Dam, Delft, J. Aupers, Amsterdam, J.C.A. Kok, Utrecht, O. Kruisbrink, Amsterdam, J. Peereboom, Vlaardingen, A. ten Berk de Boer, Apeldoorn, G. J. H. Beckers, Blerik, A. A. Bellersen, Vinkeveen, H. D. Tamse, Gouda, P. v. Kersen, Dordrecht, G. H. Fransen, Hilversum, C. Peereboom, Vlaardingen. en H. Hollaar 's-Gravenhage. Te elf uur vertrokken de deelnemers van Arnhem naar Maastricht.
Deelnemers aan den Wegwedstrijd van de Amsterdamsche Sportclub »0lympia« zijn gistermiddag de eersten te ongeveer halfzes te Maastricht
aangekomen.
Het waren: Franssen, te Hilversum, Bellersen, te Vinkeveen, Van Dam, te
Delft, Hollaar, te Den Haag, Martinnussen, te Gulpen. Te kwart voor zes kwamen Tamse, te Gouda, J. Peereboom, te Vlaardingen, Ten Berk de Boer, te Apeldoorn, Aupers, te Amsterdam, Groeneveld, te Woerden. Van Nijmegen af hadden ze regen; na Sittard hondenweer. De renners zagen er ontoonbaar uit, zoo bemodderd en onkenbaar als zij waren. Afgemat leken ze niet.
Nader meldt men ons uit Maastricht:
Wiersma brak nabij Koermond zijn stuur; jammer genoeg. Hij was steeds bij de eersten. Straathof kwam met den trein aan; hij had in Nijmegen een onbeduidend ongeluk gehad. Nog enkele andere wielrijders kwamen met den trein mee. Is 't weer zooals nu, dan gaan de deelnemers per trein tot Arnhem en verder per fiets naar Groningen.
Achtereenvolgens kwamen nog aan: 11 Klok, te Utrecht, Beckers, te Blerick, 13 Kruisbrink, te Amsterdam, 14 Ordas, te idem, 15 Van Hoofd, te idem, 16 Winter, te idem, 17 Bertram, te Wijlré, 18 Peereboom, te Vlaardingen, 19 Wiersma, te Amsterdam.
Als eereprijs voor den winner van den geheelen toer heeft de heer A. Citroen, Kalverstraat alhier, een zilveren lauwerkrans en medaille uitgeloofd.
De heer Berveling, alhier, heeft voorden deelnemer, die bij aankomst op de Wielerbaan alhier, op Zaterdagmiddag den besten tijd maakt over 1 KM, een
Swift-rijwiel als prijs toegekend.
De prijsuitdeeling zal Zaterdagavond te Amsterdam in het lokaal «Bellevue» geschieden.
TOER DOOR NEDERLAND.02 ETAPPE.(1910.07.07)
Toer door Nederland. De rijwieltoer door Nederland is gestaakt. In plaats van per rijwiel, trokken de deelnemers per spoor naar Groningen.
TOER DOOR NEDERLAND.03 ETAPPE.(1910.07.08)
Hedenmorgen zijn de vijftien - deelnemers die nog waren overgebleven van den toer door Nederland, van Groningen vertrokken, voor den eindrit Groningen—Amsterdam. Zij hadden nu den wind, die nog altijd uit het Noorden woei, mee, zoodat er weinig kans was op een herhaling van den mislukten vorigen rit. toen de deelnemers, door den hevigen wind en het slechte weer, genoodzaakt waren te Nijmegen den trein naar Groningen te nemen en daardoor velen teleurstelden, die te Arnhem, Zwolle, Deventer en elders uit den treure waren blijven wachten ca; natuurlijk niets zagen komen. Uit Assen wordt ons geseind, dat daar heden-morgen tè 8 uur 3 min. passeerden G. H. Fransen; te Hilversum, gebr. J. ca C. Peereboom, te Vlaardingen, A. A. Bellersen, te Vinkeveen, C. van Dam, te Delft, A. ten Berk de Boer, te Apeldoorn; C. Kruisbrink, te Amsterdam, K. Winter, idem;. J. Aupers, idem, F. A. Wiersma, idem, h den Tamse, te Gouda, en J. Martinussen, te Gulpen, Om 8 uur 11 min. volgden J. C. Ordas, te Amster-dam, en Jos Bertram, te Wijlré, om 8 uur 20. min. H. J. Groeneveld, te Woerden. Zooals wij reeds mededeelden was het eindpunt van den wedstrijd op de Amsterdamsche wielerbaan. De laatste kilometer werd daar gereden en aangezien de deelnemers te drie uur ongeveer _ verwacht worden, waren er tegen dat uur nog heel wat belangstellenden rondom de baan ca in de om geving aanwezig om de rijders op te wachten.
In een deel van onze vorige oplaag konden wij nog melden, dat tegen half zes het eerste peloton van de deelnemers aan den toer door Nederland de Amsterdamsche wielerbaan aan den Zeeburgerdijk bereikten. Van Utrecht af hadden ze den wind vrijwel tegen gehad en sommigen zagen er na aankomst alhier danig vermoeid uit. Na onderling overleg was besloten de eindstreep te Duivendrecht te stellen. De regelings-commissie, die per auto de fietsers volgde, waarschuwde hen een kilometer van te voren, zoodat zij zich op de eindspurt konden voorbereiden, en zorgde dat de weg vrij was. Dat was niet overbodig, want er waren heel wat belangstellenden en uit Amsterdam waren heel wat wielrijders de deelnemers aan den wedstrijd tegemoet gegaan. Van Amersfoort, waar een goed kwartier rust genomen was, reed het hoofdpeloton in één ruk door over Utrecht naar Duivendrecht. Te Utrecht deed Tamse een leelrjken val en hij moest met een verbonden hoofd en op een geleende fiets verder. Toch slaagde hij erin bij de eindspurt nog nummer één aan te komen, onmiddellijk gevolgd door Bellersen. Derde was Franssen, vierde C. Peereboom en vijfde Martinussen, met een wiellengte verschil ongeveer. Bellersen had onderweg bij Harderwijk oponthoud gehad door een defect aan zijn fiets, maar hij was er in geslaagd de anderen voor Amersfoort weer in te halen. De totale classificatie over de drie dagen is, dat A. A. Bellersen, van Vinkeveen, die te Maastricht, te Nijmegon en te Amsterdam telkens de tweede plaats veroverde, den prijs won met 6 punten. Tweede prijs G. H. Franssen, Hilversum, die den eersten dag nummer één en de beide volgende dagen nummer drie was (7 punten). Derde prijs H. D. Tamse, Gouda, die te Maastricht nummer zeven aankwam en de beide volgende dagen telkens nuaimer één was en dus 9 punten behaalde. De clalifieatie van de overige deelnemers is als volgt: C. van Dam, Delft; A. ten Berk de Boer, Apeldoorn ; J. Aupers, Amsterdam; J. C. A. Kok, Utrecht; H. J. Groeneveld, Woerden; J. Peereboom, Vlaardingen ; E, A. Wiersma, Amsterdam; C. Kruisbrink, id.; J. C. Ordas, id.; K. Winter, id., en J. Bertram, Wijlre (Zuid-Limburg). Na aankomst te Duivendrecht reden de deelnemers door naar de wielerbaan aan den Zeeburgerdijk, waar hun nadering door trompetgeschal van den hoogen uitkijktoren op het hotel Zeeburg werd aangekondigd. Er waren rondom de baan en daarbuiten nog heel wat toeschouwers en de winner, Bellersen, reed, met een lauwerkrans omhangen, een eererondje.
Van het houden van een eindrit over een afstand van 1 K. M. op de baan werd afgezieh, maar de rijders reden nog om 't hardst één ronde en daarbij maakte Franssen den besten tijd, n.l. 293/B sec. Hij won daarmede een Swift-rijwiel, dat als extra prijs was uitgeloofd. Vóór de aankomst van de deelnemers aan den toer door Nederland waren op de wielerbaan wedstrijden gehouden voor een niet talrijk publiek. Een amateurs-wedstrijd op tandem over 1 K. M. in twee ritten tusschen Jansen—Driessen en Nijland— Brant werd beurtelings door ieder van do twee gewonnen Waterreus reed daarna achter motorgangmaking een rit op tijd over 10 K. M., die hij aflegde in 10 m. 20 '/, sec Een rit met motorgangmaking over 15 K.M. tusschen Bijleveld en Roos werd gemakkelijk door Bijleveld gewonnen met drie ronden voorsprong in 16 min. 64/8 sec. Hij viel in de laatste bocht, maar bezeerde zich niet erg en kon de eindstreep nog halen. De prijzen, behaald door de winners in den Toer door Nederland, werden is avonds in »Bellevue« uitgereikt door den heer J. M. van Schaik, voorzitter van de Amsterdamsche Sportclub «Olympia», welke den toer georganiseerd heeft. Omtrent de vierdaagsche wielrijdersafstandsritten, uitgeschreven door den N. B. L. 0., wordt nog het volgende medegedeeld: leder is vrij in de keuze van beginpunt. Een wielrijder kan dus afrijden uit Breda of Amsterdam naar gelang van omstandigheden, doch hij mag even goed op den morgen van 10 Augustus — 8 uur voormiddags — afrijden uit Deventer of Venloo. Aan de controle-posten, kenbaar aan de nationale vlag, melden zich de rijders bij vertrek en aankomst aan en wordt hun rijkaart door officieren afgeteekend. De controleposten zijn te Breda, Amsterdam (Omval), Deventer, Venloo, Leeuwarden, Kampen en Groningen. De deelnemers moeten zelf in hun logies, enz. voorzien en ontvangen van de controleerende officieren inlichtingen betreffende hotels.
1912
TOER DOOR NOORD-BRABANT.(1912.09.08)
Deze groote wegwedstrijd door Noord- Brabant over een afstand van 205 K.M. werd gisteren verreden, ondanks meer dan slechte weer. Den geheelen dag viel de regen bij stroomen, zoodat de "strijd op de doorweekte en modderige wegen voor de renners al bijzonder zwaar was. Het vertrek dat op 8.5 uur was vastgesteld, had eerst te 9.5 uur plaats en het waren 16 amateurs, 29 profs, en onafhankelijken en 75 nieuwelingen, dus te zamen 120 renners van de 182 inschrijvers, die op dat uur in kleine groepjes met successievelijk 3 minuut tusschenruimte den zwaren tocht aanvaardden. Zooals te verwachten was, kwamen al spoedig eenige valpartijtjes voor, hoofdzakelijk door slippen op de glibberige wegen, en de laatst vertrekkenden waren nog niet goed en wel gestart, of er kwamen er al eenigen terug, nu reeds dik onder de modder.'=En zoo kwamen er natuurlijk meer; ‘s middags arriveerden ze uit alle richtingen en de andere jongens waren nu gewoonweg onherkenbaar door hel slijk. Het was meelijwekkend. Door het late vertrekuur en de ongunstige omstandigheden, waaronder werd gereden, werd het vermoedelijk uur van aankomst, natuurlijk verre overschreden en het was dan ook reeds schemerdonker toen de eerste renner geheel alleen aan kwam zetten, 't Was de bekende Jos Jansen uit Blerik, die te 6 uur 7 min. 25 sec. de eindstreep passeerde. Eerst een half uur later arriveerden de gebroeders P. en J. v. d. Wiel, dicht op de hielen gezeten door v. d. Schee, terwijl C. v. d. Wiel weer 16 min. na dezen volgde. Toen kwamen er met meerdere of mindere tusschenruimte telkens opnieuw renners opdagen, zonder lantaarn natuurlijk uiterst voorzichtig rijdend op den glibberigen niet verlichten weg. Te 8 uur 22 werd de controle gesloten en hadden op dat moment 32 renners de eindstreep gepasseerd. Doordat evenwel bijna alle aangekomenen op een verschillend tijdstip waren vertrokken en ook de berichten van de controle-stations nog niet waren binnengekomen, kon de definitieve uitslag nog niet worden opgemaakt, doch wel als vaststaand mag worden aangenomen, dat Jos Jansen winnaar is geworden van de afdeeling profs en onafhankelijken, terwijl van de amateurs de kleine Amsterdammer, Blekemolen, die ondanks alle misère, bij aankomst merkwaardig frisch en vroolijk was, winnaar zal zijn voor den Hagenaar Hazejager. Van de prijsuitdeeling kwam natuurlijk om deze reden ook niets.
We laten heironder een volledigen uitslag volgen van den Toer door Noord-Brabant:
Amateurs: 1e prijs: zilveren kruis met lauwerkrans, O. Blekemolen, Amsterdam; -9 uur 49 min. en een vijfde sec; 2e. Gouden horloge: L. Hazejager, den Haag 9u. 51; 3e. gouden medaille, A. de Bruin, Amsterdam, Jac Brunt, Hilversum, beiden in 10 ü. 30 min. 30 sec.; 4e. verguld zilveren kruis, A. ten Berk de Boer, Apeldoorn, 10-40-30; 5e. groot verguld zilveren medaille. G. v. Eembergen, den Haag, 10-41-07; 6e. verguld zilveren medaille, R. Henck, Hiliegersberg, 12-21.
Profesionals en onafhankelijken: le. prijs: f 5O met lauwerkrans: Jos Jansen, Blerik, 8.03.25; 2e. prijs f 35 P. v. d. Schef, Poortugaal, 8.56.10; 3e. f 3O, P. v. d. Wiel, Rotterdam, 8.56.27; 4e. f 25 J. v. d. Wiel, Rotterdam, 8.56-27 en een vijfde sec; 5e. f 20, C van de Wiel Rotterdam 9.07.09 en vier vijfde sec; 6e. f 17.50, M. Damen Terheijden, 9.26.28 en een vijfde sec. 7e. f 15 P. Gebuis, Rotterdam, 9.29.28 en een vijfde sec; 8e. f 10, G. Franssen, Hilversum, 9.29.30; 9e. f 10, P. Rutgrink, den Haag, 9.58.
Nieuwelingen: le. prijs: gouden medaille met lauwerkrans, W. Tholenaars, Zevenbergen, 9.21.10 (tevens winnaar van den Gothania-beker); 2e. gouden medaille, uitgeloofd door den heer J. D. Vïruly, Breda. J. Koot Oirschot en H. van Hout Blerik, beiden 9.30; 3e. zilveren horloge, M. v.d. List, Zegge, 9.30 en drie vijfde sec; 4e. verguld zilveren kruis J. v.d. Reijden, Scheveningen, 9.46; 6e. verguld zilveren medaille uitgeloofd door den heer Jhr. Bosch v. Drakestein, Breda, D. Ping Amsterdam, beiden 9.48; 7e. pr. zilveren eerekruis, J. Zonneveld, Wassenaar, 9.55; 8e. groote zdiveren medaiffe O. Granenveld, Piershi1, 9.56. De overige prijzen, alle zilveren medailles, werden gewonnen door: A. Maas, Geidrop, 10-2; J. Damen, Strijp en B. de Jong, Zevenbergen, 10-6; U. Mathijssen, Rijsbergen, 10-9-10: L. v.d. Vleuten, Someren, 10-9-30: J. v. d. O. Oudenhoven, Woensefl, 10-14; W. Meerters Den Bosch, 10-26.,
AMSTERDAM-ELBURG.(1912.10.07)
De Amsterdamsche Sportclub „Olympia" heeft Zondag een recordrit gehouden van Amsterdam naar Elburg en terug, afstand 200 K.M. Winnaar was G. H, Pranssen, te Hilversum, die den afstand in 7 uur aflegde.
1919
LEIDEN-UTRECHT-LEIDEN.(1919.09.14)
Betrouwbaarheidsrit Leiden—Utrecht en terug. (100 K.M.)
De Leidsche Ren- en Toeristenvereeniging Swift had Zondag een betrouwbaarheidsrit uitgeschreven van Leiden naar Utrecht en terug voor amateurs, nieuwelingen en veteranen.
Voor deze rit was groote belangstelling. 61 nemers uit verschillende plaatsen van Noord- en Zuid-llolland gaven zioh'op en het aantal medailles en prijzen voor dezen wedstrijd geschonken was groot, zoodat de dag voor de jeugdige vereeniging als een succes kan worden besohouwd. 's Morgens haifelf vereenigden do deelnemers met het bestuur en de jury .zich op ihto Burchtplein en vertrokken vervolgens naar het café ~Ik leer nog aan den Hoogen Rijndijk onder Zoetedwoude w-aar gestart werd en ook de eindstart zol plaats .hebben. Er werd uitnemend gereden, doch zonder ongelukken liep de match niet al. Een der deelnemers brak zelfs een been. De uitslag was: Amateurs. 18 deelnemers. Tijd 3 u. 01 m. 45 sec. 1. J. Zonneveld, Den Haag; 2. A. van der Stel, Den Haag; 3. W. Ooms, Den Haag; 4. N. J. de Jong, Den Haag; 5. J. Anspach, Halfweg.
Veteranen. Tijd 3 u. 11 m. 19 sec. 9 deelnemers, 1. C. van der Wiel, Rotterdam; 2. J. Sijbrands, Amsterdam; 3. W. J. Janse, Den Haag.
Nieuwelingen. Tijd 3 u. 05 m. 13 sec. 33 deelnemers, 1. J. Augustijn, Amsterdam; 2. G. J. van Leeuwen, Amsterdam; 3. 1. Waldschmidt, Den Haag; 4. J. Scheepens, Den Haag, en 5. J. van Altena, Haarlem.
Nog dienen met onderscheiding vermeld te worden de heeren M. J. P. Pieferse, die als 54-jarige de rit meemaakte, en-A. J. Wil (nieuweling), die het gansche traject aan den kop reed en eerst in het laatst geklopt werd.
ROTTERDAM-UTRECHT.(1919.05.18)
Onder goede belangstelling heefft de Rotterdamsche rennersclub De Pedaalridders haar tweeden wedstrijd om den Breemans-beker over het wegvak Rotterdam—Utrecht gehouden. Er stond veel wind. Precies halftien startten de profs, daarna om de drie minuten de amateurs en nieuwelingen. De uitslag is als volgt: Afdeeling A: 1. J. van der Wiel, 3 uur 5 minuten 13 sec.; 2. J. Stedehouder, 3 uur 10 minuten 12 sec; 3. T. van Dijk en B. Gebius, 3 uur 21 minuten 89 sec.
Afdeeling B: 1. K. Scharringhausen, 3 uur .14 minuten 13 sec.; 2. J. Verhagen, 3 uur 13 min. 09 sec.; 3. Unterhorst. 3 uur 29 minuten 51 sec.; 4. C. van der Poel, 3 uur 41 minuten 5 sec; 6. Heijkoop, 3 uur 47 min 09 sec.; 6. T. Mast, 3 uur 49 minuten 5 sec. De weg was slecht en gedeeltelijk opgebroken.
ROTTERDAM-UTRECHT.(1919.06.29)
Voor den Nationalen Betrouwbaarheidsrit, die de R. R. C. de Pedaalridders Zondag a.s. op het wegvak Rotterdam—Utrecht zal houden schreven in :
Amateurs: Jac. Verhagen. Rotterdam, H. J. van Duuren, Amsterdam. P. Schippers, Rotterdam, K. Scharringhausen, Rotterdam, J. P. Zonneveldt, Den Haag, J. Heesters, ’s-Hertogenbosch, G. D. Tewes, Amsterdam, J. van der Ende, N. J. Janse en L. Haverkamp, Den Haag, K. L. Franken, Haarlem, M. F. Disseldorp, 's-Hertogenbosch;
Veteranen: C. Strookman, Th. Kernpers, C. van der Wiel en C. van der Poel, Rotterdam .
Nieuwelingen: G. J. yan Leeuwen Jr., Amsterdam, F. van Heusden, JI. van der Velde Jr. en D. van der Waag, Rotterdam, G. Hulst, Leiden A. Unterhorst en T. Heykoop, Rotterdam, J. A. Killestein. Utrecht, J. J. de Haas, Amsterdam, W. Jansen en W. -Moonen, Rotterdam, H. Blommersteyn, W. Berserinck en J. Heppener, Den Haag, G. P. Haket. Scheveningen, P. Stark, Jan Boere en C. E. Nijhuis, Rotterdam.
De Rotterdamsche rennersclub de Pedaalridders heeft gisteren een nationalen betrouwbaarheidsrit van Rotterdam naar Utrecht gehouden. Met het organiseeren van dezen historischen wegwedstrijd uit de dagen van Cordang, Jaap Eden, G. M. Verhoeven, J. Durenkamp, Jan Verhoef o.a. bekend, hebben de Pedaalridders gisteren een buitengewoon succes gehad. Deze dag is in alle opzichten, vooral sportief, geslaagd. Over den 110 K.M. langen weg werd hard gereden en vooral in Gouda en vele dorpen was de belangstelling en de medewerking zeer groot. Precies 10 uur stratten de amateurs op den Gravenweg te Rotterdam en 3 minuren later de veteranen gevolgd met een tusschenpooze van 3 minutenen door de nieuwelingen. 33 renners namen aan den rit deel. De uitslag is:
Amateurs: 1. Joh. Zonneveld ( Den Haag) 3 uur 41 sec.; 2. Kl. Fransen (Haarlem) ½ wiel, 3. K. Scharringhausen (Rotterdam) een lengte.
Veteranen: 1. C. van der Wiel (Rotterdam) 3 uur 6 min. 18 sec.; 2. C. van der Poel (Rotterdam) 3 uur 15 min. 57 sec.; 3. C. Strookman (Rotterdam) 3 uur 32 min. 16 sec. Een extra prijs werd togekend aan den heer W. Janse, (Den Haag) die buiten mededinging medereed en den zelfden rijtijd maakte als C. van der Wiel. .
Nieuwelingen: 1. A. Unterhorst (Rotterdam) rijtijd 3 uur 12 min. 57 sec; 2. J. J. de Haas (Amsterdam), rijtijd 3 uur 24 min. .51 sec.; 3. H. van der Velde Jr. (Rotterdam) rijtijd 3 uur 24 min. 55 sec.; 4. H. Blommersteyn (Den Haag) rijtijd 30 uur 40 min. 40 sec.; 5. G. C. Hulst (Leiden) rijtijd 3 uur 54 min.
1920
LEIDEN-UTRECHT-LEIDEN.(1920.07.26)
Betrouwbaarheidsrit. Leiden—Utrecht--Leiden
Deze door de Leidsche Sport- en Toeristen-vereeniging uitgeschreven wegwedstrijd ' golel tevens als oefening voor de Olympische Spelen. De uitverkorenen reilen zeer goed. Bijzondere vermelding verdient de prestatie van den nieuweinig Willems, welke het geheele traject, ruim 90 KM., aflegde in 2 uur 56 min. De verdere uitslag luidt:
Amateurs: 1. A. Kloppenburg, 3 uur 6 min. 51 sec; 2. A. Krijgsman; 3. G. Hulst; 4. J. Vlegten; 5. A. v. d. Stel; 6. J. Blommesheijn, allen met gering onderling, verschil..
Veteranen: 1. W. Janse, 3 uur , min.» 50 sec.; 2. C. v. d. Wiel; 3. G. v. Rembergen.
Nieuwelingen: 1. J. Willems, 2 uur 56 min. 50 sec.; 2. N. Haasteren; 3. H. Draaier; 4. R. Steeman; 5. J. Visscher; 6. D. Poelgeest; 7, J. Oosterwijk.
1921
AMSTERDAM-ARNHEM-AMSTERDAM.(1921.10.23)
De A. S. V. Ulysses heeft gisteren een open betrouwbaarheidsrit Amsterdam-Arnhem vice-versa gehouden met eindpunt Hakkelaarsbrug; over een afstand van 168 K.M. Dat het een echte herfstrit was, bleek alras na het vertrek. De rit was geweldig zwaar. Storm, regen en hagelbuien wisselden elkander af en de renners hebben bij dezen rit bewezen, heusch niet voor de buitenlandsche wegrenners onder te doen. Ondanks den storm is er met een gemiddelde snelheid gereden van plm. 30 K.M. per uur. Een woord van waardeering is hier zeker op zijn plaats aan den winnaar der veteranen- afdeeling Sijbrands, die den afstand aflegde in den schitterenden tijd van 6
uur 51 min.
Om 8 uur werden eerst gestart 7 Veteranen; 10 minuten daarna 7 amateurs en om 8 uur 20 min. 60 nieuwelingen. In een snel tempo werd gereden en pas bij Arnhem werden de leiders der veteranen Buis en Sijbrands ingehaald. Na 't keerpunt aan den Scheluinschen weg te Arnhem werd er steeds gedemarreerd, vooral door Vleghaar, zoodat voor Ede Peters los moest laten, daar hij door het vele demarreeren te vermoeid werd. Voorbij Amers- foort verloren Vleghaar en Sijbrands 't contact met het hoofdpeloton. De nieuwelingen Zonneveld en Westera waren op de heenreis bij Amersfoort reeds vijf minuten uitgeloopen. Echter door het inslaan van een verkeerden weg hadden zij een flinken achterstand in te halen wat zij schitterend volbrachten. De technische uitslagen luiden:
Veteranen: 1. J. Sijdrandts. rijtijd 5 uur 57 min.- 2. F. Buis, rijtijd 6 uur 28 min.; 3. A. van Nieuwkoop; 4. W. C. A. Faber.
Amateurs: 1. A. Kloppenburg, 5 uur 62 min.; 2. H. Bremer, halfwiel. 3. J. Vleghaar, I lengte; 4. J. J. Peters.
Nieuwelingen: 1. J. C. v. Dijk, rijtijd 6 uur 44 min. 2. H. Westera, halfwiel; 3. F. Essenberg, rijtijd 5 uur 53. min.; 4. A. J. Zonneveld; 5. C. Roelofs (tevens winnaar van den keerpunt prijs); 6. F. Swouwerman. 7. M. van Voorst. 8. G. v.d. Berg; 9. H.J. Wagner; 10. H. Kist; 11. M.P.Vlietman; 12. O. Borger; 13. Drewis; 14. J. Ketelaar; 18. D. van Kampen.
HEERLEN.(1921.09.11
Wielervereeniging te Heerlen heelt gisteren een belangrijke weg- en terreinrennen gehouden, waaraan ruim 70 rijders deelnamen. Aan den wedstrijd tusschen Heerlen en Venlo voor beroepsrijders namen 13 personen
deel. Als eerste kwam aan de renner de Bauw, uit Brugge; tweede prijs van der Wiel, Rotterdam; derde prijs van der Stuift. Gent, 4e prijs Martinissen, Gulpen; 5e prijs Fransen, Ubachsberg.
Aan den rit voor amateurs en nieuwelingen over het traject Heerlen—Roermond namen 61 rijders deel. De uitslag was: lste prijs Wouters, Ossendrecht; 2e prijs Jacobs, Simpelveld; 3e prijs Grosjean, Simpelveld; 4e prijs Renmen, Roermond; 5e prijs Didden, Wijlre; 6e prijs Kisters, Heerlen; 7e prijs Vinken, Luterade; 8e prijs Kleinen, Voerendaal: 9e prijs Schijven, Heerlen; 100 prijs Schloser. Heerlen; 11e prijs van de Hal, Schaesberg.
HELMOND.(1921.10.23)
Zooals wij reeds mededeelden, werd gisteren te Helmond een groote wegwedstrijd verreden oven tweemaal het traject Helmond-Mierlo Geldrop - Eindhoven - Valkenswaard- Leende- Heeze Someren Helmond (totale afstand pl.m, 110 K. M.), open voor Beroepsrijders, Amateurs en Nieuwelingen. Ondanks het slechte weer waren toch vele ingeschreven renners opgekomen. De afrit van beroepsrijders, amateurs en nieuwelingen had gezamenlijk plaats. Onze stadgenoot, W. Paijmans, wist zich in dezen zwaren wedstrijd wederom bijzonder te onderscheiden. Hij passeerde als eerste amateur de eindstreep en plaatst zich in de algeheele clasfiticatie derde. Voorwaar een mooi succes, waar niet minder dan 14 beroepsrijders van de partij waren. Van het N. W. B. bestuur mocht hij dan ook bij 't uitreiken der prijzen een bijzonder woord van lot voor zijn kranige prestatie in ontvangst nemen. De totale uitslag van den rit was, als volgt : 1 H. Melis Helmond Prof. 2. G. Vlemmix Eindhoven Prof. 3. W. Paijmans Tilburg Amateur 4 H. Maas Woensel Prof, 5 Rinus vd. Wiel Rotterdam Profs. 6 J. Meesters 's-Bosch Profs. 7. P. Straat Amsterdam Profs. Onze stadgenooten P. v. Meerendonk en J. v. d. Schoot gaven halverwege den strijd op, wat vooral voor v. Meerendonk jammer was daar die bij de le controle 55 K.M. nog tweede was van de 47 Nieuwelingen.
1922
DEN HAAG-ARNHEM-DEN HAAG.(1922.09.18)
De uitslag van den wegwedstrijd van „Excelsior", Den Haag—Arnhem en terug, 254 K.M., luidt als volgt: 1. Vleghaar, tijd 9 uur, 10 min. 23 sec; 2. Joh. Maas, 1/4 wiellengte; 3. v. Dijk, , 9 uur 31 min. 27 sec.
1923
AMSTERDAM-DUIVENDRECHT.(1923.08.26)
Betrouwbaarheidsrit van Olympia.
Zondag werd door de A. S. C. “Olympia" een groot betrouwbaarheidsrit gehouden voor Rijbewijshouders, veteranen, nieuwelingen en beginnen-lingen, welke groepen met onderinling 15 min. verschil werden gestart om het 130 K.M. lange traject af te leggen, hetwelk liep over Sloterdijk,
Haarlem, Hillegom, Sassenheim, Leiden, Utrecht en Duivendrecht.
Het eerst vertrokken de tien rijbewijshouders.
In Haarlem was de controle uitstekend verzorgd door de H.S.V “De Kampioen”, terwijl het Utrechtsche “Olympia” voor controle daar ter plaatste zorgde.
Even voorbij Utrecht wist Koppe zich los te maken en won met 15 minuten voorsprong in den moeien tijd van 4 uur 9 min.; 2. W. Burghout: 3. E. A. Muller.
De 25 nieuwelingen begonnen den rit in zeer snel tempo; even voor Halfweg viel Muller, doch had bij Haarlem de hoofdgroep weer te pakken.
Door het snelle tempo komen er steeds meer achterblijvers, zoodat in Utrecht het hoofdpeloton nog maar bestaat uit vier renners. De uitslag van deze categorie was: 1. W. Gerritsen in 4 uur 31 min.; 2. A. v. d. Plas; 3, Brilman,
De 17 beginnenlingen reden om den Scholtenbeker, welke door Pendavingh werd gewonnen in 5 uur l min.; 2. H. Beugel; 3. H. Regeling.
Van de zeven veteranen werd J. C. Lamens Sr. winnaar in 4 uur 54 min.; 2. Overmars; 3. De Jong.
AMSTERDAM-UTRECHT-AMSTERDAM.(1923.08.26)
De A.S.C. “De Germaan” heeft zondag een record rit gehouden over het traject Amsterdam-Utrecht en terug, afstand 68 km.
De uitslag was als volgt: 1. H. Fredelkamp. in 2 uur, 4 min., 38 sec. ; 2. H. Westera en G. v. Pietersom beiden in 2 uur, 5 min., 24 sec.; 3. C. Stoete in 2 uur, 6 min., 28 sec.: 4. V. Vellinga in 2 uur, 11 min., 4 sec.; 5. T. Zeilemaker in 2 uur, 12 min., 8 sec; C. J. v. Veen in 2 uur, 13 min., 33 soc.; 7. J. Pisart in 2 uur, 13 min., 56 sec.; 8. P. v. Ooyen in 2 uur, 14 min., 23 séc; 9. A. Neyman in 2 uur, 16 min., 8 sec.; 10. D. Neuteboom in 2 uur, 20 min., 31 sec.
AMSTERDAM-UTRECHT-AMSTERDAM.(1923.09.02)
Recordrit Amsterdam—Utrecht v.v.
Zondagmorgen werd door de A. S. C. „Olympia”de vierde recordrit van dit seizoen gehouden over het traject Amsterdam—Utrecht en terug, afstand 68 K.M. Er hadden vijftien rijbewijshouders ingeschreven, die om den Kikkertbeker reden en, hoewel het zeer slecht weer was, zijn de gemaakte tijden heel mooi. De vijf veteranen reden om den „De Graafbeker".
Uitslag rijbewijshonders: 1. P. Kattestaart, in 1 uur 59 miv. 36 sec; .2. P. Keijzer, in 2 uur 3 min. 28 sec; 3. K. Hamstra in 2 nur 5 min. 8 soc; 4. 3. C.Lamons jr_ jn 2 uur 7 min. 3 sec.; 5. H. J. Muler, in 2 uur 3 min. 22 sec; 6. A. Rutgers, in 2 uur 9 min. 51 sec.
Uitslag veteranen: 1. J. C. Lamens Sr., in 2 uur 13 min. 31 sec.; 2. H. Rootring, in 2 uur 23 min. 29 sec.; 3. J. Plas, in 2 uur 35 min. 18 sec.
AMSTERDAM.VONDELPARK.(1923.09.22)
De wielerwedstrijd in het Vondelpark
Half twee. Het is nog leeg in het Vondelpark. Van liet Paviljoen af wandelen wij een eind op. Geen enkelen toeschouwer. Wat moet dat worden! Intusschen doet de lucht akelig. Even heeft het flink geregend, maar het is weer droog geworden, doch het firmament blijft angstig onheilspellend. Het Harmoniecorps van de Amsterdamsche politie in de tent speelt een vroolijken
Marsch, maar slechts weinigen die er naar luisteren. De “dierenvriend" is verdwenen, maar de musschen zijn gebleven. En de politiemannen hebben het liefdadigheidswerk overgenomen en voeren de gevederde vriendjes. Dan wordt de politie ingedeeld en de musschen moeten maar zien, hoe zij verder aan den kost komen.
Het blijkt inmiddels dat nog niet aan alle ingangen de kaartverkoopers zijn. Maar al waren zij er geweest, veel werk hadden zij nog niet gehad. Kwart voor twee. De zon komt — en het publiek. Het gaat nog wel kalmpjes aan, maar aan den ingang Stadhouderskade, wordt het toch drukker en drukker. Volle trams komen nu aan de Stadhouderskade en zij loopen leeg voor het groote hek, dat nu zoo feestelijk is gekleed met de dartel wapperende vlaggen. Twee uur. De lucht betrekt weer eens. Desondanks komt er gestaag wat meer publiek, maar heel hard loopt het niet. Hoeveel zijn er? Duizend, twee duizend. Het is moeilijk té schatten. Maar de 15.000 is nog lang en lang er niet bereikt! De zon blijft schuilvinkje spelen: Zoo zie je me. en zoo zie je me niet." Na tweeen komen de bezoekers van alle kanten opdagen. De stemming van leegheid is weg De meeste kantoren sluiten ook pas om één uur. Dan nog koffie drinken. En de wedstrijd begint pas half drie, zoodat ook voor twee uur slechts weinig publiek was te wachten. Nu stroomt het geleidelijk aan. Of het gehoopte aantal toeschouwers zal worden bereikt, kan natuurlijk eerst veel later vastgesteld. De muziek van de politie houdt er de vroolijkheid in. Alles wordt voor de aankomst in gereedheid gebracht. En voor de ontvangst van de autoriteiten. De burgemeester en de waarnemend hoofdcommissaris van politie, de heer Van Asneren, worden verwacht. In de vijvers snateren de eenden en begrijpen niets van dit ongewone gedoe. De musschen hebben den grooten weg verlaten en een veilige schuilplaats gezocht in de veel bosschages. De “rondo-bel" van het Stadion luidt proef...
In het Stadion
Tegen een uur of één begon het in het leege Stadion wat levendig te worden. Successievelijk arriveerden de renners uit de verschillende landen en de volgauto's. Een en ander werd hier nu noch in gereedheid gebracht en de onontbeerlijke wijzigingen in het programma werden bekend gemaakt. Eerst een tweetal; daarna meer.
En op het ogenblik dat wij dit schrijven, doet het zonnetje hardnekkige pogingen door de wolkenhaag te breken. Zal het lukken? Als het dan maar geen regen zal halen.. Het is nu droog en wij hopen maar dat het zo zal blijven ten bate van het Vondelpark. Daar komen ze langzamerhand uit het rennerskwartier. De motoren beginnen te ronken. leder renner zoekt den wagen op achter welken hij moet rijden. Daar zijn de Hollanders in oranje, de Belgen in zwart. Duitschers in groen. enz. Ongeveer twee uur vertrekt de route naar het Vondelpark door velen op de fiets gevolgd. Nu is het zonnetje er. Het beschijnt het kleurige gedoe, op den weg. In een optocht van wel een K..M. lang gaat men langs den Amstelveenscheweg over Overtoom, Stadhouderskade, Jan Luykenstraat zoo naar het Vondelpark. Onderweg door honderden touschouwers tóegejuicht. Speciaal de Hollanders hebben overal een hartelijke ovatie in ontvangst te nemen. In het Vondelpark en bij het Paviljoen is de grootste drukte. Hier hebben zich eenige duizenden geschaard, om den intocht van de renners te aanschouwen.
't Is niet zóó geloopen als men het zich gedacht heeft. Niet wat betreft het sportieve succes van dit nieuwe gebeuren in, een park, waar anders vredig en rustig de wandelaars loopen en genieten van buitenlucht in middenstad. O, neen, wij hebben hier maar alleen het oog op het financieele van de zaak, waar het tenslotte toch maar om gaat.
Want het Vondelpark moet geholpen worden, het heeft geld noodig en op welke, wijze het er komt: dat is om het even. En nu kwam de heer Hogenkamp, een bekende figuur uit de wielerwereld, op de idee om op den inderdaad bij goed weer uitstekende hoofdweg van het Vondelpark een wegwedstrijd te organiseeren. Of neen: eigenlijk geen wegwedstrijd. Het was meer een wedstrijd op een reusachtigen aarden wielerbaan, omgeven door hoogboomde en waar ook in het middelveld boomen en struikgewas stonden. Dat was een goed idee. Maar o je. Men had buiten den waard gerekend en in dit geval was deze waard: Pliuvius, een oude bekende, die reeds veel op zijn geweten heeft, thans dat hij den wedstrijd in “de longen vau Amsterdam" in het water heeft laten vallen. Het had z' n mooi financieel succes voor het Vondelpark kunnen worden, wanneer Pluvius deze week een beetje minder van zich had doen spreken. En nu! Dagen tevoren regende het pijpesteeltjes. De wegen in het Vondelpark werden er niet beter op. Velen hadden natuurlijk reeds den avond tevoren besloten maar niet te gaan omdat het niks zou worden", „en toch wel zou gaan regenen". En toen nu de renners om ongeveer twee uur van bet Stadion naar het Vondelpark trokken, toen kwam de zon, zwakjes, door de wolken massa heen. De hoop werd levendig dat het een prachtmiddag zou worden, maar, nadat er, geloven we, een uurtje gereden was begon het te druppelen. En daarbij bleef het niet. Steeds donkerder werd de lucht. Onheilspellend donker. Tenslotte wierp de regengod de verlegenheid van zich en plaste, we zouden haast schrijven vroolijk, de dikke druppels in groote hoeveelheden en heel snel, op renners en belangstellenden, neer. Het duurde dan ook niet lang of de grintweg werd ~vet", en kwam een valpartijtje bij een der gevaarlijkste plekken en allengs verdwenen er renners van het tooneel. Maar ondanks dit alles is de wedstrijd een sportief succes geweest. Hij is verloopen op uitstekende, ordelijke wijze en er werd geen wanklankje vernomen. In ons avondblad van gisteravond hebben we nog het een en ander omtrent den wedstrijd kunnen mededeelen, maar terwille van de duidelijkheid herbalen we nog even de gebeurtenissen in de eerste ronden en de namen der renners in de volgende, waar er eenige foutjes in die namen zijn geslopen. Er werden gestart . Frankrijk: 1. Brunier, 2. Ville, 3 Laquehaye, 4. Cuvelier. Duitschland: 5. Geile, 6. Kohl. 7 Manthey, 8. Behrendt, 9. Michael, 10. Nörenborg, 11. Siewert. Engeland: 13. Selbach. Italië: 14. Torecolii. België: 15. Van Hevel. 16. P. v. d. Velde, 17. Lucien Buvsse, 18. Huvsse. 10. Dossche, 19. G. Debaets. 21 Mottiat, 22. Lambot, 23. Volbrecht. Nederland: 24. Straat, 25. Bekkering, 26; Höhle, 27. Wiersma. 28. Ikelaer, 29. Schlehaum. 30. Van Melis, 31. J. v. d. Wiel, 32, Maas (amateur), 33. Paymans, 34. Kleppenburg, 35. De Vreng. Zoodat dus uitgevallen zijn de Luxemburger: Frant z (nr. l2) .Marcel Buysse, Thvs, Debaets, Barthlemey en Koch.
Na het Schot van dên heer Van Eeghen, voorzitter van het Vondelpark, ging het er op los. Ging het voor hét vredige park ongewoon schouwspel beginnen.
Daar stoven de renners al voorwaarts, met een 25 K.M.-vaartje door den kochten. Rood, oranje, groen, zwart alles door elkaar. En wij persmenschen, in een auto er achter aan, zoodat we den wedstrijd goed konden volgen. Maar dat, bleek maar theorie. Niet dat de organisatie daar schuld aan had. Integendeel, die heeft alles gedaan om het ons zo goed mogelijk naar den zin te maken. Neen de kamp tusschen al die hardfietsende mensen werd moeilijk gemaakt, door het feit, dat deze wedstrijd zoo moeilijk uit elkaar te houden was. Want de renners, die in een wegwedstrijd b.v Den Haag—Arnhem achter zijn, daar houdt, men geen rekening meer mede. Die zijn van het tooneel verdwenen. Maar hier was het anders. Al die renners sloten zich vroeger of later weer hij het een of andere peloton aan, zoodat het bijna ondoenlijk was om een duidelijk overzicht te krijgen. En dat euvel was in dé laatste helft van den kamp zeer groot. Het was een vragen van links en rechts en niemand wist het precies. Hier kon men ook niet de gewoonte van een baanwedstrijd volgen om eens eventjes bij den ronden tellers te vragen of
bij de jury te informeeren, omdat de eenvoudige reden, dat hier kilometers mee, gemoeid waren. En wat heeft het eigenlijk voor doel om de lezers mede te deelen. dat A. in de Booveelste ronde aan het hoofd ging, gevolgd door E. of F. Dat C in die en die ronde een lekken band kreeg, weer een ander in een ronde later den kop had overgenomen en een poging deed om het peleton eens uit elkaar te trekken.
Anders was het, wanneer er zeer veel strijd in dezen kamp was geweest. Maar veel bijzonders gebeurde er. vooral in de eerste helft niet en wanneer een renner achterstand had te boeken, dan kwam dit voornamelijk, dat hij banden- of machinepech kreeg.
Er ging nog al eens een bandje aan. Dezelfde fietser soms drie in successie. En waar zoo'n man totaal geen vergoeding van achterstand kreeg was het ondoenlijk om het hoofdpeleton in te halen, met het gevolg, dat er allengs strijders uit de arena verdwenen. Het is in zoon wedstrijd natuurlijk heel bezwaarlijk en practisch niet mogelijk vergoeding te geven, maar toch doet het o.i. wel eenigszins afbreuk aan de waarden van den uitslag. We zullen straks wel zien, dat dit juist is.
'Zo ging het ronde na ronde. Na het paviljoen het rechte eind op den Overtoom, de jury en rondentellers voorbijsnorrend. Dan het eind langs Willemspark en Van Eeghenstraat. waar de weg op een bepaalde plek heel slecht wijs. Zoo ging het rondenlang heel goed. Nu en dan trachtte er eens een weg te loopen. Zoon kerel kromde de rug, ging half op de pedalen staan en in een ommezien was het peleton “uitgerekt". Net elastiek. Maar de slimmerds wisten wel wat zoo iets te betekenen had. Vele malen was dat geen serieuze poging. Dan trachtte die Belg of Duitscher of wie het was maar eens “slachtoffers” te maken. Dat wil zeggen de zwakkelingen achter te doen blijven.
Maar al die pogingen hadden noch geen succes en wanneer er een renner achterstand had te boeken, dan kwam dit voornamelijk door bandenpech.
Zoo zagen wij iv de “Grav" van den heer S. v. d. Mark; die op den gladden weg drommels op zn qui vivë moest zijn, vele malen een poging van de Belgen. Dat waren de gevaarlijke mannen. Die werden wel als de besten beschouwd en Van Hevel, die onlangs nog een belangrijken wedstrijd in Parijs om Longchamp won liet het ook terdege merken. Steeds aan den kop in het leidend peleton ..trok geweldig aan en in een bocht zag je dan de renners één voor één voorbij schieten. Niet in een plokje ten teeken, dat het niet hard ging.De belangstelling aan den kant werd gaandeweg iets beter. Hoofdzakelijk was dit te danken aan het feit, dat het weer zich nog even goed hield. Maar we gelooven stellig, hoewel een schatting hier heel moeilijk was. dat het aantal toeschouwers zeker een heel stuk onder de tienduizend is gebleven. En dat, terwijl er 30- a 40.000 werden verwacht.
Maar ter zake. Toen er tien ronden waren verreden, waren Höhle. Bekkering. Mijnthev en Lacqnehaye een ronde achter. De beste Hollanders hielden zich uitstekend tegen de “kanonnen". Maas, de amateur, deed niet voor zijn landgenooten profs en dito buitenlanders onder. Hij reed voortdurend met Van der Wiel. Ikelaar, Kloppenburg on Paymans aan het hoofd . Franschen en Duitschers. De laatsten deden in den beginne bijzonder hun best, demarreerden tallooze malen, maar konden het nie bol werken.
Nu en dan verscheen Schlebaum, de bekende Stayer, voor onzen wagen. Maar John had geen motor en zonder zoon ding was het toch zo gemakkelijk niet. De stayer kreeg bandenpech en we zagen hem later niet meer terug.. Maar zoo ging het met velen. En toen begon het spoedig te regenen, eerst zachtjes, daarop feller en feller, zoodat we in een korte spanne tijd der de kap, zonat als een poedel waren.
De renners gingen nu “werken". Tenminste zij die er geen last van ondervonden. In den tijd van een paar ronden zagen zij er onherkenbaar uit en nu waren zij ook moeilijk te volgen, omdat hun nummers niet meer te zien waren. Hun gezichten werden grauw van modder en zand en niet bijster aantrekkelijk.
Intusschen werd de weg slechter en slechter. En op het, punt met de diepe vliren in den grond, kwam het plots tot een valpartij, waarvan vijf renners de dupe werden. Paymans, - Toretelli. Laquehaye. Manthey. P. v. d. Velde vielen. Laquechaye kwam bij ons in den wagen. Hij had een armwonde, doch niet ernstig. Manthey scheen er een beetje erger aan toe te zijn, hoewel ook hier van geen ernstige verwonding sprake was. Dit geschiedde in de vijftiende ronde.
Toen bleken eenige renners nog mede te rijden, die vier of vijf ronden achter waren. Dat wil zeggen twaalf of vijftien K.M. Bekkering b.v. drie ronden. Torecolli vijf ronden, Wiersma twee ronden. En dat gaf de verwarring.
Ook voor het publiek was het natuurlijk moeilijk om te constatecren, wie precies aan het hoofd ging.
Langzaam, heel langzaam begon de wedstrijd zich af te teekenen. Belgen en Hollanders bleven in het hoofdpeloton, met één Franschman, De Engelsch- man was achterop geraakt en deed hardnekkig pogingen om in te halen, hetgeen niet gelukte.
En na de 20e ronde gebeurde eigenlijk, waar iedereen op gewacht had. Over het algemeen werd Van Hevel als de winnaar aangewezen. Nu demarreerde hij plotseling en nam goeden voorsprong. Langen, heel langen tijd reed hij alleen en zoo verkreeg hij een voordeel van driekwart rondo op Huyse Lucien Buysen, Kloppenburg. Maas, Va.n der Wiel, Ikelaar, Van Melis en Cuvelier, die ongeveer het hoofdpeloton uitmaakte. Later werden er nog groepjes gevormd uit deze renners met een onderling verschil van 50 M.. doch meestal duurde het niet lang of ze zaten weer bij elkaar. Tot het gebeurde, waar niemand op gerekend had. Van Hevel raakte de leiding kwijt en wel door het feit, dat zijn ketting brak. Zoo werd deze beste Belgische renner na 25 ronden oftewel ongeveer 85 km gereden te hebben buiten gevecht gesteld, met de overwinning voor oogen. Zie, dat is weer iets, waardoor de sportieve uitslag van zoon rit weer minder mooi wordt en waarop wij hierboven het oog hadden. Maar niet zoodra was Van Hevel van het toneel verdwenen of Huyse nam een voorsprong met Lucien Buysse en Douche.
Eenige Hollanders met een Franschman volgden deze Belgen en zoo kwam tenslotto het einde.
Huysse snelde het eerst over de eindstreep, onmiddellijk gevolgd door Lucien Buvsse en Doesche. Op een ronde volgden: Ikelaar en Maas en vervolgens nog een paar Hollanders en een Franpchman. De officieele uitslag luidt:
- Omer Huysse (B).100 kmin 2uren 53 min. 53 sec.; 2. Lucien Buysse (België): 3. Dossehe, (België)'. Op een ronde: 4. Ikelaar (Nederland): 5. Maas, (Nederland) ; 6. J. v. d. Wiel (Nederland) op meer dan een ronde: 7. Van Melis (Nederland): 8. Cuvelier (Frankrijk); 9. Kloppenburg (Nederland). De laatsten ruim een ronde.
ARNHEM-ARNHEM.(1923.08.26)
Reto-rit 1823.
Do Arnhemsche Wielerclub “Reto” hield Zondag een grooten nationalen betrouwbaarheidsrit voor wielrenners. Het parcours, circa 110 K.M. lang, liep over Arnhem, Edo, Woudenberg, Amersfoort, Voorthuizen, Apeldoorn,
Woestehoeve, Arnhem.
Ingeschreven waren 9 amateurs, 54 nieuwelingen en 6 veteranen, die allen met uitzondering van 19 nieuwelingen om elf uur van het Arnhems Openluchtmuseum vertrokken. Het hoofdpeleton der amateurs, bestaande uit Tholenaars, Louwen, V.d. Berg en Jansen bleef tot Apeldoorn bijeen; op de heuvelenreeks tusschen Apeldoorn en Arnhem verkregen Tholenaars
en Louwen een voorspong, die door laatstgenoemde steeds werd vergroot.
Met circa 1 K.M. voorsprong op Tholenaars arirveerde Louwen (Nieuwer Amstel) het eerst aan het eindpunt.
Het hoofdpeleton der nieuwelingen bleef tot enkele kilometers van het eindpunt bijeen; toen maakte De Jong (Nieuwer Amstel) zich los en
in een scherpen eindspurt klopte hij den Retorijder Meuleman uit Arnhem. Zoowel bij de amateurs als hij de nieuwelingen zegevierden dus een renners uit Nieuwer Amstel.
Bij de veteranen behaalde Van Nieuwkoop de overwinning.
De volledige uitslag luidt:
Amateur: 1. C. Louwen, Nieuwer Amstel in 3 uur 55 min. 11 sec.; 2. W. Tholenaars, Nijmegen, 3. J.G. Jansen, Nijmegen;
Nieuwelingen: 1. C. de Jong, Nieuwer Amstel. 3 uur 50 min. 58 sec.; 2. G. H. Meulemans, Arnhem. 3. E. J, Keene, Utrecht,
Veteranen: 1. A. van Nieuwkoop, IJmuiden, 4 uur 9 min. 27 sec.: 2. C. M. J. Rombouts, Den Haag, 3. K. Mast, Nijmegen;
Extraprijs voor den snelsten Oostenlijke rijder: G.H. Meulemans, Arnhem;
APELDOORN-AMSTERDAM-APELDOORN.(1923.05.27)
De Apeldoornsche sportclub Gelria heeft gisteren haar eersten open wegwedstrijd gehouden, eon betrouwbaarheidsrit uit Apeldoorn—Amsterdam visa-versa. De deelnemers aan desen rit waren in twee categorieën verdeeld, amateurs en nieuwelingen, terwijl voor toeristen een tocht Apeldoorn—Amersfoort heen en terug gehouden word. Er was flinke deelneming, de amateurs van den Berg uit Amsterdam en F. Korstanje uit Arnhem , die zich wel hadden laten inschrijven, waren niet opgekomen. W. Tholenaars, uit Nijmegen, die wel bij den afrit aanwezig was, kwam niet uit om het buitengemeen slechte weer. 't Was bij den afrit hondenweer; de start zou plaats hebben om 10 uur, maar werd door de amateurs en nieuwelingen uitgesteld om den neerstroomende regen. De De toeristen werden echter wel om 10 uur gestart bij den echo-put aan den Amerfoortschen weg. Daar zou ook de start zijn van de Amateurs en Nieuwelingen.maar omdat de politie zich in de zaak mengde, werd te elfder ure het punt voor het starten verlegd naar Nieuw-Millingen, 16 K.M. van de kom van Apeldoorn af. Hier reden om 11.19 de amateurs en 15 min. later de nieuwelingen te gelijk af; voorbij Amersfoort hadden Koppen uit Amsterdam en zijn plaatsgenooten Adama, Vleghaar en Rikse zich van de overige amateurs losgemaakt en hij kwam om 1 uur 20 aan het keerpunt de Hakkelaarsbrug. Een halve minuut later kwam G. Stout uit Arnhem daar ook aan. Behoudens bandenpeoh en kleine stoornissen ging ook de terugweg vlot van stapel, door de overal uitmuntend getroffen maatregelen. Van de amateurs kreeg 1e prijs J. Vleghaar, Amsterdam, 2e J. Rikse, Amsterdam. 3e R. F. Adama, Amsterdam, 4e C. S. Koppen, Amsterdam, 5. J. Wentink, Apeldoorn, 6. G. Stout. 7. W. G. Meyerink. Arnhem.
Nieuwelingen: 1 J. van Boven, Amsterdam, 2. W. F. van Leeuwen, Amsterdam, 3. E. J. Koene, Utrecht, 4. Drewes. Amsterdam, 5. H. Smit, Amsterdam, 6. H. de Nooy, Deventer, 7. Th. Hartman, Amsterdam, 8. H. van der Wiel, Deventer, 9. G. van Boek, Apeldoorn, 10. J. Zwarte van Apeldoorn.
Van de toeristen was eerst aankomende J. ten Pas, Apeldoorn, buiten mededinging. Eerste prijs J. van 't Veld, Apeldoorn, 2. G. Hendrinks, -Nijmegen, 3. S. S. Wieg, Amsterdam, die als eerst komende toerist nog een extra-prijs kreeg. Extra-prijzen werden toegekend aan den oudstcn mededinger J. van Kuyk, Apeldoorn, 68, en aan den jongsten, J. van Cuyk, Apeldoorn, 14 jaar.
DEN HAAG-BRUSSEL.(1923.03.11)
Gistermorgen te vijf minuten voor acht heeft op de Groenmarkt te 's-Gravenhage het vertrek van de deelnemers aan den z.g. betrouwbaarheidsrit Den Haag—Brussel, welke door de residentierennersclub „Sparta" was uitgeschreven, plaats gehad. Even voor het vertrek sneeuwde het lustig, doch gelukkig smolt de sneeuw snel weg en toen het weer plotseling opklaarde, vingen de renners den 165 K.M. langen rit zeer opgewekt aan. Aan de. 58 inschrijvers verschenen er 18 aan de start, waaronder de beroepsrenners Leddy en Wouters en de bekende amateurs M. Peeters, Krijgsman, A. Kuys en Vreeswijk. Geloodst door eenige motorrijders en gevolgd door een zestal automobielen, waarin controleurs en menschen van de pers, vertrokken de renners, die in de binnenstad paarsgewijze reden, via Veenestraat en Wagenstraat naar den Rijswijkschen weg. waar zij z.g. vrij baan kregen om de 5route te Delft—Rotterdam—Dordrecht—Moerdijk—Breda —Ginneken—Strijboek— Oostmalle—Lier--Mechelen—Brussel.
Op weg naar Rotterdam — de verschrikkelijk slechte weg was nog zeer glad bovendien — kwamen tal van deelnemers te vallen gelukkig zonder zich te bezeeren. Direct na Rotterdam versnelde het tempo danig en onder leiding van Leddy had de eerste ernstige demarrage plaats, welke subiet slaagde. Want de beroepsrenner Leddy slaagde er in zich in gezelschap van den amateur Vreeswijk, den veteraan J. Janse en den nieuweling Junggoburth van de overigen los te maken. Ook Maurice Peeters meest loslaten, en hoe deze crack ook doorzette, toch slaagde hij er niet in voor den Moerdijk aansluiting te krijgen. Twee minuten na het genoemde hoofdpeloton arriveerden aan de pont M. Peeters, de nieuweling Eekhof en de veteraan Rutten. Aan de overzijde werd, met het tijdsverschil van aankomst, opnieuw gestart, en waar de hoofdgroep zeer wel begreep, dat het tweede peloton vaen deze gelegenheid zou trachten te profiteeren om de twee minuten achterstand in te loopen, zetten de leiders er naar Breda zulk een tempo in, dat de Liberty van den heer Adrian, welke ons in staat heeft gesteld dit verslag te leveren, het lekkere gezoem der grootere snelheid deed hooren. Ook na Breda, op het mooie weggedeelte naar de grens, bleef het 40 K.M. tempo er in, en toen de grens bereikt was bleek dat Peeters en consorten niets waren ingeloopen. Aan de grens geschiedden de formaliteiten dermate snel, dat geen der renners meer dan 14 minuut oponthoud had. Na het passeeren der grens, op weg naar Oostmalle en Lier, kon Junggoburth het door Leddey aangegeven tempo niet langer volgen en dat het hard ging bewees wel de controle welke aantoonde, dat het tweede peloton hier geen twee doch drie minuten achterstand boekte. Vijftien K.M. na de grens moest ook Vreeswijk de hoofdgroep verlaten. En toen Leddy tegen de heuvels in de nabijheid van Mechelen het tempo wat verminderde om den veteraan Janse terwiile te zijn, vermocht de rest, die inmiddels nog meer terrein had verloren, de beide leiders nog niet te naderen. Vergezeld van de uit Brussel tegemoet gekomen auto, waarin de heeren v. d Knoop en Hirschman waren gezeten en die als gids fungeerde, reden de leiders naar Brussel waar Leddy, die even voor de eindstreep Janse had afgeschud, zeer frisch de finish passeerde te 3 uur 36 min. (Holl. tijd). De aankomst. waar de heer de Caritat da Peruzzis de regeling had ter hand genomen, was als volgt: le Leddy, beroepsrenner, in 7 uur, 36 min., 15 sec.; 2e Janse, veteraan, 7 uur 36 min., 16 sec.; 3e. H. Rutten, veteraan, 7 uur, 50 min., 5 sec.; 4e. M. Peeters, amateur, 7 uur 51 min., 23 sec. (zeer frisch) ; 5e. Krijgsman, amateur, die een defecte ketting had gehad; 6e Eekhof, le nieuweling; 7e. H. Bakker, le beginneling; 8e. Heskes, nieuweling; 9e. Kuijf, nieuweling; 10e. Veldkamp, nieuweling; 11e. Slappendel veteraan; 12e. Lem, beginneling. Vreeswijk, die kort voor de finish, zooals door commissarissen geconstateerd was, een verkeerden weg had ingeslagen toen hij vóór Rutten (3e aankomende) reed en de finish van tegenovergestelde zijde passeerde, werd ook een derde prijs toegekend.
Bij de aankomst te Brussel (Cinquentenaire) was niet veel publiek aanwezig. Mogelijk waren de renners later verwacht..
DE HOLLANDIA-RIT DEN HAAG— ARNHEM.(1923.08.02)
De Belgen zegevieren over de geheele linie.
Het is een mooie dag geweest voor den Hollandiarit over 260 KM. De renners hadden geen beter weer kunnen treffen. ln den morgen was er juist voldoende wind om van een heerlijk verfrisschend koeltje te spreken. Alleen de laatkomers, die moeizaam den Leidschen weg moesten afsjouwen, hebben nogal last gehad van een sterken wind, die tegen den avond kwam opsteken. En laten we dan beginnen met de organisatie van de wegcommissie te loven. Daar mankeerde letterlijk niets aan. Overal langs den weg stonden de wachters met groene vlaggetjes óm den renners den weg te wijzen. En overal was de politie in actie om den menschen zooveel mogelijk vrij baan te geven. Vooral in Zeist was de politie keurig op haar post. Daar was de zaak wel het mooiste geregeld. Aan de algemeene organisatie ontbrak een ding. Theoretisch waren de auto's voor de pers geheel in orde. Maar in de praktijk is het daarop neergekomen, dat ik de profs eenmaal heb zien passeeren na het keerpunt bij Arnhem. De nieuwelingen zijn we vrijwel achterop gereden, de veteranen waren de eenigen die ik goed heb kunnen volgen. Het begon al bij den start. Ik had een keurig mooien wagen aangewezen gekregen, maar op een gegeven moment zag ik hem met andere heeren in de soepele kussens voorbij snorden. Laat ik onmiddellijk zeggen, dat de fout niet bij het bestuur van Hollandia zat. De heer Holtrop heeft alles gedaan wat in zijn vermogen was om de fout te herstellen. Met nog twee andere collega's, ook van Haagsche bladen, stonden we dus bij Boschhek, vrijwel moederziel alleen. Geen enkele auto was meer achtergebleven. Toen was het de heer Holtrop, die onmiddellijk zei, dan moeten we een huurwagen nemen. De garage D.A.R.I.S.M. werd opgebeld en tegen tien uur reed een wagen voor met een, dat bleek later, pracht-chauffeur. Denk u in: de profs, waren ons twee uur voor. Dat beteekende minstens 60 KM. Haal dat maar eens in. Maar het is een interessante jacht geworden. Allereerst reden we een pers auto achterop. Bandennech. Wij snorden voorbij en lachten, ondanks het onverkwikkelijke begin van den tocht. Dan zagen we Dijkstra van de veteranen, en na Utrecht Mast, Rombouts volgde gauw. Bij Zeist haalden we een clubje in van Slappendel, Nieuwkoop en De Jong. Voorbij Zeist reed Van Campen en een heel eind verder pas kregen we Sijbrands in de gaten. Onze auto snorde lustig verder. We hoopten allen voor Arnhem nog de profs, in te halen. Aber es, hat nicht sollen sein. Even voor Arnhem passeerden ons al op den terugweg Debaets en, De Jaegher, Belgen, en even later Honlet en Gesar Debaets. Daarbij zaten Rinus van der Wiel en de amateur Maas. Die had twintig minuten rust gehad in Arnhem. En ondanks dat zat hij toch nog vrijwel aan de spits. Bij het openluchtmuseum, even vóór Arnhems was het keerpunt. Daar was het een drukte van belang. De politie hield ruim baan. Tijdwaarnemers én controleurs waren druk in de weer. Want telkens kwamen er nu groepjes renners, vooral nieuwelingen, binnen. Voor de pers was het nogmaals pech bij het keerpunt. In onze eerste auto moesten weer officials en tijd- waarnemers mee, die tijdig op de Wielerbaan te Rijswijk aanwezig moesten zijn. Ik vond een plaatsje in den auto van mevrouw Laman, die haar zoon, die ook langs den weg was de nieuweling, volgde. Ook hier niets dan lof voor de welwillendheid en gastvrijheid van mijn gastvrouw. De tocht was keurig in haar auto. Er viel veel te genieten van het natuurschoon van Hollandse dreven, alleen, zooals vanzelf sprak, het was geen persauto, mevrouw! Laman bleef geregeld in de buurt van haar zoon. En zoo zijn we in een gezellig 30 KM. vaartje weer naar Den Haag gereden. Maar zoodoende heb ik niet veel anders gezien dan wat achterblijvers en wat laatkomers. Maar er was ook iets goeds te leeren. ledereen voelt het natuurlijk wel, dat het een heel eind is van hier naar Arnhem, en terug. Maar och, hoe gaat het. Als je in een gemakkelijk loopenden wagen zit dan weegt elké kilometer niet zoo zwaar. Dan ben je een eind weg voordat je er erg in hebt. Maar nu, nu we den jongen Laman geregeld in de gaten hielden, nu heb ik eerst recht gevoeld wat het beteekwnt niet alleen de sterke beenen te hebben om 260 KM. lang al maar aan te trappen, maar vooral om 260 KM. vol te houden en geestdriftig te blijven. Ik heb Jan Laman dan ook bewonderd. Eerst had hij een vriend geholpen, die geen sleutel bij zich had. Kort daarop liep zijn ketting af en toen was er geen enkele vriend die nu op hem wilde wachten. Na al dat oponthoud is hij alleen van Arnhem af op weg gegaan. Bij Utrecht had hij even een inzinking, maar allo, na even voor de spoorbaan gewacht te hebben, ging hij weer zingend op weg. En toen hij bij de controle hoorde, dat hij toch nog onder de prijswinnaars was, was hij niet meer te houden. Dat is volhouden en dat is taaiheid. En gelukkig is dat beloond. Hij kwam als veertiende binnen en won daardoor een medaille en den Juweelbeker.
Van de rest heb ik niets gezien. Kan er daarom ook niets van vertellen. Misschien willen Hollandia, en andere renvereenigingen hieruit leeren, dat, wil men een goed verslag hebben, de verslaggevers ook in de gelegenheid moeten worden gesteld, om een goed verslag te maken. Ongelukken onderweg zijn er zeer weinig gebeurd. Verschillende leden van den Gemeentelijken Geneeskundigen Dienst waren welwillend mede gegaan. Een nieuweling viel, bezeerde zijn heup en was duizelig. Een ander kneusde zijn schcudcr en een derde had te kiezen tusschen tegen een boerenkar rijden of de Vliet in. Hij koos de verstandigste partij en nam een frisch bad. Enkele anderen schaafden handen en beenen, maar zonder beteekenis.
Op de Rijswijksche wielerbaan was de finish. Er was tamelijk veel belangstelling. Om de bezoekers bezig te houden, zijn er eerst wat kleinere wedstrijden verreden, waarvan men hieronder de uitslagen vindt. Om vijf minuten over vijf kwam Sybrands binnen. Eerst dacht men, dat het Leddy was, maar Sybrands reed zijn twee rondjes op de baan en werd daarna enthousiast in de hoogte gestoken. Later is hij met bloemen gehuldigd. Hij heeft zijn 205 K.M. (de veteranen behoefden slechte tot de Klomp te rijden) in 7 u. 48 min. gereden. Om 5.30 kwam Nieuwkoop aan, om 5.31 Rombout, en nog een minuut later van Gampen. Om 5.33, arriveerde een peloton professionals, bestaande uit de Belgen van Hevel, Dejaeger, Verschueren. Gerard Debaets, Hellebaut, Thollenbeck, Honlet, Tallicu en Volbracht. Daartusschen zat de eenige Hollander Rinus van der Wiel. De profs moesten nog twee ronden op de baan rijden. Van der Wiel zette dadelijk de spurt in, maar de anderen bleven aan hem hangen. In de laatste halve ronde liepen ze hem voorbij en plaatste hij zich als numer 5. De tien profs deden dus over het geheele traject 9 u. 13 m. Successievelijk kwamen de andere renners binnen, allen met luid gejuich begroet. De geheele uitslag is als volgt: Professionals: 1. van Hevel; 2. De Jaegher; 3. Verschueren: 4. Gerard Debaets; 5. J. van der Wiel; 6. Hellebaut; 7. Thollenbeelc; 8. Honlet; 9. Tallieu; 10. Volbregt; 11. Dewaele. België; 12, Gesar Debacts. België; 13. Dossche, België; 14. Fransen,. Übachsberg. in 9. u. 37 min.; 15. Willem van Duyn. den Haag.
Nieuwelingen: 1. Heeren, Bosschenhoofd, tijd 9 u. 42 min.; 2. Terbracche, Rotterdam; 3. Siebenga. Den Haag; 4. van den Bosch. Vleuten; 5. van der Kloof. Zundert; 6. Knijff, Den Haag; 8. de jonge. Amsterdam 9. Duran, Den Haag; 10. de Vries, Den Haag; 11. Gramer. Amsterdam; 12. van der Ende, Den Haag; 13. Smeijer, Rotterdam; 14. Jan Laman. Den Haag; 15. Innemee, Den Haag. W. Hansen, uit Eindhoven, die pas 16 jaar is, en heelemaal alleen van Arnhem is komen affietsen, kreeg een troostprijs.
Amateurs: 1. Parfondry, België, tijd 9 u. 33 min.2. Louwen, Nieuwér-Amstel, 9 u. 48 m.; 3. de Wilde, België; 4. Koppen, Amsterdam; 5. Vlietman, Amster- dam; 6, Beets, Beemster.
Veteranen: 1. Sybrands, Amsterdam, tijd 7u. 48 m.; 2. Nieuwkoop, IJmui- den, 8 u. 13 min.; 3. Rombouts, Den Haag; 4. van Gampen, Rotterdam; 5. Slappendel, Voorburg; 6. Dijkstra, den Haag; 7. de Jong, Amsterdam.
HENGELO-HENGELO.(1923.08.26)
Betrouwbaarheiderit Hengelosche Wielerclub.
De Hengelosche Wielerclub hield gisteren een betrouwbaarheidsrit over Usselo, Goor, Delden, Hengelo. Er waren 13 deelnemers.
De uitslag was: 1. Peijs, Enschede; 2. Stenvers, Enschede; 3. Ter Horst, Hengelo.
1924
AMSTERDAM-DUIVENDRECHT.(1924.08.10)
Gisterochtend heeft de A. S. C. Olympia te Amsterdam een open betrouwbaarheidsrit gehouden voor amateurs, nieuwelingen en veteranen. De start was 's morgens zeven uur te Sloterdijk, vandaar liep het traject over Haarlem, Leiden, Utrecht, tot Duivendrecht, waar het eindpunt was. De afstand bedroeg 130 KM.
De uitslag is:
Amateurs: 1. L Wijnands, 2. L. Buurland, 3. J. O. Lamen, 4. C. Louwen, 5. A. Stephan, 6. M. Vlietman.
Nieuwelingen: 1. P. Keyzer. 2. A. Bark. 3. M. v. d. Wulp, 4. E. Wagner, 5. J. Semijns, 6. F. van Wijk.
Veteranen: 1. A. van Nieuwkoop, 2. J.C. Lamens Sr., 3. J. Bus, 4. H. Barkhuizen.
DEN HAAG.(1924.08.31)
Amsterdamsche overwinningen.
Gisterenavond is onder leiding van de R.R.C. Sparta de jaarlijksche Ronde van den Haag verreden. Van de 139 ingeschreven deelnemers verschenen er 112 aan den start op de boorlaan. De route ging (in het kort aangeduid) over Raamweg, Nieuwe Parklaan naar Scheveningen, dan via Westduinweg. Kranenbergweg, Laan van Eik en Duinen naar Loosduinen, van daar over den Leijweg naar Rijswijk en Voorburg, en over Schenkkade. Laan v. M.O-Indië en Leidschenstraatweg naar de Boorlaan terug. Deze route moest tweemaal worden afgelegd. Een belangrijke factor bij dergelijke wedstrijden is altijd het weer, en gezien de ervaring van de laatste dagen was men wel wat beducht op dit punt. Van den regen zelf hebben de renners echter maar weinig last gehad. Alleen kort na den start viel er een buitje. Met de gevolgen van den regen hadden zij echter meer te kampen. Vooral de buitenwegen hadden zeer geleden. Het ergst was wel de Leyweg, waar de modderpap zoo dik lag, dat de renners een voor een achter elkaar moesten „rennen" met een snelheid van 5 K.M. per uur. Wèl een contrast met de Laan van Nieuw. 0.-Indië, waar de maximum.snelheid (38 K.M. per uur) werd bereikt. De modder heeft natuurlijk vrij wat valpartijtjes veroorzaakt, waarvan de meeste gelukkig niet het minste letsel veroorzaakten. Pech had de Haagsche favoriet, de amateur Innemee, die gedurende de eerste ronde voortdurend door zijn demarreeren de leiding had, maar doordat hij de bocht Schenkkade—Laan v. N.-0.-Indië te scherp man, kwam te vallen. Hendriks en v. d. Berg vielen over hem heen. Met een kapotte knie reed Innemee nog verder. Bij de Boorlaan kreeg hij opnieuw pech, nl. een lekken band. Een renner, die geen kans meer had, stond aan Innemee zijn fiets af, maar een paar 100 M. verder moest hij opgeven, daar zijn gezwollen knie hem verder rijden onmogelijk maakte.
Ook Rien Bobbe werd door een val gedwongen op te geven. Hij kneusde zijn pols en moest door den Geneeskundigen Dienst worden verbonden.
De meeste belangstelling bestond natuurlijk voor de amateurs, waar in de tweede ronde het leidend peloton werd gevormd door de Hagenaars Th. Leene, N. Krens, E. Evenblij (Scheveningen) en Th. Peters, en de Amsterdammers J. C. Lamens. A. Muller en H. v. Noord. Evenblij was toen de man, die voortdurend demarreerde en een mooie kans scheen te maken. In tactiek legde hij het echter af tegen Lamens en Muller, die rustig achter in het peloton bleven, maar in den eindspurt de Hagenaars voorbijvlogen. De nieuwelingen hebden zich dit jaar wel bijzonder kranig gehouden. De snelste tijd in die afdeeling was 3 minuten minder dan die bij de amateurs. Ook hier gingen twee Amsterdammers het eerst over de eindstreep. De winnaar M. v. d. Wulp kreeg den Caravellis-wisselbeker voor den besten tijd, welke beker tweemaal moet worden gewonnen om definitief eigendom te worden.
Bij de veteranen behaalde J. Sybrands (Amsterdam) de overwinning. Hij deed er een min. langer over dan de snelste nieuweling. De organisatie van den rit was weer zeer goed. De weg was overal uitstekend aangegeven, en zoowel de motorbrigade van de Haagsche politie als de politie te Rijswijk en Voorburg hebben royaal hun door de organisatoren zeer gewaardeerde medewerking verleend om den wedstrijd te doen slagen.
De uitslagen zijn.
Amateurs: l. J. G. Lamens (Amsterdam) in 1 uur 52 min. 23 sec. ; 2. A. Muller (Amsterdam) ; 3. Th. Leene (den Haag) ; 4. N. Krens (den Haag) ; 5. H. C. v. Noord (Amsterdam) ; 6 G Evenblij (Scheveningen) ; 7. Th. Peters (den Haag).
Nieuwelingen. 1. M. v. d. Wulp (Amsterdam) in 1 uur 49 min 20 sec. ; 2. J. H. Kamp (A dam) ; 3. W. Kuys (den Haag) ; 4. A de Zwart (den Haag) ; 5. J. v. Tuil (den Haag) ; 6. J. Vermeulen (den Haag) ;7. B. Leene (den Haag). Veteranen. 1. J. Sybrands (Amsterdam), in 2 uur, 12 sec. 2. A. v. Nieuwkoop (IJmuiden). 3. van Heiningen (den Haag). 4. Frans Rutten (den Haag) ; 5. J. Immens (Adam de vader van den prijswinnaar amateurs). 6 G. J. Bood (Rijswijk). De prijsuitdeeling vond plaats in café Regina in de Wagenstraat.
DEN HAAG-BRUSSEL.(1924.03.16)
MET SPARTA DEN HAAG—BRUSSEL. Een sportieve prestatie. Slecht meer. Frans Leddy één. Vier en zeventig leden van Sparta zijn gisteren uitgekomen in den clubwedstrijd den Haag-Brussel, en het grootste deel heeft getoond den naam van Spartaan waardig te zijn, door den afstand van 170 K.M. met kracht, moed en volharding af te rijden, 't Begin was niet aanlokkelijk. Toen tegen zeven uur de renners, officials en bestuursleden in Reging in de Wagenstraat bijeenkwamen, was de morgen nog kil en mistroostig, omdat het de zon nog niet gelukt was door den mist, die plotseling was komen opzetten, te dringen. Maar de stemming onder de renners was er niet minder om. Om 7.25 u. gaf de voorzitter kamprechter F. W. J. Hirschman, het sein tot vertrek. De renners mochten tot voorbij Rotterdam den auto, waarin de kamprechter zat, niet passeeren. Dat was gedaan om te voorkomen dat er over den Haagweg en door Rotterdam gespurt zou worden. Want dat is te gevaarlijk. Zoo ging het met een vaartje van 25 a 30 K.M, op weg- Harder kon er ook haast niet gereden worden, want de mist trok in zware wolken over den weg, en belemmerde het uitzicht tot op 100 M. De heer Hirschman en de pers waren de gasten van den heer B. Waterreus met zijn Oldsmobile. Dat troffen we goed, want niet alleen dat de heer Waterreus een gezellig gastheer is, maar hij is ook een uitstekend en een voorzichtig chauffeur. Op den Haagweg maakten we kennis met een vriendelijk tolgaarder, die de mid- deleeuwsche barrière niet openen wou voor er betaald was. Het gevolg was, dat er een opstopping kwam! De renners moesten over het jaagpad tusschen de paaltjes door wringen, en toen de barrière openging, kon de auto de renners weer achterop rijden. Wat doen die tolgaarders ook nog op den weg! In Rotterdam een prachtontvangst. D.w.z. van de sportvrienden. Overal vlag- gen en heel veel bekijks. Zelfs een motorrijder als gids. De straten waren er verbazend glad. Oers viel en scheurde zijn broek, maar dat verhinderde hem niet om weer door te zetten. Na de bruggen en de hobhellge Rosestraat kwam de stoet op den Dordtschen straatweg en daar schreeuwde Hirschman door zijn onafscheidelijke megafoon : Los! En los gingen de jongens, Leddy, Oers, Kutten, de veteraan, voorop. Ze zetten er zoon vaart in, dat ze den auto, die door den dikken mist niet zoo rijden kon als wij en de chauffeur wel graag wilden, voorbij snorden. En ieder, die wel eens achter renners aangezeten heeft, weet, hoe moeilijk het is den verloren kop weer in te halen. Het hoofdpeleton trok en trok om den stoet te rekken. Dat lukte heel langzaam, zoo langzaam, dat bij Zwijndrecht aan den pont vrijwel alle renners binnen de minuut aankwamen, zoodat allen achter elkaar weer konden vertrekken. Toen ging het op den Moerdijk aan. Duran was de eerste die pech had. We zagen hem langs den weg aan zijn achterband werken. Maar op wat kleine valpartijen na liep alles vlot van stapel. .
Om 9.55 kwamen we aan den Moerdijk. De renners met de jury gingen op de eerste boot over. De auto s moesten op de tweede pont wachten. En daardoor verspeelden we wel een half uur. Maar aan de overzijde van het breede water gekomen, bleek de mist een heel eind opgetrokken te zijn. De zon stond met een gezicht als van een hoemelbaron aan den hemel. Heèlemaal niet sportief. Nee, dan onze Oldsmobile. Die zette er een rustig, regelmatig vaartje in en daar passeerden we: eerst den grooten Mercedesautobus volgeladen met gas- ten, die ons voor uitgereden was naar Brussel. Ze hebben het helaas niet gehaald. Even over de Belgische grens kreeg de bus een lekken band en toen wij om 5 uur weer naar de Zuiderstoasie trokken, was ze nog niet aangekomen. Verder snorde de Oldsmobile en Waterreus lachtte. We passeerden Mast. van Heyningen Sr., voorbij Lage Zwaluwe zagen we v. d. Linden, van Heyningen jr., v. d. Rassel en Chr. Peters. Meyer, Barselaar, Zwaart. Blommesteyn en Nuyen reden in een peloton. Van der Meer was een eind verder op zijn eentje aan het spurten. Even buiten Rotterdam had hij pech gehad. Hij had nog juist de tweede boot kunnen halen en vol goeden moed reed hij nog wat hij kon, om ten minste te trachten geplaatst te worden. Om 11.15 u. passeerden we Ter Heyden, en zagen G. van Dijk aan het repareeren; om 11.30 Breda, waar ook keurig voor wegwijzing gezorgd was en waar heel veel publiek langs den weg stond. Daar zagen we Slappendel, van Oosten, van Gelder, v. d. Barselaar, P. Eekhof. Oudshoorn en A. F. de Zwart. De veteraan Fr. Rutten Sr. passeerden we een paar keer. Telkens en telkens had hij pech, dan een buitenband, dan pech, maar hij dacht niet aan opgeven, hij zette door, en dat is beloond geworden. Om 11.35 passeerden we Ulvenhout. en om 11.50 u. stonden we aan de Belgische grens. Het is de plaats een woord van dank te brengen aan den gezant, den Prins de Ligne. Door zijn zorgen was er voor extra-personeel gezorgd, het controleeren ging zoo vlot. dat de renners niet eens behoefden af te stappen.
Toen zaten we in België, het land waar de wielersport populair is. Dat ziet men wanneer men 1 K.M. het land in is. Toeristen stappen af, wandelaars gaan van den weg af, auto's stoppen, en let eens op, Haagsche tolgaarder, de barrierewachters bij de spoor doen de bekken nog even open om een renner door te laten. Rutten Sr. had natuurlijk weer pech. Bij elken spoorweg, overgang kwam hij even te laat. En eindelijk, in Hoogstraeten om 12.15 u. hadden we het hoofdpeloton ingehaald. Daar reden Leddy. Innemee, van Oers, Vreeswijk, Asberg. Krijgsman, Janse. Heskes, Bakker v. d. Kasteele. Knoop en Rutten Sr., die dus mooi had ingeloopen. En al maar verder ging het langs Rijckevorsel, Oostmalle en Oersel ja, al maar verder. Dat is zoo’n aardig gezicht uit een gemakkelijke automobiel, zelfs al ziet men er daarin door het stof uit als een moriaan, 't is o zo gemakkelijk geschreven en gelezen, dat verder. Maar als men zich even op de racefiets denkt, voelt men wat een prestatie het is, omverder, te gaan. Denk eens aan dat volhouden, aan die kleine malheurtjes, aan het demarreeren. Waut Leddy en Hulst met van Oers zaten geregeld te trekken. Eerst reden ze wat langzaam en dan opeens schoot er een vooruit ! En dan werkte de rest weer mee om vast te houden aan het peloton. Voorbij Oersel werd het v. d. Kustoele, Bakker en Asberg te machtig. Die zakten langzaam af. En Krijgsman had zoo’n pech. Zijn zadel brak en was niet meer te repareeren. Gelukkig vond hij een plaatsje in een automobiel. Maar zijn mooie kans was verkeken. Even voor Lier zakte ook Rutten Sr. af. Hij werkte later wat hij kon om in te halen, maar bij Lier passeerde het peloton de spoorbaan, toen kwam de trein aan en Rutten had voor de zooveelste maal pech en moest wachten. Om 2.13 uur passeerden wij Meenden, ontmoetten Belgische coureurs die met het windje achter over den weg stoven en daar waren we weer bij het hoofdpeleton, dat nu gedund was tot vier man: Leddy, van Oers, Hulst en Innemee. Nadat de mist was opgetrokken, en de zon een poging gewaagd had om te schijnen, was de wind opgestoken en kwamen dikke wolken aangedreven. De renners hadden den wind meest van voren of op zij en daarbij begon het ook nog te regenen. Aardig voor het stof, maar lang niet plezierig. Wij doken wat dieper in onze kragen en dassen, maar het hoofdpeleton had bij Quatre Bras even oneenigheid. Wie zou aan den kop gaan? Geen van vier scheen er zin in te hebben. Ze stonden met hun vieren te balanceeren maar dan opeens schiet Leddy uit, en rijdt wel 200 meter voor. De andere drie er achter. Maar ach, die pech. Eerst krijgt Hulst een lekken band. Van Oers loopt uit, haalt Leddy, die niets merkt, in, dan loopt ook zijn band leeg en Leddy kan onbedreigd doortrappen. Oers grijpt de fiets zonder zadel van Krijgsman en komt er achter aan, maar zijn mooie kans is verkeken.Wat jammer voor hem is. Om 3.39 u. arriveerden wij bij de Poort van Ginquantenaire. Daar stonden Hirschman, voorzitter van Oven, de heer van der Vet, die den heelen tocht had meegemaakt, en de heer H. Rohde met eenige afgevaardigden van den Belgischen wielerbond al te wachten. En toen noteerden wij: P. Leddy, professional (A klasse) in 8 uur 11 min. 13 sec, waardoor hij winnaar werd van den Sportpaleisbeker, aangeboden door Maatschappij Nationaal Sportpaleis te s-Gravenhage. Geldprijs groot f 40, eveneens aangeboden door Maatschappij Nationaal Sportpaleis en verguld zilveren medaille aangeboden door den Prins de Ligne. Tweede aankomende M. van Oers, amateur (A klasse) in 8 uur 13 min. 8 sec. werd winnaar van een zilveren krans, aangeboden door de heeren Logger en Polak en grooten beker, aangeboden door den heer A. Engelander. Derde aankomende Ph. H. N. Innemee, professional (A klasse) in 8 uur 13 min. 32 sec. werd winnaar van den grooten, beker uitgeloofd door den heer A. Rohde en geldprijs groot f 20, aangeboden door Maatschappij Nationaal Sportpaleis te 's-Gravenhage. Vierde aankomende G. C. Hulst, amateur (A klasse) in 8 uur 14 min. 2 sec werd winnaar van verguld zilveren-medaille aangeboden door mevrouw N. N. Vijfde aankomende G. Vreeswijk, professional (A kasse) in 8 uur 16 min. 13 sec. werd winnaar van een zilveren medaille, aangeboden door den heer N. N. en geldprijs groot f 10, aangeboden door Maatschappij Nationaal Sportpaleis te 's-Gravenhage. 6. Rutten, Veteraan. 8. 16 52; 7. Heskes 8. 19. 44; 8. v. d. Kasteele amateur, 6.19. 45 9. Bakker, 8. 29. 45; 10. Jungegeburth. 8. 32. 3; 11. Asberg, 8. 34. 3; 12. Grafhorst 8. 33. 5; 13. Janse, 8. 36 5: 14. van Ginkel 8. 39. 8; 15. van Bijnen 8. 30. 20; 16. Veltkamp 8. 50. 20; 17. Oudshoorn, 8. 32. 20: 18. van Oosten, 8. 55. 02, 19. Slappendel. 9. 2. 30: 20. j. G. Knoop Y. 8. 36; 21. R. Bobbe, klein Spartalid, 16 jaar, 9. 3. 36.
KAMPIOENSCHAP VAN NOORD-NEDERLAND.(1924.08.10)
Kampioenschap van Noord-Nederland
Gisteren is het Noordelijk wegkampioenschap 1924 verreden van Assen over Rolde, Veendam, Heiligerlee en Groningen terug naar Assen (104 K.M.). Deelnemers waren, Straling, Kok en Jalvingh uit Assen, Nankman, Groningen, Thöne en Knigge, Nieuwbuinen, Van Ginneken, Veendam. Katt, en Poll, Visvliet;
De uitslag us als volgt: 1 werd Thöne in 3 uur 42 min. 65 sec., 2. Jalvingh ½ wiel, 3. Straling 1 lengte, 4. Knigge 1 lengte.
Als starterkamprechter fungeerde de heer Feiters uit Leeuwarden, provinciaal vertegenwoordiger
1925
AMSTERDAM.A.S.C.OLYMPIA.(1925.03.08)
Wintercompetitie van Olympia.
Gisteren hield de A. S. C. „Olympia" haar derden rit der wintercompetitie, over een afstand van 30 km waaraan ruim 70 renners deelnamen.
De uitslagen waren als volgt:
Amateurs: l.Brilman in 54 min. 47 sec.; 2. L. Suurland; 3. C. Tol; 4. P. Elich; 5. E. A. Muller: 6. Th. Slesker.
Nieuwelingen: 1. v. Wijk; 2. v. Gompel; 3. Hendriks; 4. Maaswinkel; 5. G.v. Hengel; 6. H. Regeling.
Beginnelingen: 1. J. Kalb; 2. Gooyaards; 3. Schimmel; 4. J. Muller; 5. N. H. v. Hengel; 6. W. Nieuwendijk.
Veteranen: 1. J. C. Lamens Sr.; 2. H. Overmars; 3. C. Hipke; 4. H. Rootring.
AMSTERDAM.RECORDRIT R.E.T.A.(1925.03.08)
Gisteren liet de Amsterdamsche Sportclub R. E.T.A. een recordrit verrijden over het traject Sloterdijk, Haarlem en terug.
De uitslag was als volgt: 1. N. F. v. Leeuwen in 53 min. 57 soc.; 2. J. Schep in 54 min. 55 sec.;3. J. Kissling in 55 min. 53 sec.; 4. C. Wilmans in 56 min. 46 sec.; 5. J. Kessler in 57 min. 11 sec.
DEN HAAG.(1925.08.30)
De Residentie Rennersclub Sparta heeft gisteren met haar wedstrijd De Ronde van Haag, veel succes geboekt. In de vier (categorieën, amateurs, nieuwelingen, veteranen en adspiranten, hadden niet minder dan 197 renners ingeschreven. Maar meer zegt, dat er van de inschrijvers 175 waren opgekomen. Te 7 uur 's ochtends had op de Boorlaan de start plaats en zette de groep der amateurs zich in beweging. De route ging over de Josef Israëlslaan, Oostduinweg, Carel v. Bylandtlaan, Kanaal, N. Parklaan, rond Palace-Hotel, Boulevard, voor de Kerk langs Kranenburgerweg, Houtrustweg. Sportlaan, Kijkduin, Zeestraat, Loozerlaan (naar Rijswijk), Van Vredcnburchweg, Heerenstraat, Geestbrugweg, Prinses Mariannelaan, Laan v. Middenburg, Laan van Nieuw Oost-Indië en Leidsche weg, welke gronde tweemaal moest worden gereden, een afstand van 96 K.M.
Er werd steeds een scherp tempo in gehouden en door J. Oudenaarde, v. d. Berg en Boven werden verscheidene pogingen om weg te loopen gedaan. Steeds echter schoof het peloton weer bijeen en een groep van ongeveer 15 man vloog op de eindstreep toe. In den sprint bleef de derde aankomende van het Wereldkampioenschap, de Amsterdammer v. d. Berg, gedecideerd winnaar. Hij sloeg Oudenaarde met ongeveer een lengte.
De uitslag was, 1e. G. v. d. Berg, Amsterdam, in 1 uur s min. u sec.; 2e. J. Oudenaarde, Rotterdam; 3e. J. v. Boven, Amsterdam; 4e. A. Zonneveld, Amsterdam; 5e. Joh. v. Boven, Amsterdam; 6e. W. Metz, Haarlem en 7e J. v. d. Ende, den Haag.
Van de 73 nieuwelingen won W. Heskes, den Haag in den besten tijd van 2 uur 4 min. 10 sec.; 2e werd B. Duyker, Rotterdam; 3e J. van Rossum, Rijswijk; 4e J. Jilink, Amsterdam; 5e J. v. d. Kooy, Rijswijk en 7e G. v. d. Heide, Amsterdam.
De. veteranen (20 vertrekkende) deden er 2 uur 15 min. 28 sec. over. Winnaar in deze afdeeling werd de Hagenaar J. v. d. Burg, 2e M. v. d. List, Roosendaal; 3e W. Buitendijk, Rotterdam; 4e H. v. Heyningen, den Haag; 5e P. Wouterse, Heemstede en 6e P. v. Rossum, den Haag
De adspiranten reden slechts een ronde, dus pl.m. 33 K.M. Winnaar werd E. van Leeuwen, den Haag, in 1 uur 6 min. 34 sec, 2e J. Kohier, den Haag; 3e H. Raymans, Maastricht; 4e J. Lieshout, den Haag; 5e S. Rijpstra, den Haag; 6e M. J. v. d. Leur, Delft. , De regeling was uitstekend en het verloop zeer ordelijk. De motorpolitie assisteerde bij vertrek en aankomst en deed haar werk voortreffelijk.
DEN HAAG.R.R.C „SPARTA”.(1925.03.08)
Gistermorgen hield de R. R. C. „Sparta" ter voorbereiding van den betrouw- baarheidswedstrijd naar Brussel op 22 dezer, een betrouwbaarheidsrit langs den weg over 116 km, beginnende bij het viaduct op den Leidschenstraatweg
tot aau de „Hommel" even voor Utrecht, heen en terug.
Om half negen vertrokken van het beginpunt 30 deelnemers.
Leddy, Innemee, Wortel, Lut en Knoop bereikten gelijktijdig het keerpunt.
Op den terugweg, tegen den wind in, liet Lut na 1.5 km los, terwijl even verder Knoop eèn lekken band kreeg. Kort hierop kreeg Ament eveneens een lekken band, waardoor hij uit den strijd raakte. 800 m vóór het eindpunt waren Leddy, Innemee en Wortel nog bij elkaar, doch een paar 100 m verder demarreerde Leddy en won met 300 m verschil vóór zijn tegenstander.
De uitslag is: 1. Leddy, 4 uur, 22 min. 33 sec.; 2. Innemee, 4 uur, 23 min. 21 sec.; 3. Wortel, 4 uur, 23 min. 28 sec. No. 4. v. d. Ende, kwam een half uur later aan, terwijl in het geheel 7 deelnemers het eindpunt bereikten.
DEN HAAG-BRUSSEL.(1925.03.22)
WIELRENNEN Sparta's Den Haag-Brussel rit.
Leddy voor de derde maal winnaar.
Voor de derde maal heeft gisteren de door de Residentie Renners Club Sparta georganiseerde betrouwbaarheidsrit den Haag-Brussel, plaats gehad. En evenals de beide vorige keeren is deze rit een groot sportief succes geworden. De deelnemers hebben het met het weer bijzonder getroffen. Men heeft wel de vraag gesteld waarom deze rit zoo vroeg in het seizoen plaats heeft en opgemerkt, dat het minder riskant zou zijn wanneer hij later in den tijd werd gehouden. Doch de organisatie stelt zich op het standpunt, dat deze rit alleen tot zijn recht komt wanneer de ook bij haar aangesloten beroepsrenners van de partij zijn en waar die verder in het seizoen hun verbintenissen hebben, welke hen elders roepen, moét de plaats hebben voor het baanseizoen is geopend. Het had kunnen sneeuwden en hagelen, doch toen wij ons gisterochtend te 6 uur aan de start (voor het clublokaal in de Wagenstraat) meldden, was liet (voor den tijd van het jaar) lekker, windstil en zonnig weer. Ondanks het vroege uur was er toen reeds een groote schare van belangstellenden aanwezig die geïnteresseerd toezag hoe de deelnemers zich voor den rit prepareerden. Auto's en motorfietsen reden af en aan en toen de twee vrachtauto's verschenen die door wielerenthousiasten gehuurd waren om den rit te volgen, werden deze direct volgepropt. Men weet, dat deze rit in sterke mate geprotegeerd wordt door den Belgischen gezant," Prins de Ligne, en het Belgische gezantschap had zich dan ook doen vertegenwoordigen door den kanier, de heer J. Borremans, die in een auto den geheelen rit medemaakte. Van den Nederlandschen Wielerbond was de heer P. T. de Jong aanwezig. Te kwart voor zeven stelden de renners zich aan de start op en werden de namen afgeroepen waarbij bleek,dat 67 inschrijvers waren opgekomen. Van de deelnemende beroepsrenners noteerden wij Leddv (die de beide voorgaande keeren winnaar werd) Erkelens, Vreeswijk, Hulst en Asberg; van de amateurs Innemee. Krens, v. Oers, H. v. Duyn, Renbergen, Krijgsman en Veldkamp ; van de veteranen Fr. Rutten en van de juniores, die het grootste contingent leverden, D. v. Heyningen. Precies op den vastgestelden tijd, klokslag 7 uur, werd het sein tot vertrek gegeven en zette het peloton zich, onder aanvoering van Innemee, in beweging. In matig tempo werd via het Huygensplein naar den Rijswijkschen weg gereden en het tempo bleef matig tot de Hoornbrug gepasseerd was. Toen, op den nu nog stillen Delftschen straatweg begon er wat schot in te komen. Men pacede in behoorlijk tempo voort zonder te demarreéren hetgeen ook niet noodig was want eerst over den Moerdijk zou feitelijk den wedstrijd eerst beginnen. Nadat de gewone en een extra pont de deelnemers en volgauto's over het Hollandsch Diep had gebracht, ving subiet een felle strijd aan. Er werd direct gedemarreerd, kennelijk met de bedoeling een heele boel van die lastige aanhangertjes kwijt te raken. Nu, die bedoeling slaagde opperbest. Want toen Leddy, Vreeswijk, Innemee en Hulst er eens een paar maal aan hadden getrokken, was het hoofdpeleton spoedig tot 15 man geslonken. In snel tempo werd Breda bereikt, waar de bondsgedelégeerde voor Noord-Brabant, de heer Dekkers, de renners opwachtte en waar noodig, assisteerde. Breda eenmaal door, op den mooien weg naar de grens, werd het tempo nog aanmerkelijk opgevoerd met dit gevolg: dat Bakker. Knijf, N. Krens en v. d. Ende die tot nog toe de leiding hadden.kunnen houden, successievelijk móesten loslaten, waardoor het hoofdpeleton nog slechts gevormd werd door Leddy, Asberg, Vreeswijk, Erkelens, Hulst en de amateurs: Lut, Knoop, Krijgsman, Innemee en Wartel. Knoop maakte hier een duikeling, doch slaagde er weer vrij spoedig in weer bij de hoofdgroep te komen en v. d. Ende verrastte hier allen door zich uit de tweede ploeg los te rukken en weer contact met de leiders te verkrijgen, een mooi stukje werk. Met Strijbeek in zicht werd er voor de extra prijzen gespurt die voor de eersten die de grens bereikten waren uitgeloofd. Leddy toonde zich hier de matador door zonder bijzondere inspanning Asberg en Vreeswijk in den spurt te slaan. In de buurt van Oostwolle kon de kleine Krijgsman het niet meer houden en tóen bij Rijkevorssel Asberg een lekken band kreeg, bestond het hoofdpeleton nog slechts uit 8 man. te weten Leddy. Vreeswijk. Erkelens, Lut, Knoop. Hulst, Innemee en Wartel, die als rijder een puiken indruk maakte. Een tiental kilo- meters voor Lier werden de renners opgewacht door den zesdaagschen crack Piet van Kempen. Het was heel vriendelijk van v. Kempen hier te komen om den weg te wijzen, doch hij, kweet zich al bijzonder slecht van zijn taak.
Bij Mechelen sloeg hij een verkeerden weg in. Hierdoor maakten Leddy, Vreeswijk. Holst en ook Wartel en Lut een omweg van pl.m. 4 K.M met dit gevolg, dat plotseling de tweede groep die den juisten weg had gevolgd, met wel 2 K..M. voorsprong aan de leiding kwam De vergissing van v. Kempen bracht begrijpelijkerwijze bog al consternatie, maar a quelque chose malheur est bon en zoo ook aan deze. Want deze vergissing deed een pracht race ontstaan. Leddy. Vreeswijk en Hulst, die al gedacht hadden, dat zij het bedaard aan konden doen en het op een spurtje konden laten aankomen, moesten nu rijden wat zij konden om hen, die zoo fortuinlijk op de eerste plaats waren gekomen, te achterhalen.
En reeds waren de heuvels voor Brussel in zicht. Beurtelings leidend vlogen zij op de leiders toe. Wild werd tegen den eersten heuvel opgetornd en Vreeswijk kwam daarbij ten val. Doch hij springt direct weer op zijn machine krijgt weer contact, en zet met de beide anderen de achtervolging voort. Den eerste die zij te pakken kregen was Innemee, die een lekken band had gehad en ook een beetje moe ontmoedigd was en een sigaret opstekend, het verder kalm aan deed. En dan omhoog schietend, wordt de felle jacht ook Vreeswijk te machtig. Hij moet loslaten, doch Huist klemt zich aan Leddy vast en zij passeeren v d Ende en Asberg, die nu gezelschap van Vreewijk krijgt.
Leddy en Hulst jagen zoo hard zij kunnen en eerst even over de eindstreep slagen zij er in Bakker, die alleen voorop ging te pakken te krijgen. Bakker spurt nog fel mee. doch Leddy en Hulst weten met gering verschil voor hem binnen te komen. In den spurt won Leddy nog van Hulst. De total, klassifi- catie wees dus Bakker als derde aan. Maar deze jongeman is amateur en werd dus eerste in deze categorie. Vreeswijk eindigde als vierde doch werd (op grond dat hij den omweg had gemaakt) met Asberg derde geplaatst.
De uitslag was: 1e. F. Leddy, in 5 uur 48 min. en 7 sec. (tijd van den Haag af met aftrek van het oponthoud bij de ponten); 2e. Hulst (1/2 wiellengte); 3e. Asberg en Vreeswijk (allen profs.); 5e. H. J. Bakker (1e amateur), 6e. J. v. d. Ende, 7e. Erkelens (prof.), 8e. Joolen (buiten mededinging) 8e. J. Wartel, 9e. Innemee, 10e. R. Veldkamp (2e amateur), 11e. van Oers, amateur, die twee lekke banden kreeg, 12e. D. Stam, 1e der nieuwelingen, 13e. J. Oudshoorn, 14e. Krijgsman 15e. Knijf, 16e. H. Rutten, 17e. M. Innemee. 18e. B. v. Graf- horst, 19e. Fr. Rutten (1e veteraan) en 20e N. Krens.
LEIDEN-UTRECHT-LEIDEN.(1925.09.06)
Wegwedstrijd Leiden—Utrecht.
Heden — Zondag — heeft de Leidsche Ren. en Toeristenvereeniging Swift een nationalen wedstrijd gehouden van Leiden naar Utrecht en terug (afstand ongeveer 100 KM.). Door het regenweder van de laatste dagen verkeerde de weg niet in al te besten toestand, wat echter niet belette dat de wedstrijd een uitstekend verloop had. Het aantal deelnemers bedroeg ongeveer 100. De start was bij de hoeve „IK leer nog" aan den Hoogen Rijndijk.
De uitslagen waren : Veteranen: J. J. Sybrands (Germaan) 3 u. 2 min. 53 sec; 2. H. van Heijningen (D. O. S.) op 2 lengten; 3. J. E. van den Burg (Excelsior) .4. W. Buitendijk (Pedaalriders), 5. P. van Rossum (Hollandia). Keerpuntprijs: W. Buitendijk (Pedaalridders).
Nieuwelingen : 1. W. Heskes (Sparta) 2 uur 45 min. 40 sec; 2. W. Kesting (Germaan): 3. F. van Kuyen (Hollandia); 4. F. Heskes (Germaan); 5. E. J. B. Sebrechts (Pedaalridders); 6. J. van Tuyl (Hollandia). Troostprijzen: 1. M. Woudenberg (Pedaalridders); 2. W. de Ruyter (Hollandia); 3. M. Bijlaardt (Sparta); 4. N. Willeken (Hollandia); 5 p. J. Govers (Apollo); 6. L. C. Verhoeven (Pedaalridders). Keerpuntprijs: N. Willekom (Hollandia). Amateurs: 1. J. v. d. Ende (Sparta). 3 uur 45 sec; 2. F. Oudenaarde (Pedaalridders); 3. W. F. Kuys (Sparta); 4. L. Kersbergen; 5. H. Overeen (Pedaalridders); 6. C. Verhoeven (Excelsior); 7. G. Besselink (Excelsior). Keerpuntprijs: W. F. Kuijs (Sparta). De amateur Knoop (3 uur 58 min.) werd wegens hinderen gediskwalificeerd.
WERELDKAMPIOENSCHAP.(1925.08.22)
Het wereldkampioenschap op den weg.(Amateurs)
Een onzer sportcorrespondenten seint ons nog uit Apeldoorn: In tegenstelling met de algemeene verwachting en ook met die der deelnemers zelven, is men in een groep van meer dan twintig man op de finish toegevlogen. Men had gemeend, dat enkele der kopstukken zich al kort na het vertrek van de overigen zouden losscheuren en dat dan een na langen, wanhopigen strijd ten leste moederziel alleen de eindstreep zou passeeren. Nadat ongeveer 40 K.M. waren afgelegd, kreeg het er ook den schijn van dat het aldus zou geschieden. De Franschman Blanchonnet liep toen na de Woeste Hoeve, tegen den heuvel op, weg. De Zwitser Leimer vloog hem na en ook de Belg Hoevenaers slaagde er in hem te pakken te krijgen En met hun drieën zetten, zij er veel spoed achter. De slag was aangevangen en toen het drietal na eenige minuten zijn voorsprong tot een paar honderd meter had vergroot, meenden wij, dat de blijvende scheiding was tot stand gekomen. Er werd nu met 41,42, zelfs 45 K.M. snelheid gereden en de groep werd dan ook uit elkaar getrokken. De Engelschman Temme, de Deen Hansen en Jan Maas wisselen elkander om de paar honderd meter aan den kop af. Eerst ging er gedurende vele kilometers geen terrein meer verloren en daarna, toen ook de Italianen te hulp kwamen, werd met veel moeite meter aan meter gewonnen. Van onze renners had van der Aar moeten loslaten. Mulder had een lekken band gekregen en v. d. Bergh was naar het derde peloton afgezakt. Onze hoop was dus nog uitsluitend gevestigd op Maas, die bijzonder soepel draaide, in de achtervolging een groote rol speelde en dus mede oorzaak was, dat na een zeer lange, harde jacht de vluchtelingen werden achterhaald.
Deze werkelijk opwindende strijd is voor ons het hoogtepunt van dit kampioenschap geweest. Daarna werd de race vlak en regelmatig.
Het bleef met ongeveer 32 K.M. gaan, toen dan ook nog 15 K.M. gereden moesten worden en in het hoofdpeloton nog bijeen waren 4 Engelschen, 4 Belgen, 2 Duitschers, 3 Italianen, 3 Nederlanders, 1 Deen, l Hongaar, 2 Franschen en 3 Zwitsers, dus 23 man, zijn wij maar naar de finish gesneld, in de stellige overtuiging, dat het een eindspurt en masse zou worden. Er werd daar gestreden tusschen een Belg, een Franschman, drie Nederlanders en een Engélschman. Dc spurt was fel en vinnig en met een half wiel voorsprong liep de Belg Hoevenaers het eerst over den streep. Tweede was de Franschman Boeher (en niet Leducq zooals eerst medegedeeld werd) en derde met handbreedte de Amsterdammer G. v. d. Bergh, die weer enkele centimeters voer zijn stadgenoot van der Aar lag. Vader en moeder Hoevenaers, dié uit Antwerpen waren overgekomen, vlogen op hun zoon toe en omhelsden den gelukkigen jongeman vele malen. En toen begaven zij zich gedrieën van officials omringd naar Prins Hendrik, die staande op de streep in gezelschap van den burgemeester van Apeldoorn de aankomst der deelnemers had afgewacht. De Prins overhandigde den winnaar een fraaie krans en wenschte hem geluk. Er werden van geluk tranen gestort en moeder Hoevenaers omhelsde haar zoon telkens weer opnieuw. De Prins leefde in dit tafereeltje zichtbaar mee en de Belgische officials konden hun aandoening nauwelijks bedwingen. De regeling was in een woord voortreffelijk. Niemand heeft eenige hinder gehad, niemand, ook de renners niet, zijn ook maar een seconde verontrust geworden. Ook de buitenlanders hadden geen woorden van lof genoeg.
Wat de deelnemers betreft, de Franschen maakten den indruk vermoeid te zijn. Na de groote poging in het begin kwam Blanchonet weinig meer naar voren. Hij begon meer en meer in het laatste gelid te raken, trapte al zwaarder en zwaarder en gaf ten leste totaal uitgereden na ongeveer 155 K. M. den strijd op. Leducq hield zich ook erg stil en Bocher maakte nog den besten indruk.
De twee Denen Haysen en Maansson reden best. Laatstgenoemde kwam met Maas te vallen en kon niet verder gaan. Hansen toonde zich een best koplooper, hij voerde het peloton gedurig aan, was, toen hij gevallen was, er weer direct bij en zou het heel wat verder hebben gebracht, indien hij zich op het eind gunstiger positie had gezocht. De Duitschers hadden geen initiatief; zij reden alleszins behoorlijk, doch volstonden er mee een wieltje te houden. Uitstekende racerijders zijn de Engelschen; hun beste man leek ons Wild, die telkens, wanneer hij pech had in no time het peloton weer achterhaalde. De spurt werd hem noodlottig.
De Hongaren konden niét mee komen, evenmin als de Egyptenaar, die het na 25 K.M. liet zitten.
Zeer goed hebben gereden de Oostenrijkers Hang èn de Pool Lange, die eerste vooral. Hang is een man van gelijke kwaliteit als de besten uit West-Europa. De Zwitsers vonden het traject te vlak. Tegen de heuvels op, trokken zij hard op. Het kostte hun geen inspanning. Na de poging van Lehner was er ook bij hen het initiatief uit.
De Belgen weerden zich eerst lustig, maar halverwege den wedstrijd deed alleen Hoevenaars nog pogingen om te ontsnappen. Toen het een kwestie van de sprint werd, leefde in Hoevenaars, een zeer bekend wegrenner, die in België tallooze groote wedstrijden won, het zelfvertrouwen geheel op en hij sprintte als iemand, die slechts een toertje voor zijn genoegen had gemaakt. Hij won welverdiend en aan het zoeken van zijn plaats viel de geroutineerde knaap te herkennen. Tot slot de Nederlanders. Volmondig verklaren wij, dat Maas de beste was. Bij de groote poging was hij niet alleen de eenige die in het formidabele tempo mee kon, maar hij droeg er ook het zijne toe bij, dat die poging mislukte. Tot het moment, waarop hij over den Deen Hansson heen viel en zijn voorwiel brak, was hij zeer frisch en draaide hij soepel en licht. Direct na hem noemen wij Muller, die veel pech had. Toen hij zijn eerste lekke band had, ontstond de groote jacht. Ruim dertig kilometer heeft hij toen alleen gereden, maar hij hield vol en kwam er bij. Direct volgde de tweede lekke band en hij liep weer in, hij marcheerde goed aan den kop en zat bij het inzitten goed aan het wiel van Hoevenacrs. Toen hij den Belg zou aanvallen, liep zijn stadgenoot, van den Bergh naar buiten. Muller raakte een paaltje en viel. Wellicht had hij Bocher de tweede plaats ontnomen, wellicht nog meer gedaan. Van der Aar was de minste, doch zijn energie dient geprezen. Van den Bergh reed moedig en zonder uit te blinken, viel hij ons zeer mee. Zijn spurt was brutaal.
Met groote voldoening mogen wij op dit wereldkampioenschap terugzien. Ten eerste is liet sportieve succes onzer landgenooten alleszins bevredigend. Maar wie weet van welke beteekenis dit kampioenschap nog voor de vader-landsche wielersport kan zijn! Wat dit betreft hopen wij in onze verwachtingen niet teleurgesteld te worden. Het was een ware succes dag voor de organisatiecommissie en voor de N.W.B. Zij ten leste nog vermeld dat het 183 KM lange traject afgelegd is geworden in 5 uur 34 min. 9 sec. Dus met een gemiddelde van even 32 KM per uur.
1926
AMSTERDAM-UTRECHT-AMSTERDAM.(1926.09.14)
RECORDRIT AMSTERDAM—UTRECHT v.v.
Zondag werd door de A. S. C. „Olympia" een recordrit gehouden over het traject Amsterdam— Utrecht en terug, afstand 68 km, om den zilveren „Kikkert"-beker. De veertig deelnemers werden om de drie minuten gestart en, hoewel er veel wind was, zijn jde gemaakte tijden niet slecht. De uitslagen waren als volgt:
Amateurs: 1. E. G. Bremer, in 1 uur 58 min. 11 sec; 2. A. Lamens, 2.01.27; 3. B. Möntemann, 2.0237; 4. C. Peterse Jr., 2.05.54; 5. A. Moerman, 2.06.17; 6. S. v. Solkema, 2.08.09; 7. N. H. v. Hengel, 2.10.15; 8. L. Burger, 2.17.46; 9. J. W. Tosserain, 2.20.41.
Beginnelingen: 1. 11. Brouwer, 2.05.40; 2. K. Voorn, 2.09.14; 3. A. IJsbrandy, 2.09.24; 4. J. Overvliet, 2.13.29; 5. C. J. v. d. Hulst, 2.14.31; 6. J. A. Smit, 2.15.35; 7. P. Betz, 2.26.44; 8. H. Padberg, 2.30.40.
Veteranen: 1. H. Voorn, 2.10.17; 2. J. C. Lamens Sr., 2.14.22; 3. P. Bijl, 2.15.09; 4. H. Krist, 2.15.15; 5. F. B. v. Huysto, 2.17.14.
DEN HAAG.(1926.08.29)
De Ronde van den Haag.
De jaarlijksche, reeds klassiek geworden, wedstrijd van de R. R. C. Sparta de Ronde van Den Haag geheel en, welke gisteren heeft plaats gehad, is ook ditmaal een groot succes geworden. De regeling was best, het aantal deelnemers groot en het weer — alsmede de autoriteiten — werkten mee, zoodat het geheel best geslaagd mag heeten. Gereden werd van de Boorlaan over Scheveningen, Kijkduin en Voorburg naar den Haag (eindpunt Bezuidenhoutsche weg) welke route tweemaal moest worden afgelegd, in totaal -78 K. M.
In de categorie der amateurs waren 35 deelnemers, en die der nieuwelingen 73 en van de veteranen kwamen en 21 uit. Er is hard gereden, hetgeen de gemaakte tijd uitwijst. In de stille ochtenduren (het vertrek had even over zevenen plaats) was dit ook mogelijk. Van de amateurs won met een eindspurt in groep, de Amsterdammer v. Boven. De overwinning kwam hem ten volle toe, want reeds in de eerste ronde had hij een voorsprong van plm. 700 meter genomen welke echter teloor ging toen te Voorburg vlak voor zijn neus de afsluitboomen van den spoor weg Den Haag-Utrecht gesloten werden. Aan het daar ondervonden oponthoud is het ook toe te schrijven, dat de tijd der nieuwelingen iets gunstiger dan die der amateurs is. De uitslagen waren als volgt:
Amateurs: 1e. J. C. A. van Boven. (Amsterdam) in 2 uur 12 min. 46 sec.; 2e. E. Witte (Schiedam); 3e. A. Stephan (Amsterdam); 4e. J. v. d. Ende (Den Haag),
Nieuwelingen: 1e. A. v. Herpen (Rotterdam) in 2 uur 12 min. 44 sec.; 2e. M. Capteijn (Den Haag); 3e. F. W. Janbroers (Amsterdam); 4e. C. Mulder (Amsterdam).
Veteranen: 1e. W. Buitendijk (Rotterdam) in 2 uur 19 min. 52 sec.; 2e. R. J. H. Veldkamp (Leidschendam); 3e. F. Cleeren (Velseroord); 4e. J. P. v. d. Berg (Den Haag).
DEN HAAG-BRUSSEL.(1926.03.22)
Vreeswijk winnaar.
Onze sportredacteur schrijft ons uit Brussel. De jaarlijksche wedstrijd Den Haag— Brussel, georganiseerd door de Residentie Rennersclub „Sparta" is ditmaal weer een groot succes geworden voor de kranige Haagsche vereéniging en de wielersport, ondanks het feit, dat de deelneming dit jaar minder groot was dan andere jaren. De oorzaak van die geringere deelneming moet men in hoofdzaak zoeken in de vrij groote kosten welke van den renner, die in zulk een grooten wedstrijd wil uitkomen, gevergd worden. Dat heeft vele rijders, die anders zelden of nooit ontbreken in een wegwedstrijd als deze belet om ook te trachten in dezen, vrijwel een der voornaamste ritten van het seizoen, lauweren te oogsten. Toch, zooals wij reeds zeiden, is de rit desondanks een succes geworden, in hoofdzaak doordat sportief de deelnemers iets fraais hebben laten zien, organisatorisch omdat alles tot in de puntjes is verloopen. Geen wanklank werd gehoord, er ontbrak niets aan de regeling en waar het geluk tevens met de rijders was, deed zich geen enkel incident voor dat een schaduw had kunnen werpen op dezen vierden Den Haag - Brusssel rit. Het eenige waarover men op dezen eersten lentedag wellicht te klagen zou kunnen hebben was het weer. Het had den ganschen nacht sterk gevroren en een ijskoude wind blies den rijders op hun vroegen tocht naar de Moerdijk-pont in het gelaat. Er was echter een troost: de zon. Een staalblauwe hemel koepelde over het landschap en 't zonnetje, dat nu reeds een flinke kracht begint te krijgen, was een welkome warmtebron op deze guren dag. Dank zij de vriendelijke bemiddeling van den heer Louwman, een der firmanten van de firma Louwman en Farqui alhier, waren wij in de gelegenheid om in diens Dodge Touring, welke ons veilig langs de route der renners voerde, den strijd van nabij te volgen, een strijd welke overigens spoediger gestreden was dan men algemeen verwacht had.
De wedstrijd begon feitelijk pas na de pont. dus in Willemsdorp. Alle deelnemers 38 in getal, waren echter verplicht om in Den Haag in de Wagenstraat voor het clublokaal der R.R.G. Sparta te starten om half acht en zorg te dragen dat zij voor tien uur aan de pont waren, opdat zij overgezet konden worden om 10 uur en ongeveer een uur later dus de feitelijke start voor den wedstrijd kon worden gegeven. Dat eerste gedeelte over Delft. Rotterdam en Dordrecht viel lang niet mee, eensdeels omdat de weg niet bijster fraai was, anderdeels, omdat de Koude wind velen parten speelde. Zelfs hadden enkele rijders reeds op dit eerste gedeelte met bandenpech te kampen en het gevolg was dan ook, dat van de 38 rijders die in den Haag door den heer Borremans, den kanselier van de Belgische Legatie waren gestart, slechts 36 opnieuw in Willemsdorp gehoor konden geven aan het startsein.
En van dat ogenblik af werd er een straffe pace gereden, zoo zelfs dat er vrij spoedig teekening in den strijd kwam. Er was een hoofdpeloton van een man of 20 en een tweede van de overigen, dat van lieverlede afzakte. Slechts enkelen van die achterblijvers wisten dezelfde snelheid te ontwikkelen als het hoofdpeloton, ja zelfs zagen een viertal rijders met den veteraan Rutten aan 't hoofd. Kans zich weer bij de leiders te voegen, die met een gemiddelde van iets onder de 40 K.M. op de grens aanstormden. Rutten zelf echter moest op het zelfde oogenblik dat hij de achterblijvers bij de hoofdgroep had gebracht, aan den kant met een lek bandje achterblijven, wat hem een achterstand van een vijf minuten bezorgde. Aan de grens waar de wedstrijdleiding alles zoodanig voor de rijders verzorgd had, dat deze direct konden doorrijden, bestond de hoofdgroep uit 18 man met van Oers, van Rossum en Kersbergen aan den kop. Ongeveer 5 minuten later volgde Rutten alleen en daarna in groepjes de achterblijvers, die steeds meer afzakten. Er was in alle dorpen en gehuchten een groote belangstelling voor den rit, in Holland zelfs nog meer, dan in België, wat wel verwondering mag baren, aangezien men in België uiterst veel liefhebbers telt voor de wielersport.
Even over de grens kwam de groote verrassing. Daar was het leidende peloton reeds tot acht rijders geslonken, te weten Krijgsman, Bobby, Vreeswijk, van Oers, Knoop, van Rossum, v. d. Horst en de Wolf. Plotseling na Rijckevorsel ging Knoop er met een sneltreinvaartje van door en in weinig tijd had hij zich een voorsprong verzekerd van ongeveer drie honderd meter. Van de overigen deed men aanvankelijk geen poging om den vluchteling te achterhalen, maar ten slotte kregen dé Wolf, van Oers en Vreeswijk toch den geest en in een snel tempo zetten zij den vluchteling achterna én hadden hem na ongeveer tien minuten van hard jagen bij den kraag. Het viertal bleef aanvankelijk goed bij elkaar, maar even voorbij Lier moest De Wolf toch achterblijven, zoodat de hoofdgroep daarna nog maar uit drie man bestond. Van Oers kon blijkbaar ook het tempo niet volgen, zoodat ten slotte alleen nog Vreeswijk en Knoop aan den kop zaten. Tezamen gingen zij, steeds in flinke vaart rijdend op Vilvoorde aan, waar een mooie macadam èn betonweg gelegenheid gaf om de snelheid nog wat op te voeren. Langs de buitenwijken van Brussel bereikte men toen den prachtig gelegen, spiegelgladden boulevard, welke naar de Cinquantenaire leidde, waar dc finish plaats had. Maar even te voren plm. 500 meter voor de eindstreep, kregen de renners eerst nog een stevigen klim en daar zag Knoop zich de kans om in den sprint nog de eerste plaats te bezetten ontgaan.
Want toen kwam de routine den beroepsrijder Vreeswijk goed te pas, Knoop moest loslaten en alleen stoof toen de ander op de finish aan, waar hij door tal van enthousiaste Hagenaars, die den strijd hadden gevolgd in auto's en vrachtwagens, luide werd toegejuicht slechts 59 seconden later volgde Knoop als eerste amateur. En met langer of korter tusschenpoozen volgden toen de andere rijders die niet minder fel om de plaatsen hadden gestreden, zooals uit den volgenden uitslag blijkt, waarbij wij opmerken dat de tijd alleen werd opgenomen over den afstand Moerdijk—Brussel pl.m. 124 K.M.
- G. Vreeswijk, Alphen a. d. Rijn in 3 uur 47 min. 6 sec.
- J. G. Knoop, Den Haag in 3 uur 48 min. 5 sec.
- W. de Wolf, Den Haag in 3 uur 54 min. 37 sec.
- P. v. d. Horst, Klundert in 3 uur 50 min. 48 sec
- J. G. v. d. Ende, Den Haag in 3 uur 58 min. 27 sec.
- J. H. M. van Rossum, Rijswijk in 4 uur 3 min. 5 sec.
- A. Krijgsmans Den Haag in 4 uur 4 min. 2 sec.
- E. A. van Riet, Den Haag in 4 uur 6 "min. 15 sec.
- H. J. Bakker, den Haag in 4 uur 6 min. 16 sec
- M. v. d. Bijllaardt, Den Haag in 4 uur11 mm. 18 sec.
- C. Peters. Den Haag, 12. J. Wild schut, Den Haag en 13. E. Rutten den Haag, allen in 4 uur 14 min. 55 sec.,14. G. E. v. d. Linden, den Haag in 4 uur 18 min. 13 sec. 15. T.C Bobbe den Haag,16. G. Oudshoorn, Den Haag, 17. R. J. H. Veltkamp, Leidschendam en 18. A. Kleingeld Leidschendam allen in 4 uur, 21 min. n sec 19. J. H. Stam, in 4 uur 23 min. 30 sec. De rijders van Riet en Bakker bleken verkeerd te zijn gereden bij 't binnenkomen van Brussel door de sobere richtingaanwijzing en kwamen daardoor van de verkeerde zijde aan de finish.
1927
DEN HAAG.(1927.09.04)
De ronde van den Haag.
Gisteren heeft wederom de door de 's Gravenhaagsche Renners-Vereeniging Sparta uitgeschreven wedstrijd „de Ronde van den Haag" geheeten, plaats gehad. Dat deze inmiddels klassiek geworden wedstrijd onder de renners populair is geworden, bewijst wel dat in de afdeeling der amateur, 53 man deelnamen, in de afdeeling der nieuwelingen 71 en in die der veteranen 22. Ook nu mocht de Haagsche vereeniging zich weer in de volle medewerking der autoriteiten verheugen en vooral mag de assistentie van de zijde der politie gememoreerd worden. Op de regeling viel dan ook niet, af te dingen. Precies te 7 uur 's morgens werd het sein tot vertrek gegeven. De start was aan de Boorlaan en vandaar liep het traject over Scheveningen, via Visschershaven naar Kijkduin en dan over Loosduinen, Rijswijk, Voorburg, rond Marlot naar de voorlaan terug. Dit traject moest tweewaal worden afgelegd. De totaalafstand bedroeg pl.m. 75 K.M. In de 1e ronde had (wat de categorie der amateurs betreft) nabij de Visschershaven de eerste valpartij plaats. Van Riet moest dientengevolge opgeven en Hofland kon hier niet langer volgen. En eenige kilometers voor Rijswijk kwamen weder een aantal renners over een steen, die op den weg lag, te rollen met dit gevolg. dat Buis (uit Halfweg) en Innemee (den Haag) wegens blessuren moesten ophouden. In de 2e ronde was het de Scheveninger Evenbly die door de badplaats een snelle race aangaf. Hier was hij op eigen terrein en liet hij zijn dorpsgenooten zien wat hij kon. Doch over het algemeen waren het Bakker, v. d. Ende en den Rotterdammer v. Herpen die het tempo aangaven en gezegd moet worden dat er een beste tijd is gemaakt. In de eindspurt had er een onregelmatigheid plaats, doordat een motorrijder tusschen de hoofdgroep van 6 man in bleef. Maar met v. Herpen heeft uit deze hoofdgroep toch wel de beste man gewonnen. De uitslagen luiden: Amateurs: (gestart 53) 1. J. van Hennep, Rotterdam, 2 uur 12 m. 40 sec; 2. J. van Kuijn, Den Haag, 3. Bakker Den Haag, 4 Van den Ende. Den Haag. 5. Heskes, Den Haag.6. W. Kientz. Den Haag, 7. Evenblij, Den Haag. 8. H. Schilder, Halfweg. 9. Visser Rotterdam, 10. G. Hendriks, Amsterdam.
Nieuwelingen (gestart 72): 1. J. van Dompeling, Amsterdam 2 uur 18 min. 45 sec., 2. Schiesbergen. Amsterdam. 3. Robben. Amsterdam, 4. Van Wilkom, Den Haag, 5. Rijken, Den Haag en Warmoeskerk, Antwerpen, 6. Van de Bijlaardt, Den Haag. 7. Hoogendijk, Amsterdam, 8. De Jong Den Haag. 9. Egberts Deventer, 10. Biggelaar, Zevenbergen.
Veteranen: (gestart 22): 1. Schouwman, Den Haag 2 uur, 25 min. 32 sec, 2. Bakkermans, 3. Gravendijk,4 Van Heijne allen Den Haag, 5. J. v. Daal, Amsterdam.
DEN HAAG-BRUSSEL.(1927.03.27)
De wedstrijd Den Haag—Brussel. De Belg J. Aerts wint den open wedstrijd voor amateurs.
Evenals vorig jaar werd deze rit tot Willemsdorp ingezet met één 30 K.M. Nadat de pont de deelnemers zou hebben overgezet, zou te Moerdijk de eigenlijke wedstrijd beginnen. Doch er is een kink in den kabel gekomen, De aanvrage om dezen internationalen wedstrijd te mogen houden, welke eind Januari bij den Nederl. Wielerbond was ingediend, was door dit lichaam niet naar de U.C.I. doorgezonden. Doch aan Sparta was daar geen bericht van gegeven. Omdat nu bedoelde aanvrage den secretaris van de U.C.I niet had bereikt, heeft deze, op het laatste moment, telegralisch bericht, dat hij voor dezen wedstrijd geen vergunning kon verleenen. Om nu conflicten te vermijden werd toen besloten, dat van Moerdijk tot aan de grens in een tempo zou worden gereden, dat door een auto van den Belgischen Wielerbond, die de renners was tegemoet gegaan, zou worden aangegeven. Van de grens zou dan de eigenlijke wedstrijd aanvangen. Zoo is het dan ook geschied. Iets minder dan de helft van den geheelen afstand (nl. 84 van de 147 K.M.) is dus een temporit geweest en 63 K.M. zijn als wedstrijd verreden. Maar die eerste 84 K.M. hadden toch reeds van een groot aantal der renners de krachten gesloopt en wel hierdoor wij tegen den harden wind in werd gereden. Het was voor de grens reeds te zien, dat het uren lange worstelen tegen den feilen wind velen te machtig was geweest en slechts weinige minuten nadat aan de grens (waar Belgische autoriteiten en grensbeambten de grootste welwillendheid betoonden) het sein tot vertrek was gegeven, begonnen er afvallers te komen. Ook in België blies de wind krachtig en tot Brussel toe hebben de renners er tegen op moeten tornen. Het is dan ook de wind geweest die dezen wedstrijd heeft beheerscht en hem van veel kleur heeft geroofd. „Eerst zagen we, enkele kilometers na Strij. Meek, Evers loslaten, toen gingen we v. Akelyen voorbij die zijn fiets repareerde, toen Rust en vervolgens J. v. Herpen. Stappers, Verburg. Bramsen (gevallen), een Belg wiens nummer we niet konden zien, Verhoeven, Brinkhof, J. Kooyman, Koejemans. Overman. Witte, toen een groepje gevormd door J. Visschers. A. Kuip en Fens, toen vervolgens Schrijvenaar, Visschers. Jansen. R. Kooyman, dé Belg Legien, Spierdijk, en Möntemann en toen het was nog even voor Oostmalle, zagen wij L. Buis. die een lekken band had gehad en juist weer was opgestapt. Hij reeds bewonderenswaardig tegen den wind in, vloog nog een tiental renners voorbij die even hadden losgelaten en nauwelijks Oostmalle achter den rug had hij de hoofdgroep weer te pakken. Hij bleef er niet achter hangen maar ging in eens door naar voren en meer dan duidelijk was het reeds toen dat hij een groot woord in de beslissing zou meespreken, van Rooy die een geblesseerde hand had moest toen ook loslaten doch later kwam hij weer bij om nog geen 1000 meter van het eindpunt weer contact te verliezen. Enfin, in de buurt van Lier, toen er plotseling een flinke regenbui viel, bleven er nog een paar achter en met ongeveer 30 man bijeen trokken we op Mechelen aan.
Twee derde van de deelnemers waren we dus reeds verloren. Tot nog toe waren er niet veel demarrages geweest, doch nu begonnen ze te komen. Eerst trok de Amsterdammer J. v d. Heijden er tusschen uit, toen Buis en even tater was het weer Buis die ging. Daarna gingen een paar Belgen, later weer Braspenning en ten leste van Oers. Het hielp allemaal niets en telkens schoof de ploeg weer in elkaar. Een paar kilometer voor het eindpunt moes- ten echter de hoogten bij Vilvoorden beklommen worden en bij dit, bij tegenwind, dubbel zware werk lieten er weer een paar los waaronder van Rooy en van Oers die zich niet lekker gevoelde. Op den rechten weg naar de Cinquantenaire, waar de finish was. (een prachtig stuk van 400 meter lengte) had toen de eindspurt plaats. Buis leidde, doch plotseling schoot aan den anderen kant Aerts weg en nam wel 6 lengten voorsprong. Buis was verrast en zette hem vinnig na. Hij liep snel in doch kon er niet meer komen. Met volle lengte werd hij geslagen.
In den spurt viel ook nog bijzonder op de kleine W. Ransen uit Eindhoven, die zich uit het laatste gelid plotseling tot de 7e plaats opwerkte en met gering verschil eindigde. De uitslag werd:
1e. J. Aerts (Brussel); 2e. L. Buis (Halfweg) 1 lengte; 3e. T. v. d. Hey. den (Amsterdam) ;4e. J. Stephan (Amsterdam); 5e. A. Braspenning (Noord.Brabant); 6e. J. Oudenaarde (Rotterdam) 7e. W. Ransen (Eindhoven) 8e. H.J Bakker (Den Haag). 9e. W. de Wolf (den Haag); 10e Pauwels (Antwerpen), het verschil tusschen nummer 3 en 10 bedroeg slechts 2 lengten, zoo dicht zaten allen op elkaar. Als elfden werden geklasseerd Duiker (Rotterdam), v. d. Wulp (Amsterdam), v. d. Boechel (Brussel), Janbroers (Adam). Buitendijk (Rotterdam), v. Bugenhout (Brussel), Lovagie (Brussel), v. d. Meersen (Brussel). J. Adaw (Adam) en nog een Belg die vlak achter de 10 prijswinnaars aanspurtten. De rijtijd beroei. 3 uur en 15 minuten voor de laatste 90 K.M
De clubprijs (plaatsing van de beste vier) was voor Laecken Sportif; 2e. Antwerp Bicycle Club 3e. Sporting Club Brussel en 4e. Sparta (Den Haag)
Bij de finish was de belangstelling zeer groot doch bij de doortocht te Breda was de belangstelling toch nog grooter. Wat nu de clubwedstrijd van Sparta betreft: voor dezen was geen toestemming noodig en werd dus van den Moerdijk af als wedstrijd gereden. Wij zagen het dertigtal deelnemers enkele kilometers van Moerdijk passeeren en op dat moment gingen Stam en de beroepsrenners Jan Snoek en Vreeswijk aan het hoofd. Doch kort daarop is J. Knoop er moedig tusschen uit getrokken. Vermoedelijk in de veronderstelling dat deze jongeling het geen 100 K.M. moederziel alleen in den wind zou uithouden, liet men hem even gaan, met dit gevolg .... dat geen mensch hem voor Brussel heeft teruggezien. Aan den grens had hij reeds 5 minuten voorsprong. Hij zette prachtig door en hield energiek vol en hoewel hij te Mechelen nog een lekken band kreeg behield hij voldoenden voorsprong om niet meer verontrust te worden. Hii kwam 10 meter voor alle andere binnen. De uitslag werd 1e J. Knoop. 2e M. Wortel 3e Jan Sneok (wiellengte), 4e M. v. d Leur 5. J.Lorrie; 6e Vreeswijk. 7e Stam. 8. v. d. Putten, 9e W.F. Kuys, 10e Heskes en 11e v. Beekum.
RONDE DOOR ZUID-LIMBURG.(1927.06.20)
Maandag heeft te Heerlen de ronde door Zuid-Limburg als selectie-wedstrijd plaats gehad. Tevens was hieraan verbonden het kampioenschap van Limburg voor profs.
De route liep over Heerlen, Valkenburg, Cauberg, Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Heerlen, Sittard, Beek, Maastricht, Gulpen, Nyswiller, Simpelveld, Heerlen, afsand 120 km. in dit traject komen verschillende zware en lange bermen voor.
Om 12 uur gaf wethouder Schroeder het teeken van vertrek voor profs. Er waren 5 deelnemers o.a. Franssen, Kampioen vau Nederland en Rinus van der Wiel, Rotterdam. Om 12.15 starten 27 amateurs, waarbij de beste Limburgsche, verder Buis, Halfweg van Oers, Jan Maas enz.
Wij hebben de amateurs hallweg gevolgd; er werd gemiddeld met een vaart van 32—35 K. M. gereden. Aan den Gauberg gingen Maas, Buis, Sprakelaar en Bockem aan den haal en in Maastricht was het peloton tot 15 man hervormd.
Tal van demarrages volgden waarbij Sprakelaar, Bockem en vooral Buis zich onderscheidden. Met Bockem aan het hoofd kwam hét hoofdpeloton om half twee Heerlen binnen. Er waren toen 48 K. M. in 1 uur 18 min. afgelegd. Bij de profs, hadden van der Wiel en Franssen de leiding. De Amsterdammer Wijnberg passeerde als eerste nieuweling Heerlen, gevolgd door een viertal andere renners.
Van Heerlen werd de tocht naar Sittard voortgezet. Er was langs den weg vooral te Heerlen, Valkenburg en Maastricht een enorme belangstelling.
De uitslag was: 1ste Buis (Halfweg) in 3 uur 56 min. 11 sec.; 2de Joh. Maas (Roosendaal) op 11/2 lengte; 3de B. Duiker (Rotterdam) in 3 uur 57 min. 2 sec (deze renner arriveerde met een afgebroken stuur); 4de N. v. Deursen (Venlo) 3 lengten; 5de J. Gremers (Beek) in 3 uur 58 mm. 27 sec; 6de E.
Meulen (Heerlen) 3 uur 58 mm. 55 sec.; 7de A. v. Herpen (Rotterdam), die op een damesfiets de streep passeerde, welke bij onderweg geleend bad toen het stuur van zijn fiets was afgebroken. in 3 uur 59 mm. 4 sec.; 8ste W.
Gober (Heerlen) 4 uur 1 min. 4 sec.; 9de op den Camp (Kerkrade) 4 uur 2 min. 3 sec. ; 10de van Oers (Langenweg) 4 uur 2 mm. 27 sec.; 11de Bockom 4 uur 18 min. en 12de L. Mangel, (Venlo) in 4 uur 26 min.
Van den strijd der vijf beroepsrenners die om het kampioenschap van Limburg streden. Kregen wij de volgende inlichtingen. Voor de tweede maal in Heerlen terug, dus ongeveer na 50 KM. schudden J. v. d. Wiel (Rotterdam)
die buiten mededinging reed, en Franssen, de drie overige deelnemers v. Hal. Ramakers en Snackcrs van zich af. Zij bleven, niet hun tweeën aan het hoofd gaan en liepen meer en meer uit tot dat ten leste de zelfde heuvel na Nijswiller die Buis deed winnen, ook de overwinning aan den Limburger Franssen bracht. Ongeveer 15 K.M. voor het eind moest v. d. Wiel loslaten om met 500 meter achterstand te eindigen. De uitslag was: 1e (kampioen van Limburg) Jos. Franssen (Ubachsberg) in den mooien tijd van 3 uur 44 min. 47 sec; 2e. J. v. d. Wiel (Rotterdam) 3 uur 45 min. 41 sec;
3e A. Ramakers (Schaesberg) 3 uur 52 min. 10 sec; 4e. M. v. Hal (Heerlen) in 4 uur 5 min. 11 sec; 5e M. Snackers (Eijgelshoven) 4 uur 5 min. 13 sec.
In de categorie der Nieuwelingen overheerschten de twee Amsterdammers de Graaf en Wijnberg. In het begin durfde nog de Limburgers, nog de Hollanders zich geheel te geven. Zij waren een beetje bang van elkaar en vandaar dat het tempo zwak bleef. Geen der deelnemers reed den Gauberg op. Zij liepen allemaal op een drafje naast hun fiets. Na den Gauberg werd er stevig aan getrokken en toen viel de ploeg uiteen. Wijnberg ging toen alleen aan het hoofd, gevolgd door een peloton van 12 man. Toch kreeg deze groep hem niet te pakken en eerst in Heerlen, met het klimmen over de spoorbrug, kon de Graaf, die een meester in het trappen klimmen is, zich bij hem aansluiten. Zij zetten met hun tweeën door en wonnen met vele minuten voorsprong.
De uitslag was: 1e de Graaf (Amsterdam) in 3 uur 58 min. 38 sec; 2e G. Wijnberg (Amsterdam) op 2 lengten; 3e J. Dehlen (Tegelen): 4e P. Ramakers (Schaesberg) ; 5e W. Stoop (Lutterrade); 6e J. Snackers (Eijgelshoven) allen in 4 uur 11 min, 59 sec: 7e L Willimse (Nuth) op eenige lengten, 8e W. Goumans (Hoensbrock) 4 uur 15 min. 38 sec; 9e Fr. Otermans (Sittard) 4 uur 19 min. 18 sec; 10e Jan de Groot (Amsterdam) 4 uur 28 min. 57 sec
RIT DOOR ZUID-HOLLAND.(1927.05.23)
De toer van de Pedaalridders.
Ridders waren immers, helden het verhaal van Cervantes zelfs heeft aan die idee der heldhaftigheid voor het nageslacht geen afbreuk kunnen doen. Want Don Quicbotte bleef toch waar de dwaas, de ridder van de droevige figuur….
Zou het mogelijk zijn dat wielrijders, die pedaalridders heeten, zich door wat regen weerhouden lieten van 'n voorgenomen tocht? Kom kom! Die wedstrijd
ging door; dat stond 's ochtends om half 9, toen 't water bij stroomen neerplendte, toch wel vast. Men zou als 't kon nog wat wachten, maar er moest gereden worden. Niet alleen de leden der R. R. O. De Pedaalridders wilden dat —, ook de mededingers uit andere vereenigingen en andere plaatsen. Wielrijders schijnen welhaast allen ridders te zijn.
Gelukkig klaarde ’t omstreeks 9 uur wat op, en toen ging men maar gauw naar Overschie waar de start was voor dezen door De Pedaalridders georganiseerden rit door Zuid-Holland, over een afstand van plm. 135K-M. Het bleek dat er 39 deelnemen, waren, 6 veteranen, 5 amateurs en 29 nieuwelingen (lieden die in open wedstrijden nog geen eerste prijzen hebben behaald).
Binnen 4.1/2 uur tyds was het meerendeel terug in onze goede stad. Er was dus in doorsnee gereden met 'n snelheid van 30 K.M. per uur, zonder dat de renners een oogenblik rust hadden gehad. En na afloop leken ze allemaal zoo frisoh als 'n hoen. Gezeten in 'n voortreffelijke Essex van den heer J. Th. Vollebregt, van de Motorclub Rotterdam, hebben wij dezen rit gevolgd. Een uitvoerig relaas van hetgeen wy aanschouwen mochten zal hier niet volgen, — wy volstaan met den stoeren fietsers een woord van lof te brengen voor hun flinke „werk" en verwijzen voor het overige naar den uitslag.
Amateurs. 1e prijs Job. Maas (tyd 4u. 20 m.) ; 2e prijs C. Bon; 3e prijs J. Oudenaarde; 4e prijs J. Joolen.
Veteranen: 1e prijs A. van Gent (tijd 4 u. 84 m.); 2e prijs C. van Campen; 3e prijs M. Suiker.
Nieuwelingen: le prijs O. Heere (tijd 4 u. 22 m.); 2e prijs D. Bon, 3e prijs Muys, 4e prijs de Kanter, 5e prijs Ferbraehe, 6e prijs G. Versteeg, 7e prijs Smeyers. 8e prijs Bijl, 9e prijs P. Oudenaarde. 10e prijs v. Zanten, 11eprijs Laman.
SCHEVENINGEN.(1927.05.24)
„De Kampioen". Scheveningen.
Gisteren heeft, wij meenen voor de vierde maal, de
jaarlijksche veldrit van De Kampioen plaats gehad. En evenals voorgaande keeren trof de uitschrijvende véreeniging slecht weer. Zeer slecht weer zelfs,
tengevolge waarvan even zoovelen honderden er getuige van waren als
er duizenden bij gunstiger omstandigheden getuige van zouden zijn geweest. Gereden werd ditmaal een traject van 14 K.M. van den boulevard rond Scheveningen naar den boulevard terug. Er werd een deel van het strand
genomen, er moesten stukken duin beklommen worden, trappen moesten beklommen worden, enfin, er waren uiteenscheurende obstakels genoeg. Ondanks het slechte stormachtige weer liep het geheel goed van stapel.
De uitslagen waren:
Afdeeling wielrenner, 100 deelnemers: 1. W. Krens in 21 min 7 sec; 2. van 't Riet, 3. Heslinga, 4. W. Kruis, 5. Duquesnoy. 6. Bollen. 7. Groos, 8. Rijinga. 9. Wolters, 10. van Tuijl;
Afdeeling juniores: 60 deelnemers: 1. Polkamp (den Haag) in 26 min. 7 sec.; 2. J. Buis (Halfweg). 3 de Ruiter. 4. Rust, 5. Heytman, 6. Romijn. 7. v. d. Meyden. 8. Hollander.
Afdeeling toeristen. 22 deelnemers: 1. F Bruigom in 27 min. 10 sec.; 2. G. Wooning, 3. H. v. d. straalen. 4. W. Verra, 5. A. Klokkers, 6.. C. Grootveld. 7. L. Vrolijk, 8. v Breneken. 9.L.H. Steinmetz, 10. J. Terhorst;
Afdeeling veteranen: 1. de Jong in 26 min. 5 sec..2. P. van Rossum, 3. Rombach, 4. Blommestijn, 5. Daniels, 6. v. d Eyckel. 7. K. Vondeling. 8. Broekhuyzen.
Afdeeling dames. 10 deelneemsters: 1. Mej M. v. Alphen (den Haag) in 30 min. 37 sec.; 2. mej. G. Buis (Halfweg). 3. mej. M. v. d. Putten. 4. mej. T. Sieffelaar, 5. Mej. J. v. d. Pol;
WERELDKAMPIOENSCHAP.(1927.07.21)
De Italiaan Binda wereldkampioen. Hans Bockom, de eenigste aankomende Hollandsche amateur.
KEULEN, 21 Juli. De renners waren te 10.15 vertrokken. Het waren van België zes renners, van Zwitserland eveneens zes, van Denemarken één, van Frankrijk zes, van Italië acht, van Oostenrijk zes, van Hongarije acht, van Nederland zes, van Tsjecho-Slowakije één, van Zweden zes, van Polen drie en van Duitschland zes.
De Nürnbergring is te beschouwen als een soort wegbaan, waarvan een traject van 23 kilometer acht maal moest worden gereden. Een wegbaan echter, die zooveel hoogten en zeer steile zelfs, zooveel diepten en scherpe bochten (ietwat opgehoogd) bevat, dat het eigenlijk te zwaar voor een normaal renner moet worden geacht.
Ónze zes wegrenners hebben geen groote successen te boeken. Niemand trouwens, die daarmede rekening hield. Van Nek gaf reeds in de tweede ronde op wegens zadeldefect. Jan Maas kwam in de tweede ronde in aanraking met een anderen renner, welke hem bijna tweehonderd meter naar beneden deed tuimelen. Hij remde zoo heftig, dat de rem brak. Hij kreeg hierdoor tien minuten achterstand en toen hem nog tweemaal een banddefect trof, gaf ook Maas het op. Van der Heyden was in de eerste ronde iets teruggevallen; in de tweede kwam hij weer bij, in de derde ronde werd hij zoozeer vermoeid, dat hij het moest opgeven. Buis was in de eerste ronde wegens defect achtergeraakt; hij was in de tweede ronde weer iets ingeloopen, doch defecten en een valpartij, welke hem evenals Maas bijna een paar honderd meter lager hadden doen rollen, deden hem de lust tot verderen strijd ontnemen. Ook hij gaf op. De kleine Bockkom en de Limburger Franssen hebben iets zeer buitengewoon kranigs gepresteerd. Zij behooren tot het twintigtal, dat den rit geheel heeft uitgereden. Bockom eindigde als achtste amateur en Franssen was negende professional.
Wij bewonderen in deze beide renners den moed en de wilskracht waarmee ze hebben volgehouden. In een wegwedstrijd wordt zooveel geleden en gestreden achter de voorste gelederen, waarvan het groote publiek, dat alleen oog heeft voor de overwinnaars, geen nota neemt. De strijd van de ach- tersten is veel zwaarder; zij worden niet bezield door de hoop op een overwinning, niet opgezweept door de toejuichingen van het publiek. Wie onder zulke omstandigheden toch volhoudt tot het bittere einde, die heeft althans aan wilskracht meer gepresteerd dan de overwinnaars. Dit nu speelden de jonge Noord-Brabantsche amateur Hans Bockom en de oudere Limburgsche beroepsrenner Josef Franssen klaar. Wij brengen hen voor de getoonde energie, hulde, die ze ten volle hebben verdiend. Vlak voor de finish reed de nieuwe wereldkampioen, de geweldige Italiaan Binda hen voorbij. Toen kwamen ze met moeite door de haag van enthousiastén, die Binda huldigden, heen.
Onder een stortregen zetten zij door om nog een volle ronde van 23 km. langs dit abnormaal zware traject af te leggen. Toen zij een klein uur later terugkwamen Was het publiek verdwenen. Dit had zich geborgen in het enorme restaurant. De stille helden hadden geen ovatie in ontvangst te nemen doch werden van harte gelukgewenscht, door de enkele landgenooten die op hun komst hadden gewacht. Het kostte ons zelfs moeite gewaar te worden dat ze als zestiende en zeventiende waren binnengekomen.
Wereldkampioen is geworden de Italiaan Binda, die het traject heeft afgelegd in 6 uren 37 min., 29 en 4 sec; 2 Girardengo, Italiaansche beroepsrenner in 6 uur 44 m. 44 sec; 3 Piemontsi, in 6 uur 48 m. 20.2 sec; 4 Belloni in 6 uur 49.07; 5 Jean Aerts, Belgisch amateur in 6 uur 49 min. 20 sec; 6 Rud. Wolke, Duitsch amateur in 6.51.53; 7 Oressio Italiaansch amateur 6 u. 55 min. 19 s.; 8. Bohlin, Zweedsch amateur 6 u. 55 m. 35 s.; 9 Brossy, Frankrijk; 10 Nebe Duitsch beroepsrenner; 11 Nanthey, idem; 12 Strandberg, Zweedsch amateur; 13 W. Kap, Oostenrijksch beroepsrenner; 14 Otto Kap, idem; 15 Eriksen, Zweedsch amateur; 16 Hans Bockom, Neder- landsch amateur en Josef Fransen, Nederlandsch beroepsrenner.
DE TOER DOOR NEDERLAND.01E ETAPPE.(1927.08.17)
Eerste etappe Amsterdam—Maastricht.
Onze bijz. corr. telefoneert uit Maastricht: Nadat te half acht te Duivendreoht was gestart ging het in een dertig kilometer tempo naar Utrecht. Overal waren honderden menschen langs den weg en overal kreeg men bijzondere medewerking van de politie. Bij de pyramide van Austerlitz kreeg de Luxemburger Rasqui pech, maar in Woudenberg kwam hij weer bij het peleton. In Scherpenzeel vielen Oudenaarden, Buitendyk, Laman en Erich Rösch, de laatste zoodanig, dat hij op moest geven. Oudenaarden kwam in Renswoude weer bij het hoofdpeloton en Laman in Ede. Buitendyk had in Arnhem acht minuten achterstand. Gebroeders Wolke kregen in Renswoude pech en bij de Klomp trokken de Brabanders het peleton uit elkaar en raakten Evers, „Felix" en Van der Ende los. In Arnhem was het verkeer op bijzondere wijze geregeld en daar bleek de Amsterdammer Wynberg 20 seconden voorsprong te hebben. Na Arnhem was de neutralisatie opgeheven en werd opnieuw gestart. Van der Putten en Evers raken in Heune los en Felix in Mook. Even verder kwamen Duyker, Hofstede en Wynberg te vallen. Alleen Duiker kon zich later weer bij het hoofdpeleton voegen. In Venlo reden Schilperoort en Van der List tegen een boom en raakten een heel stuk achter. De premie van de club De Valk werd in Venlo door Braspenning gewonnen. Bij Echt raakte Amstein door pech achter en nam Braspenning een grooten voorsprong, doch onder aanvoering van de Duitsche ploeg werd hij weer achterhaald. Verder kwam er geen verandering meer De uitslag was: 1. Heini.Kessmeyer (Duitschland); 2. 3. Oudenaarden (Rotterdam); 3. R. Wolke (Duitschland); 4. A. Braspenning (Zundert); 5. H. Bockkom (Eindhoven); 6. T. Maas (Roosendaal); Erich Reim (Duitschland); J. Lammers (Amsterdam); J. Visschers (Rotterdam); J. Dumm (Duitschland). R. Strating (Assen) en W. Damm (Duitschland) tezamen.
DE TOER DOOR NEDERLAND.02e ETAPPE.(1927.08.18)
De tweede etappe. Gisteren werd de tweede etappe, Maastricht—Deventer, gereden. Onder bekwame leiding van den starter, den heer Fokkinga, werd, meldt het „Hbld." om 8 uur te Maastricht gestart. Alle deelnemers, uitgezonderd Hofstede en de Nooy vertrokken in goede conditie. De Duitsche Rösch, die in de eerste etappe wegens een val had opgegeven, startte weer. Tusschen Sittard en Roermond gaf de winnaar van de eerste etappe, Kessmeye, den strijd op. Bij Reuver brak Buitendijk zijn voorvork en staakte den strijd. Te Nijmegen bij de neutralisatie van den wedstrijd was de stand: 1. Van der Ende, Rud. Wolke, Bruno Wolke, Erich, Reim, Rösch, Vink. Geyer en Bockom; 1 minuut achterstand Ebeling; 1.40 achterstand Braspenning. Lammers en Oudenaarden. Met zeven minuten 40 sec. achterstand Bimm, Rösen en Maas, met 12 min. achterstand Amstein en Innemee met 13.40 m. achterstand Van der List en Visscher, met 14.30 m. achterstand Duijker, Schilperoort. Klopper, Baaymans en de Jonge, met 15 min. achterstand, Gysdorf en Kohl met 18 m. achterstand Rasqui, met 20 m. Regeling en met 22 m. De Graaf. Op den Velperweg te Arnhem werd opnieuw gestart, in de volgorde van aankomst. Bij De Steeg hadden Oudenaarde, Braspenning en Lammers nog een achterstand van 1 minuut, een paar kilometer voor de finish kwam Maas met de Duitschers Dumm en Rösen bij het hoofdpeloton. De uitslag was ten slotte als volgt: 1. Ebeling, 2. Geyer, 3. Braspenning, 4. Rudolf Wolke. 5. Bruno Wolke, 6. Bockom, 7. Oudenaarde, 8. Van der Ende. 9. Lammers. 10. Zind, 11. Maas, 12. Rösen, 13. Dumm. Het totaal-klassement der beide dagen is: 1. Braspennine, 2. Ebeling. 3. Rud. Wolke, ieder 7 punten. Geyer 8. Oudenaarde 9. Bruno Wolke en Bockom 11. Lammers 15. Zind 16., Punten, allen zonder achterstand. Maas Rösen en Dumm ieder 3 min. 40 sec. achterstand.
TOUR DOOR NEDERLAND.03E ETAPPE.(1927.08.19)
De derde etappe Deventer—Groningen 120 km.
Om 9 uur startten de renners op het Stationsplein te Deventer. Tot voorbij Zwolle was de wedstrijd geneutraliseerd. Niet gestart zijn Kessmeyer, Hofstede, De Nooy, Strating en Everts. De renners, die één der vorige etappes niet hebben beëindigd, werden toch voor de etappeprijzen van dezen derden dag toegelaten, doch voor de laatste etappe starten alleen zij, die voor de totaal-classificatie in aanmerking komen. Voor de etappe-prijzen Deventer—Groningen startten de Duitscheia Rösch en Kohl en onze landgenooten Buitendijk en Wijnberg. Alle renners zijn frisch. Langs het geheele traject was de belangstelling zeer groot en vooral in Groningen waren duizenden menschen, die langs het met touwen afgezette' weggedeelte stonden. Daar was de regeling door politie en andere autoriteiten keurig in orde. Met Maas aan het hoofd ving om 10 uur de strijd aan, waarbij Braspenning het eerste slachtoffer was van bandenpech. Het tempo werd tot ruim 40 km opgevoerd, doch Braspenning wist na 8 min. het peloton weer te bereiken. De Duitscher Dumm kreeg pech en het veld werd uiteengerukt door hèt snelle tempo. Bij Meppel kwamen Maas en Visser te vallen. De brug te Meppel stond open, zoodat bijna alle achterblijvenden weer bij de leiders kwamen. Na Meppel kreeg Oudenaarde 300 m voorsprong, doch de Duitsche ploeg zette den vluchteling achterna. Bij de Drentsche hoofdplaats wist Jan Maas het hoofdpeloton weer te bereiken. Bij Heykersmilde kwamen R. Wolke en Ebeling te vallen en stapte W. Geysdorf wegens defect af. Voor Assen voegde Ebeling zich weer bij het hoofd-peloton. Bij Kloosterveen gaf E. Beim op en zetten de Gebr. Wolke de achtervolging van het hoofdpeloton voort, dat zij 5 km voorbij Assen hereikten.
Lammers en de renner uit de Opelploeg kwamen te vallen. Eerstgenoemde zette den strijd voort maar de Duitscher werd met een bloedende hoofd- wonde in de Opelauto opgenomen.
- Oudenaarde, Rasqui, Amsteyn en Rossen Waren intusschen los geraakt; Het hoofdpeloton bestond toen uit J. Maas, Braspenning, Bockom, Duyker, Gebr. Wolke, Ebeling, Geyer en W. Damm. Braspenning probeerde een paar maal vergeefs weg te loopen, voorbij Vries kwamen Rasqui, Bosch, Oudenaarde, Kohl en Amsteyn bij het hoofdpeloton.
Bij het Drentsche Pont stond de brug open, daardoor de leiders ruim ! drie minuten moesten wachten. De tweede groep werd hier twee minuten vastgehouden, waarna het hoofdpeloton in 40 km tempo op de finish afging met den volgenden uitslag:
No. 1 werd R. Wolke (D.), 2. E. Rösch (D.), 3. B. Wolke (D.), 4. P. Rösen (D.), 5. J. Maas, Roosendaal; 6. L. Geyer (D.), 7. H. Bockkom, Eindhoven; 8. A. Braspenning, Zundert; 9. J. Oudenaarde, Rotterdam; 10. B. Duyker, Rotterdam; 11. W. Damm, 12. A. Ebeling (D.); 13. J. Jos. Rasqui, Luxemburg; 14. K. Kohl (D.).
Het totaal klassement der drie etappes luidt thans: 1. H. Wolke, 8 pnt. 2. Braspenning, 13 pnt. 8. B. Wolke, 13 pnt. ,4. Geyer, 13 pnt, 5. Oudenaarde, 17 pnt. " 6. Bockkom, 18 pnt. 7. Ebeling, 18 pnt. 8. Lammers 20 pnt., achterstand 3 min.; 9. Maas 21 p 3-40; 10 RRosen 21 p. 3-40; 11 Amstein 33 p. 10-22; 12 Duyker 30 p. 13-44; 13 Innemee 39 p. 16-44; 14 Schilperoord 43 p. 16-44; 15 Klopper 43 p, 16-44; 16 Vissehers 48 p. 22-14; 17 v. d. Eind 38 p. 23; 18 Rasquli 43 p. 27-13; 19 Kohl 48 p. q3l-46; 20 De Jonge 57 p. 33-54; 21 Regeling 53 p. 38-35; 22 v,d. List 62 p. 42-14; 23 de Graaf 63 p: 46-53; 24 Stolwijk 66 p, 1 uur13 min. 54 sec.; 25 v. d. Putten 74 p. 1-14-6; 26 Laman 60 p. 1-23-38; 27 Paymans 68 p. 1-27-2; 28 Willkomm 66 p. 1-32-29; 29 v. Aketyen 74 p. 1-39-22; 30 de Weert 68 p. 1-42-8; 31 Bruyning 80 p. 1-43-36 32 „Felix" 82 p. 1-55-47.
TOER DOOR NEDERLAND.04E ETAPPE.(1927.08.20)
De vierde etappe. Groningen—Amsterdam.
Rudolf Wolke wint den wedstrijd.
Zaterdagmorgen half acht werden de renners te Groningen gestart. Aan den start verschenen vier Duitschers van de Diamantploeg en 7 van de Opel-club, de Luxemburger Rasqui, de Zwitser Amstein en 27 Hollanders.
Het ook in de laatste etappe toelaten van renners, die in een der vorige den strijd hadden opgegeven, wekte bij onze renners eenige ontevredenheid. Na de start werd er direct een 35 km tempo ingezet. Bij Assen kreeg de Duitscher Kohl en de Amsterdammer Klopper bandenpech, en gaf de Amsterdammer De Jonge, die over zadelpijn klaagde, den strijd op, doch bleek bij de finish ruim twee uur na het sluiten van de controle, toch den rit te hebben uitgereden. Bij de brug te Lichtmis, welke open stond, moest het hoofdpeloton ongeveer vijf minuten wachten. De Duitscher Ebeling schijnt niet in goede conditie te zijn en raakt achter. Tegen elf uur werd Katerveer bereikt. - Hier blijkt Bockkom en Van Putten een halve minuut achter te zijn geraakt en Laman boekt een achterstand van drie minuten, terwijl Felix heeft opgegeven. Even na Katerveer demarreeren Innemee en Schilperoort, terwijl de Diamant-ploeg de achtervolging inzet. In Elburg wordt het hoofdpeloton op enkele honderden meters gevolgd door Laman, Willkomm, Van Putten en Akelyen. Even voorbij Elburg geeft Rösch te kennen, niet meer te kunnen. Voor Nunspeet komen Bruyning, v. d. List en de Weerdmeer bij het hoofdpeloton. Met Amstein en Reim aan het hoofd wordt Amersfoort bereikt. Op den weg naar Amersfoort staan duizenden belangstellenden, terwijl op gevaarlijke punten de politie hare volle medewerking verleende. Zoo gaat het op de finish af te Laren, waar een dichte haag van menschen zich aan weerszijden van den weg heeft opgesteld, en de motorpolitie voor de noodige ruimte van den weg zorgde. De uitslag was ten slotte als volgt: 1. Rudolf Wolke, 2. Ebeling, 3. Jan Maas, 4. Jaap Oudenaarde, 5. Lammers, 6. Braspenning, 7. Innemee, 8. Rösen, 9. Duyker; 19 tot en met 21 Bockkom, Bruno Wolke, Dumm, v. d. Ende, Kohl, Rasqui, Stolwijk, Damm, Amstein, Visschers, Schilperoort, Geisdorf; 22. Klopper, achterstand 3 m. 46 s.; 23. Reim, achterstand 4 m.; 84. v. d. List, achterstand 13 m. 39 s.; 25. Bryning, achterstand 16 m. 24 s.; 26. De Weerd, achterstand 27 m. 5 s.; 27. Van Akelyen, achterstand 31 m. 36 s.; 28. v. d. Putten, achterstand 31 m. 56 s.; 29 .Wijnberg, achterstand 41 m. 39 s.; 30. Laman, achterstand 41 m. 43 s.; 31. .Willkomm, achterstand 42 m. 43 s.; 32. Yaymans, achterstand 1 u. 0 m. 6 s. De Jonge niet aangekomen, Regeling gevallen, Geyer id., Felix opgegeven, Rösch id., De Graaf id.
Het totaal klassement der vier etappes luidt: 1. Rudolf Wolke 9 pt., geen achterstand; 2. A. Braspenning 19 pt., id.; 3. A. Ebeling 20 pt., id.; 4. Jaap Oudenaarde 21 pt., id.; 5. Bruno Wolke 23 pt., id.; 6. Hans Bockkom 28 pt., id.; 7. E. Lammers 35 pt., id.; 8. Jan Maas 24 pt., achterstand 3 m. 40 s.; 9. Peter Rösen 29 pt.., achterstand 3 m. 40 s.; 10. Amsteln 43 pt., achterstand 10 m. 22 s.; 11. B. Duyker 39 pt., achterstand 13 m. 44 s.; 12. P. Innemee 46 pt., achterstand 13 m. 44 e.J 13. A. Schilperoort 53 pt., .achterstand 16 m. 44 s.; 14. H. Klopper 65 pt.. achterstand 20 m. 30 s.; 15. J. Visschers 58 pt., achterstand 22 m. 14 s.; 16. J. v. il. Ende 48 pt., achterstand 23 min., 17. J. Rnsqui 53 pt., achterstand 27 m. 13 s.; 18. K. Kohl 58 pt., achterstand 31 m. 46 s.; 19. M. v. d. List 85 pt., achterstand 55 m. 53 s.; 20. A. Stolwijk 76 pt., achterstand 1 u. 13 lil.; 21. L. v. d. Putten 101 pt., achterstand 1 u. 45 m. 42 s.; 22. 11. Bruvning 104 pt.. achterstand 2 U.; 23. j. Laman 88 pt., achterstand 8 u. 2 m. 15 s.; 24. A. de Weerd 93 pt., achterstand 2 n. 9 m. 13 s.; 25. F. van Akeiyen 100 pnt., achterstand 2 u. 10 m. 58 s.; 26. L. Paymans 98 pt., achterstand 2 u. 27 m. 8 s.
Buiten mededinging: 11. Willkomm 95 pt., achterstand 2 u. 15 m. 12 s.
1928
DEN HAAG-BRUSSEL.(1928.03.26)
Precies te 7 uur zijn gisteren de deelnemers uit de Wagenstraat te 's Gravenhage vertrokken en de omstandigheden, waaronder dit vertrek plaats had konden niet gunstiger zijn. Het was heerlijk zoel en zonnig voorjaarsweer en het was zoo goed als windstil, zoodat er onder de 130 renners (enkelen waren niet opgekomen, waaronder de drie Luxemburgers) een opgewekte stemming heerschte. Van het geneutraliseerde gedeelte van Den Haag naar Willemsdorp valt uiteraard niet veel te zeggen. De regeling en de wegaanduiding waren goed en tegen half tien werd in twee ponten het Hollandse!. Diep overgestoken. Te Moerdijk zou opnieuw worden gestart, doch daar was een gedeelte van den weg opgebroken en zoo werd besloten de start tot voorbij dat gedeelte te verleggen. Een en ander had tengevolge, dat het sein tot vertrek eerst te kwart voor elf kou worden gegeven. Wij waren met de auto tot Zevenbergen vooruit gegaan en daar passeerde ons de lange rij der kleurige renners, die door een ware stoet van auto's en motorrijwielen gevolgd werd, onder aanvoering van v. Rossum, v. d. Ende, Bakker, v. Muyen en van Oers, die voor een snel tempo zorg droegen. Al dadelijk liet het zich aanzien, dat het een harde race zou worden. Er werd ditmaal niet gelummeld en bij den aanvang van het seizoen wilde men elkanders krachten wel eens meten. Al dadelijk begonnen er achterblijvers te komen, deels slachtoffers van lekke banden, doch ook deels veteranen en nieuwelingen en enkele amateurs voor wie het tempo te machtig was. Onder waarlijk groote belangstelling werd Breda bereikt en niet zoodra was de Baroniestad achter den rug of op den mooien breeden weg naar Princenhage ving de slag aan. Hier werd het peloton in drie stukken getrokken. Er zat tusschen iedere groep een afstand van plm. 500 meter en al strijdend begonnen ook deze groepen weer te dunnen, zoodat de deelnemers sterk verspreid kwamen te liggen.
Tusschen Rijsbergen en Zundert achterhaalden wij de hoofdgroep juist toen er een valpartij plaats had. Een zevental renners duikelden over elkaar en wij konden alleen maar onderscheiden dat er de favoriet Buis bij was, en de prof. Franssen, benevens de amateurs van d. Horst en Vleghaar. Franssen en v. d. Horst konden na eenigen tijd doorgaan, doch Buis en Vleghaar hebben wij niet meer terug gezien. Op dat moment werd de leidende groep getrokken door Wijnberg, die gevolgd werd door J. Krul, A. Graaf, v. d. Reijt, M. de Jong. W. Dompeling A. J. Kuis, B. J. de Vos, J. G. Lorie, J. v. d. Pol, M. v. Oers, Ghr. Hendrikse. F. v. Rooy, T. Veldman, J. Wildschut, J. Boshoff, A. J. Braspenning. v. d. Ende, G. de Ruiter, v. Rossum, Bakker en Maas.
Bij het passeeren van de grens te Wuestwezel trok Braspcnning de groep en nu ging het zeer hard. Ondanks het feit, dat de triptiek voor onze auto reeds een dag te voren was ingeleverd vorderde het nog ruim 25 minuten eer de triptiek was afgeteekend en met een achterstand van bijna een half uur konden wij dus de renners gaan najagen. Er waren auto's, die nog 10 minuten langer aan dc grens werden opgehouden dan wij en sommigen dezer hebben de renners niet voor Brussel teruggezien. Wij kregen de leiders in Mechelen weer te pakken en op weg daar naar toe, terwijl onze wagen er een zwaar tempo in had, konden wij zien hoe geweldig er op dit traject door de leiders was huisgehouden. Zoowel de tweede als de eerste groep was door het moordende tempo in stukken en brokken gevallen. Telkens en telkens passeerden wij renners, die moederziel alleen voortstampten en na Deurne reden wij achtereenvolgens voorbij Bakker en v. d. Ende, die een kapot wiel had gehad, verder Wildschut, v. d. Legt, v. Hal, Peeters, J. Sijbrands, J. Snijders, v. d. Velde, Duyker en Berkhout. Een heel eind daarvoor lagen weer J. PI. Stam, W. Roest en J. v. d. Pol. Weer daarvoor kampten Stephan en J. H. v. Renswou, de Graaf en F. v. Rooy. Dan halen wij van Oers in en v. Kuyen. En daarna bereikten wij een groep bestaande uit G. Ramakers, A. Polak, T. Veldman, Jos. Franssen, J. Bollinckx, Vreeswijk, J. Robbers, J. E. v. d. Waerden, verder C. Hendrikse (alleen), J. Boshoff (alleen) en dan een groepje van drie man, te weten v. d. Stuyft, v. Muyen en v. d. Reyt. En dan roept een motorcontroleur ons toe, dat de hoofdgroep nog maar uit vier man bestond en reeds een eind vooruit was.
Van Oude God vlogen wij toen naar Mechelcn, nieuwsgierig wie de 4 leiders zouden zijn. En daar even voor Mechelcn passeeren wij den Hagenaar v. Rossum, die zooeven dc leiders heeft moeten loslaten, zoodat er dan nog slechts drie man aan het hoofd gaan.
Vol spanning wachten wij af wie het zullen zijn en dan in Mechelcn zien wij in hard tempo voor ons uitgaan de twee Brabanders Maas en Braspenning en de Hagenaar A. Kuis, zoodat dus drie amateurs de leiding hebben. Bij het omgaan van een hoek loopt dan plotseling een wiel van Braspenning vast en nu gaan Kuis en Maas, beurtelings leidend er hard van door. Braspenning verliest stellig 600 meter, doch in Elewijt zien wij hem snel naderen en met een spurt krijgt hij de beide anderen weer te pakken. Even volgt een rustpauze, doch dan schudden de twee Brabanders ook den Hagenaar Kuis van zich af. Tien kilometer voor Terneuzen, waar de heuvels beginnen, let Kuis even niet op. Hij is slechts een paar meter los en daarvan profiteert het tweetal, Maas en Braspenning demareeren tegen den heuvel op en nemen telkens over. Wel blijft Kuis langen tijd op 50 meter volgen, doch dan trekt Maas nog harder. De Brabanders klimmen uitstekend en winnen meer en meer terrein om dan verder onbcdreigd op Brussel toe te peddelen. Het wordt een eindspurt tusschen deze twee en reeds op plm. 350 meter komt Maas naar voren. Hij weet Braspenning achter zich te houden om ten leste met 2 lengten te winnen.
Dc uitslagen luiden als volgt, waarbij in het oog moet worden gehouden, dat de opgegeven tijd slaat op het traject Moerdijk— Brussel, plm. 120 K..M.
De uitslag luidt: 1. J. Maas (eerste amateur). Tijd van af Moerdijk 3 uur 49 min. 6 sec. 2. A. J. Braspenning (amateur) 3 uur 49 mm. 6 sec. 3. A. Kuys (am.) 3 u. 2 m. 40 s. 4. J. H. M. van Rossum (am.) 4 u. 7 s. 5. J. Franssen (eerste professional) 4 u. 7 sec.6. A. Polak (eerste nieuweling) 4 u. 3.m. 14 sec. 7. J L. M. van Kuyen (am.).4 u. 2 m. 31 s. 8. A. van der Stuyft (eerste veteraan) 4 u 3 m. 7 s. 9. J. Robbers (nieuwel.) 4 u. 3 m. 7 , 10. P. F. J. van de Reyt (am.). 11. G. v. Ramaekers (prof.). 12. M. van Oers, (am.). 13. T. Veldman (nieuwel.). 14. C. A. Bakker (prof.). 15. Chr. Hendrikse (am.). 16. F. Aerts (uieuwel.). 17. J. H. Stam (am.). 18. J. v. d. Ende (am.). 19. J. Bollinckz (veteraan). 20. J. Boshoff (nieuwel.). 21. A. C. Stephan (am.). 22. F. van Rooy (prof.). 23. J. H. san Renswouw (nieuwel.). 24. G. Vreeswijk (prof.). 25. B. Duyker (am.). 26. H. Pieters (nieuwel.). 27. J. v. d. Pol (am.). 28. A. M. J. v. d. Starre (am.). 29. W. v. d. Kloot (am.). 30. J. J. Sijbrands (veteraan). Bij de aankomst te Brussel was aanwezig Dr. B. C. E. v. d. Berckhof van Kockengen, Attaché van het Nederl. Gezantschap.
1929
DEN HAAG—BRUSSEL.(1929.04.22)
Voor de 7e maal is gisteren de door de R.R.C. Sparta georganiseerden wedstrijd Den Haag-Brussel gehouden. Deze wedstrijd is in verband met werkzaamheden ter verbetering van de wegen in België eenige weken verschoven moeten worden, waardoor vele renners, die aanvankelijk van de partij zouden zijn, hun inschrijving moesten terugnemen, terwijl inmiddels het baanseizoen was begonnen en zij door verbintenissen elders thans verhinderd waren. Het uitstellen van den wedstrijd heeft dan ook op de kwaliteit der deelnemers, wel ongunstig gewerkt. Ook nu konden aan den wedstrijd verschillende categorieën deelnemen (die echter allen tegelijk vertrokken) en wel: nieuwelingen, veteranen en amateurs en onafhankeüjken. Tevens was er een clubwedstrijd aan verbonden.
De route was dit jaar als volgt: Den Haag Rotterdam — Dordrecht — Willérnsdorp — Moerdijk — Breda — Princenhage — Rijsbergen — Zundert — Wernhout — Wuestwezel— Brasschaet — Merxem — Deurne — Oude God - Contich — Mechelen — Hofstade — Perk — Elewijt — Nosseghem — Steenokerszeel — Ophem — Sterrebeek — Tervueren — Quatre Bras — Avenue de Tervueren — Brussel (Cinriuantenairc) een afstand van plm. 170 K.M., waarvan echter het gedeelte den Haag Moerdijk (in verband met de pont) werd geneutraliseerd.
Te zes uur begon het in de Wagenstraat reeds druk te worden. In Hotel Regina troffen de deelnemers nog de laatste voorbereidingen en te 7 uur kon het sein tot vertrek gegeven worden. Ongeveer honderd renners bonden den strijd aan, waaronder plm. 40 Belgen. Zooals reeds opgemerkt, begon de eigenlijke wdstrijd eerst aan de overzijde van het Hollandsch Diep en waar de deelnemers de pont van 10 uur moesten nemen, konden zij het dus kalm aandoen. Om echter in geval van pech voldoende tijd tot reparecren te hebben werd er direct toch een flink tempo ingezet en toen Rotterdam bereikt was, vond men daar de politie en de Rotterdamsche clubs op haar post om de deelnemers de richting aan te wijzen. Dat de regeling goed was bewees ook Zwijndrecht. waar extra ponten gereed lagen en daardoor kon men het verder wat kalmer aandoen. Tegen half tien was de Moerdijk bereikt en nadat de renners zich op de pont nog eens goed hadden geprepareerd, kon te kwart over tien aan de overzijde de ollicieele start plaats hebben.
Het eerst vertrok de groote groep van nieuwelingen, amateurs en onalhankelijken plus de veteranen (omvattende tevens de volledige teams van 13 Nederlandsche en Belgische clubs) en een kwartier later vertrokken de leden van Sparta, die speciaal in den clubwedstrijd uitkwamen. De belangstelling langs den weg was groot, vooral in Breda, waar duizenden het passeeren der renners gadesloegen. Ook hier was de regeling keurig in orde. De grens gaf al mede geen oponthoud en zonder te behoeven af te stappen konden de deelnemers haar passeeren.
Een kilometer voor het grensdorpje Zundert werd een sprint gehouden, waarvoor de aldaar woonachtige renner Braspenninx met zijn vrienden een prijs had beschikbaar gesteld. Op 400 meter werden de renners door een vlag gewaarschuwd en het was de Hagenaar Kuys die, met Valentijn als tweede, den prijs In de wacht sleepte. Bij het passeeren van de grens ging een groep van 8 man aan het hoofd en het waren voornamelijk de twee Hollanders Kuys en Buijs en de twee Belgen Hees en De Laedt die, met het windje in den rug, voor een hoog tempo zorg droegen. Even te voren waren de Hagenaars Van Rossum en v. d. Ende door een lek bandje uit dit leidende peloton gevallen en zij volgden nu met enkele minuten achterstand op de hielen gezeten door hun stadgenooten Wildschut en Innemee en de Belgen de gebroeders de Koninck. van Ranst e. a. Nabij Merxem kreeg laatslgenoemde een lekken band, waardoor hij zijn goede plaats verspeelde.
Bij Oude God konden wij waarnemen, dat het hoofdpeloton hardnekkig werd nagejaagd door van Rossum en Stam terwijl achter dezen v. Kuven. Snoek niet de bekende stayer), A. v. d. Stuylt. Hees. de Laedt en Polak voor hunne kansen streden. Dat er daar vooraan inmiddels een zwaar gevecht had plaats gehad werd ons duidelijk te Mechelen waar wij gelegenheid hadden te constateeren, dat het leidende peloton tot drie man was geslonken. Het werd gevormd door den Hagenaar Kuys, de Brabander Valentijn en de Enschedeer Bos die het vorige jaar in Duitschland reeds eenige opmerkelijke successen in wegwedstrijden heeft gehoekt. Beurt om beurt zorgden ze voor het aangeven van het tempo dat constant op 35 K.M. bleef waarmede zij zich de kans van achterhaald te worden van het lijf hielden. Doch even voorbij Mechelen dreigde een stom voorval het resultaat van hun harde werken te niet te doen. Want daar waren de afsluitboomen van den spoorweg neergelaten. Maar geen nood. Want in België bloeit de wegrensport en leeft het volk er geheel in mee. Is het dan te verwonderen dat de overwegwachter de boomen even optrok om het trio door te laten?
Wij meenden reeds, dat de wedstrijd met een sprintje tusschen de drie genoemden zou eindigen. Doch het zou anders loopen. Want toen nog zoowat 20 K.M. gereden moesten worden overkwam Kuys hetzelfde wat hem in den wegwedstrijd van de Olympische Spelen overkwam. Hij zakte n.l. door zijn fiets en stond daar in eens hopeloos langs den weg. Gelukkig liep Kuys bij zijn val zoo goed als geen kwetsuren op. Nu waren dus nog maar twee man aan de leiding en deze joegen er in steeds hooger tempo van door. Ten leste begon v. d. Bos lichte teekenen van vermoeidheid te vertoonen. vermoedelijk speelden de heuvels hem parten. En Valentijn die een goed klimmer is en de heuvels goed nam, profiteerde. Tien a twaalf kilometer voor het eind demarreerde Valentijn plotseling. Hij schudde v. d. Bos van zich af en liep alleen op het eindpunt toe, van den Bos. die toen geen haast meer maakte, een zestal minuten achter zich latende. De uitslag werd als volgt:
Categorie Onafhankelijker en amateurs.
- N. Valentijn. onafhankelijke, St. Willebrord, in 3uur 44 min. 28 sec.2. L.J. van de Bos (Amateur) Enschede in 3 uur 50 min. 29 sec.; 3. Is. Mechant (Veteraan) Brussel 3 uur 52 min. 3 sec.; 4. W.H Cober (Amateur) Blent, 3 uur 57 min 51 sec. 5. A. v. d. Stuyft (Veteraan) Antwerpen; 6. J. van Kuyen (Amateurs) Den Haag; 7. A. Polak, Onafhankelijke, Steenbergen; 8. J.J. Snoek Nieuweling Den Haag; 9. C. de Laedt (Amateur) Brussel; 10. J.H.M van Rossum, Onafhankelijken Den Haag;
BRUSSEL-DEN HAAG.(1929.08.04)
Gisteren is de jaarlijksche wegwedstrijd Brussel—den Haag, uitgeschreven door de Haagsche Rennersvereeniging Hollandia, gehouden.
De deelnemers vertrokken 's morgens om halfacht uit de Belgische hoofdstad en arriveerden 's middags om halfvier op de wielerbaan Rijswijk, waar de veteraan A. v. d. Stuyft zich het eerst liet zien. Ongeveer 100 toeschouwers stonden hier de renners op te wachten. Tijd werd niet opgenomen. De uitslagen zijn:
Amateurs: 1. Van Rossem (den Haag); 2. v. d. Ende (idem); 3. Worries (idem); 4. H. Polak (Steenbergen); 5. Blatter (Zwitserland); 6. A. J. Kuys (den Haag); 7. Boshof (Scheveningen); 8. Van Kuyen (den Haag); 9. Ph. Inneme. (idem); 10. T. Raaymaker (Rotterdam).
Veteranen: 1. A. v. d. Stuyft (Antwerpen); 2. W. H. Schlebaum (Soestdijk). Nieuwelingen: 1. P. J. H. Vluggen (Weststraten); 2. J. Nicolaas (Veldwezel); 3. J. C. Boshof (Scheveningen); 4. J. de Vries (Delft); 5. W. J. v. d. Heiden (Maastricht). Clubleden: 1. J. v. d. Heuvel (den Haag); 2. A. C. Schouman (idem); 3, C. J. Kipping (idem); 4. J. Stolwijk (idem); 5. J. Warnar (idem).
ROTTERDAM.FEIJENOORD.(1929.08.11)
Betrouwbaarheidsrit
Felle kamp tegen wind en stof.
Betrouwbaarheidsrit van „Feyenoord".
Ruim 80 K.M. in even twee uur.
ROTTERDAM, 11 Aug. — De Rott. Rennersclub „Feyenoord" organiseerde Zondag een nationalen betrouwbaarheidsrit over 85 K.M. Aanvankelijk was het traject Rotterdam—Numansdorp en terug vastgesteld, doch aangezien de weg naar laatstgenoemde plaats was opgebroken, werd nu Rotterdam
—Zwyndrecht —Heerjansdam—Heinenoord— Crooswyk en terug gereden, waarna nog eens de afstand Barendrecht—Heerjansdam-—Zwijndrecht
—finish moest afgelegd worden. Totaal 85 K.M. Voor dezen rit bestond groote belangstelling, hetgeen bleek uit het aantal inschrijvingen. Niet alleen
uit Rotterdam, doch ook uit Den Haag, Amsterdam
en andere plaatsen in ons land meldden de renners zich aan. Totaal werden 160 deelnemers ingeschreven. Van de Haagsche vereeniging „Sparta" kwamen 32 leden uit.
In „De Spil" heerschte al vroeg in den ochtend een prettige stemming. Daar toch moesten de renners zich aanmelden en werden de rugnummers
verstrekt. Velen keken hun karretjes nog eens goed na, controleerden hun banden en zorgden voor voldoende proviand.
Een incident.
Het was de Ned. Wielren Unie ter oore gekomen dat er ook deelnemers zonder startbewijs zouden meerijden. Daarom was een der consuls present om een en ander te controleeren. Inderdaad bleken van de 28 veteranen er 24 geen startkaart te bezitten en het bestuur van „Feyenoord" was genoodzaakt deze klasse te laten uitvallen. Dat was voor de gehandicapten een leelijke tegenvaller. Zij wisten zich te troosten door een onderlingen wedstrijd in elkaar te zetten De strubbeling had echter nog al wat tijd gevorderd en bijna een half uur te laat trok de groote stoet renners naar de startplaats.
Volgens opgave van den heer Loeff, den volijverigen secretaris van „Feijenoord", zouden 34 amateurs en onafhankelijken, 36 nieuwelingen, 45
juniores en 4 veteranen starten.
Aan den start.
Om te voorkomen, dat de renners oponthoud zouden krijgen, was de startplaats verlegd naar de grens van Rijsoord, dus over den overweg van de
spoorlijn Rotterdam—Dordt. Onder de velen, die den strijd aanbonden, waren bekende Rotterdamsche en Haagsche wegrenners. Er stond een felle
wind, die weinig goeds voor de deelnemers beloofde.
Het was te voorzien, dat de „Jongens" hard zouden moeten werken om dit allesbehalve gemakkelijke traject af te leggen en den strijd tot een goed einde te brengen. Het eerst vertrokken de amateurs en onafhankelijken. Precies elf uur werd het sein tot vertrek gegeven.
De heer Visser, een echte wielersport-enthousiast, had ons een plaats in zijn auto aangeboden, zoodat wij gemakkelijk „den strijd op den weg" konden volgen. Van de verschillende groepen oordeelden we die van de amateurs het belangrijkst en daarom vertrokken we onmiddelijk na het startsein met hen in de richting Zwijndrecht.
Een 40 K.M.-tempo.
De ploeg zette er dadelijk een flink tempo in. Niettegenstaande den fellen wind, dien men pal tegen had, werd toch in een 40 KM.-tempo op
Zwijndrecht aangestevend. De renners zaten als een klit op elkaar en niemand dacht er aan om nu een weglooppoging te wagen. Bij Rijsoord vorderde een stuk weg over 200 a 300 M. de grootste voorzichtigheid. Een dikke laag mul zand bedekte hier den straatweg. Alles ging gelukkig goed.
Eerst door Zwijndrecht, in de luwte van de fabrieken, die daar staan, waagde de Hagenaar van Rossum de eerste demarrage. Hij was spoedig 100 meter weg, doch kreeg niemand mee en op den smallen, stoffigen weg naar Groote Lindt was hij weldra weer ingehaald. Dat belette niet, dat bij Heerjansdam opnieuw een weglooppoging volgde. Hier gooide een veldwachter roet in het eten. Alle renners moesten afstappen, omdat „zijn edele" moest zien of iedere fiets wel een geldig belastingplaatje droeg. Dit korte oponthoud had tot
gevolg, dat er wijziging in den toestand kwam.
Het tempo, dat voor Heerjansdam iets gezakt was, werd weer opgevoerd tot 40 KM. en nu vormden zich drie peletons met onderling verschil van drie
A vier honderd meter. Het hoofdpeleton bestond hoofdzakelijk uit Hagenaars, Rotterdammer Raaymakers en de Amsterdammer Knol hadden ze niet kwijt kunnen raken. Het tweede peleton werd door de Rotterdamsche renners gevormd. Buitengewoon mooi werk leverden tusschen Heerjansdam en Heinenoord de renners van Gilst, v. d. Bylandt en Wildschut, zij maakten zich van het tweede peleton los en in moordend tempo —onze snelheidsmeter
wees 45 KM- aan, toen ze voorbij vlogen — ging het op de leiding aan. Na enkele minuten hadden ze de hoofdgroep te pakken. Het keuren aan de controle te Crooswijk ging zeer snel en in hetzelfde snelle tempo waarmee ze gekomen waren, werd de terugweg aanvaard. Veel verandering kwam er niet in den stand. Vele renners hadden op de heenreis al opgegeven. Lekke bandjes waren er weinig en het was alleen aan de felle wind, het doordrin- gende stof en het hooge tempo te wijten, dat maar een klein deel van de 34 renners die vertrokken waren, de finish bereikte. In den sprint won van Rossum op overtuigende wijze. Worries werd tweede met enkele lengten verschil De Rotterdammer Raaymaker nam de vierde plaats in. De Hagenaar reed de 85 KM. in 2 uur 11 min 38.4 sec. De uitslag bij de amateurs en onafhankelijken was als volgt: 1. Van Rossum, 2. Worries, 3. v. d. Ende, allen Den Haag; 4. Raaymakers, R'dam, 5. Knol, Adam; 6. v. Gilst, Ulvenhout, 7. Van Herpen, R'dam, 8. Goossens, A.'dam, 9. v. d. Bylaardt, Den Haag, 10. Wildschut, Den Haag.
Junioren en nieuwelingen.
Uit den aard der zaken kunnen we geen verslag geven van het verloop van den strijd der juniores en nieuwelingen, wij vernamen, dat ook in deze
klassen hard was gestreden. Een valparty van de juniores op het slechte stuk weg bij Rijsoord kostte eenige fietsen, maar gewonden waren er niet.
In Heerjansdam werden de juniores ook door de politie aangehouden om de „plaatjes-controle" uit te voeren. Zelfs werden ze terug gestuurd. En toen ze later ten tweede male probeerden te passeeren werden 20 hunner wegens te snel rijden naar het bureau gebracht en moesten daar namen en adressen opgeven. Daardoor viel hun strijd geheel in 't water en kon geen uitslag gegeven worden voor deze klasse.
By de nieuwelingen en veteranen waren de uitslagen als volgt:
Nieuwelingen: 1. Dolder (2 uur 12 min., 7 sec); 2. Pieter; 3. Schulte; 4. Hiddes; 5. Roskamp; 6. De Vries.
Veteranen: 1. Hilgeman (2 uur, 26 min., 40 sec); 2. Van Rossum; 3. v. d. Toolen.
WERELDKAMPIOENSCHAPPEN OP DEN WEG.(1929.08.17)
Zaterdag hebben de wereldkampioenschappen op den weg plaats gehad. Het traject was 200 Kilometer lang en er kwamen 3 bergen in voor; de eerste na 30 Kilometer, de tweede na 145 Kilometer de derde na 160 Kilometer.
Om zeven uur vertrokken de professionals en om acht uur de amateurs.
Zestien beroepsrenners, te weten drie Belgen. drie Franschen, twee Hollanders, drie Italianen, een Luxemburger, drie Zwitsers en een Oostenrijker vingen den strijd aan.
In Rapperswil zaten de twee Hollanders, Franssen en Polak, nog in de groep, maar met bezorgdheid zagen wij hun verrichtingen op den berg tegemoet, die toen na 30 Kilometer voor ons lag. Van 414 meter moesten wij tot 935 meter klimmen op een afstand van achttien Kilometer, een lange stijging dus. De meeste renners stonden op hun pedalen, behalve de Italiaan Binda en de Belg Ronsse, die beiden groot favoriet waren en zich meesters in het bergbeklimmen toonden.
De eerste die bij dit zware werk los liet was Polak uit Zevenbergen; daarna verloren de drie Zwitsers contact, vervolgens Franssen en J. Bidot en daarna nog Le Drogo.
Toen de eerste boven op den berg was, waren genoemden van honderd tot tweehonderd meter achter. De eerste die bij het dalen weer bij kwamen waren Franssen en de drie Zwitsers en geleidelijk sloten zich ook weer aan de Belg Wauters en de Hollander Polak.
Langs de Zugersee reden wij nu over een slechten scherpen weg, die maar flauw golfde naar Luzern, waar een enorme menigte langs den weg stond geschaard en daar in Luzern kwam Dervaes met Polak aan zijn achterwiel
zich bij de leiders voegen, zoodat de groep van zestien man weer bijeen was. Onder uitbundige toejuichingen passeerden de renners Luzern, waar de bevoorradingscontrole was.
Op den betrekkelijk vlakken weg, die toen volgde, kreeg de race een monotoon karakter.
Toen Polak na 127 K.M. een lekken band kreeg, zagen wij hem zoowaar bij de 131 K.M. weer bijkomen. Wij naderden nu Aarau (145 K.M.), waar van 388 meter tot 621 meter in 6 K.M. moet worden gestegen, en wij begrepen dat op dien korten maar zwaren berg (het pad slingerde daar steeds) de
slag zou vallen. De kopstukken hadden zich tot hiertoe gespaard. Juist toen wij den berg opgingen, kreeg de Zwitser H. Suter een lekke band en bleven ook de 2 andere Zwitsers achter. Frantz trok het eerst den berg op en wel in een tempo, hetwelk de heele groep uiteenrukte. Na de Zwitsers liet Polak
los, toen Franssen, daarna Bulla en Frascarelli. Verder Piemontesie en Le Drogo. Boven gekomen gingen nog maar 4 man voorop, te weten Binda. Ronsse, Marcel, Bidot en Frantz. Bij het dalen werden fantastische
snelheden bereikt.
Toen wij op een kort vlak gedeelte kwamen was de leidende groep weer 10 man sterk geworden en waren alleen nog maar achter de drie Zwitsers, de Belg Wauters en de twee Hollanders. Er waren op dat moment 150 K.M. afgelegd. Omkijkend zagen wij op 500 meter Franssen aankomen. Hij schoot op de leiders toe en er waren nog maar 48 K.M. af te leggen. Wij hadden er hoop op, dat hij zou bijkomen, doch toen kregen wij de derde berg na 160 K.M.. eer, zeer lastig deel, dat een stijging van 210 meter over 7 K.M. had. Wij keken om en zagen Franssen. Hij had er niet veel snelheid in. De vraag was zou hij het halen. Maar toen begon het gezwoeg omhoog weer. Het waren Binda, Ronsse en Frantz, die hier hun krachten toonden en voor de tweede
maal trok het leidend peleton aan stukken. Dit drietal, benevens de Oostenrijker Bulla, was het eerste boven, doch bij het dalen kwamen
Frascarelli en Piemontesi en Le Drogo en Derveas weer bij. Toen op ongeveer 20 K.M. van den finish was er een spoorwegovergang gesloten.
De renners konden door een tunnel passeeren, doch wij moesten blijven wachten.
Zoodra de overwegboomen omhoog waren gegaan ontstond er een gerace om weer bij de renners te komen en toen.... toen gebeurde het. Voor ons reed een auto en daarachter bevond zich een motor met duo, waarop een
dame zat. Dc auto voor ons remde plotseling en met een vaart van ongeveer 30 K.M. schoot onze auto door. De bestuurder remde wel, maar het schijnt dat de rem niet pakte en misschien lag het ook wel aan den bestuurder, maar in ieder geval wij reden de motorfiets zoo hard aan, dat de dame en de bestuurder met een bocht in de berm vlogen en het motorrijwiel totaal vernield werd en wij botsten zeer hevig tegen een auto. Het rechtervoorwiel brak en van den anderen auto vloog het achterwiel aan den weg. Onze radiator boorde zich in de auto en al de ruiten sloegen aanscherven. De auto's zaten eenvoudig in elkaar.
Wij zagen de botsing aankomen en zetten ons schrap en beschermden ons tegen de glasscherven. Onze bril bleef in den slag en de rechterknie kreeg een flinke slag. Wonder boven wonder had niemand van ons verwondingen. Wij vertrokken uit de vernielde auto en renden naar achter waar een prachtige wagen stond, waarin 2 jonge Zwitsers zaten.
Zij hadden het ongeluk gezien. „Mijne heeren wij zijn journalisten uit België en Holland en wij moeten bij de aankomst zijn. Wij mogen passeeren op ons bewijs en vermoedelijk wilt U die aankomst ook wel zien. Breng ons naar
voren." Het zaakje was dadelijk in orde en daar gingen wij weer in een fijne ruime wagen met beste remmen en beste chauffeurs.
De renners achterhalend passeerden wij achtereenvolgens I. en Marcel Bidot. Bulla, Piemontes en Le Drogo, die hadden moeten los laten. En even later zagen wij Frascarceli langs den weg staan. Aan den kop gingen toen Ronsse, Frantz, Binda en Dervaes. Op 400 mêeter zagen wij toen Frantz een spurt
inzetten met Ronsse aan zijn wiel en Binda er naast. Het scheen dat Frantz zou gaan winnen, maar in de laatste meters won Ronsse terrein en sloeg hij den Luxmburger met een handbreedte, terwijl Binda met een halve lengte derde was en Dervaes met een lengte vierde.
En waar was Franssen nu gebleven? De pechvogel, die nog zoo goed in den wedstrijd was, had op plm. 28 K.M. voor het einde toen hij op 500 meter achter de leiders aankwam, een lekken band gekregen, waardoor hij in het
laatste gelid eindigde. Hij heeft een zeer goeden indruk gemaakt.
De uitslag was:
- Wereldkampioen Ronsse (België 6 uur 48 min. 53 sec; 2. Frantz (Luxemburg) handbreedte; 3. Binda (Italië) halve lengte; 4. Dervaes (België) 1 lengte, en vervolgens ongeveer minuut na minuut Frascarceli (Italië),
Marcel Bidot (Frankrijk), Le Drogo (Frankrijk), Bulla (Oostenrijk). Piemontesi (Italië), J. Bidot (Frankrijk). Wauters (België). H. Suter (Zwitserland). Hofmann (Zwitserland), Franssen (Nederland) en ongeveer 5 a 6 minuten
na dezen Polak (Nederland) die de verdienste heeft het parcours te hebben uitgereden zonder tegen de bergen op behoeven te loopen. Polak kreeg 2 lekke banden.
Het kampioenschap der amateur.
Hieraan hebben dertig renners deelgenomen. Het scheelde maar weinig of Cober had niet mogen uitkomen. Door een misverstand zijnerzijds had hij vergeten den dag te voren zijn fiets te laten plombeeren. Daardoor had hij zichzelf uitgeschakeld. Hij kwam dan ook niet op de lijst der renners voor. Toen hij zich 's ochtends naar den start begaf, stond hij daar begrijpelijker- wijs met een hopeloos gezicht. Was hij hu daarvoor uit Nederland gekomen? De Zwitsersche amateurs, hartelijke en beste kamaraden als zy zyn, trokken zich zyn lot aan. zy hebben voor hem gepleit alsof het hun eigen belang gold met het gevolg, dat ten leste zyn flets toch geplombeerd is. Hy mocht meeryden. waarop hy zich met een stralen gezicht naar den start begaf.
Wat nu den wedstryd der amateurs betreft, deze heeft een weinig boeiend verloop gehad. In den beginne is een scherp tempo ingezet, maar op den natten weg is de snelheid spoedig gedaald. Men was bang voor vallen en bij den eersten berg kwam er pas weer stryd in. De Franschen gaven het tempo by de bestyging aan en op den scherpen weg rekte het peleton zich bedenkelijk. Er kwam wat actie maar geleidelijk sloten de renners zich weer aan, zoo ook Vober. die niet sterk is in het bergklimmen.
By het dalen deed zich in een scherben bocht een valpartij voor, waarby Maas het slachtoffer werd. Verdoofd bleef hy eenige minuten langs den weg liggen en toen hy weer overeind kon komen — hy had geen noemenswaardig letsel opgeloopen — was voor hem de kan verkeken. Hy kon naar Zurich terugkeeren. Lang, heel lang is er toen niets bijzonders gebeurd. In een 25 KM. tempo reden de renners verder. Af en toe had een demarage plaats, maar het eind was. dat na 145 KM. nog pl. 20 man bijeen zaten. w.o. Cober en von Aurich. Op den tweeden berg by Aarau ging evenals by de professionals de slag aan. De Italianen en de Zwitsers poogden hier hun slag te slaan. Het peloton ging in stukken.
Coer werd het hier te machtig en hij sukkelde naar achter, doch von Aurich hield zich hier kranig en bleef in de voorste ploeg. Ten laatste lagen de renners over duizend meter verspreid met de Italianen Gestri en Bertoni aan den kop. Slechts eenige kilometers verder volgde een derde berg en hier bleek het dat von Aurich te veel van zijn kracht had verspeeld. Hy moest de leiders los laten. Zich door velen gepasseerd wetend, deed hij de nog resteerendè 35 K. M. bedaard aan.
Bij het dalen voegden de Zwitsers, de Franschen en de Deen Harmsen zich weer bij de leiders. Deze waren zoo onverstandig om het tempo, toen zy 30 K.M. van de finish verwijderd waren, danig te verslappen en het gevolg daarvan was dan ook dat er een groep van twaalf op de eindstreep toeging. Italianen. Zwitsers en Pranschen. waren daarin met hun volle ploeg vertegenwoordigd en in den laatstén K.M. ontstond een zenuwachtig gedrang om een goede positie voor de eindspurt te verkrygen. Op 400 M. kwam een der Zwitsers naar voren, maar op 250 M. streefden twee Italianen hem voorby terwijl hy ook door een Franschman gepasseerd is.
De uitslag werd:
- Bartolazzl (Italië); wereldkampioen, tyd 7 uur 20 min. 36 3/5 sec.
- Bertoni (Italië), wiellengte; 3. Brossi. (Frankryk), halve lengte: 4. Ruegg (Zwitserland) 3/4 lengte: 5. Aumerle. (Frankryk) 1 lengte. (Deze renner arriveert op lekken band.) 6. Wanzenried. (Zwitserland) 1 1/2 lengte. 7. Hofmann (Duitschland) op 3 lengten. 8. Caironi (Italië). 9. Gestri (Italië). 10. Remold. (Duitschland). 11. Istenes, (Hongarije). 12. West. (Engeland). 13. Szenes, (Hongarye). 14. Jenkins (Engeland). 15. Aurich (Nederland)3 meterdaarachter.
* * *
By de aankomst was de regeling perfect in orde. Er stonden tienduizenden belangstellenden langs den weg geschaard. Het publiek werd achter houten rasterwerk opgesteld. Na de nederlaag van Binda was de vreugde in het kamp der Italianen groot. Op uitbundige haast krankzinnige wyze uitten de Italianen zich. Zij zoenden Bertolazzi tot de jonge man er haast onder bezweek en evenals Ronsse moest hy langs de massa menschen ryden om de toejuichingen in ontvangst te nemen.
En nu morgen — Zondag — de laatste dag. De dag der stayers. Dan zitten de wereldkampioenschappen er weer op.
DOOR NOORD-BRABANT.(1929.09.22)
De Limburgers blinken uit.
Men schrijft ons: Zaterdag werd door de wielerclub „Het Zuiden" te Eind- hoven, bij gelegenheid van het door „Het Zuiden" behaalde clubkampioen- schap van Nederland op 16 Sept. JL, een groote internationale wegwedstrijd gehouden.
Voor dezen wedstrijd, waaraan 80 wielrenners deelnamen, was door Z.Ex. den Minister van Waterstaat en de provinciale autoriteiten toestemming verleend. Het was dan ook omstreeks twee uur Zaterdagmiddag op den Boschdijk te Eindhoven een enorme drukte bij den start. Duizenden stonden hier langs den weg en sloegen het vertrek der renners gade. De regeling bij den start en finish, door de Eindhovensche politie, onder leiding van dhr. van Keulen, adj. inspecteur, was voortreffelijk. Motorpolitie volgde het parcours, terwijl over het geheele traject de politie op haar post was, en voor veilige passage zorgde. Een woord van bijzonderen dank werd dan ook aan de politie gebracht voor hare schitterende regeling. Voor het vertrek verzamelden zich in de groote zaal van Hotel Vlemmings alle deelnemers met het Bestuur van „Het Zuiden". Hier nam dhr. J.,Darmstadt, bestuurslid van de N.W.U., die als kamprechter fungeerde, het woord. Spr. wijst er op, met welke moeilijkheden „Het Zuiden" te kampen heeft gehad en verheugt er zich over, dat Eindhoven thans voor de tweede maal het wielerclubkampioen- schap van Nederland wist te winnen. Naast de voetbal bezit Eindhoven thans ook de wielerclub kampioen. Hij feliciteerde de winnende ploeg hartelijk onder aanbieding van een fraaie bloemenmand aan den team-leider Frans Watereus namens de Limburgsche renners. Ook huldigt spreker de andere renners van de winnende ploeg, nl. Hans Bokkom en de kleine Hanzen, die zich zoo groot heeft getoond. Ook de voorzitter der club dhr. J. C. v. d. Horst, feliciteert spr. met het behaalde succes.
De aanwezige Limburgers hieven daarna een driewerf hoera aan op „Het Zuiden". De woorden van spreker worden met een daverend applaus begroet.
Dhr. J. C. v. d. Horst, voorzitter van „Het Zuiden", dankt dhr. Darmstadt voor zijne woorden namens de Limburgsche Sportvrienden en besluit met een Leve Limburg!
Hierna stelden de renners zich op en om 2.30 uur werd het sein tot vertrek gegeven. De stoet werd geopend met den wagen waarin hadden plaats genomen dhr. van Keulen, adj. insp. van politie, en de kamprechter dhr. Darmstadt. Een leger van auto- en motor-controleurs ging mede. Onmiddellijk werd er een stevig tempo in gezet, en het waren speciaal de Belg Verdijk (bekend uit de Ronde van Frankrijk), Joep Franzen, Hans Bokkom en Brilman, die het hooge tempo aangaven aan den kop. Gedurende bijna den geheelen rit stond er een stevige wind, terwijl de regen neerplaste. Toch verminderde het tempo niet. De Belg Verdijk en Hans Bokkom gingen er bij Beek en Donk tusschen uit, en werden eerst 30 K.M. verder weer ingehaald. Bokkom, die door een lekken band achter raakte, reed schitterend en kwam geheel alleen weer bij de leiders, in de eindspurt liep zijn ketting af en was zijn kans verkeken. Polak uit Steenbergen zakte door zijn fiets en moest staken. Joep Fransen, die alleen los was, en met een voorsprong van 10 minuten het eerst over de streep vloog, werd niet geklasseerd, omdat een controle hem bij Tilburg een verkeerden weg had laten rijden, wel jammer voor Joep, die schitterend reed. Hij ontving echter een troostprijs. Na Fransen moeten wij W. Cober noemen, die ondanks driemaal bandenpech als 4e amateur aankwam. En dan de kleine Vroomen uit Heerlen, die op schitterende wijze de le plaats bezette bij de Nieuwelingen met 8 minuten voorsprong over 120 K.M. Na afloop had in Hotel Vlemmings de prijsuitdeeling plaats. De drie eerst aankomende van elke categorie werden de prijzen uitgereikt door dhr. Darmstadt, onder passende woorden, terwijl dhr. v. d. Horst de overige prijzen uitreikte. Het is een groot succes geweest voor „Het Zuiden" en een mooie propaganda voor de club. Bij de finish waren duizenden aanwezig. De totaal uitslag is:
Beroepsrenners: 1 Cécar Boogaerd, St. Jansteen f 100.—; 2 R. Brilman, Amsterdam f 75.—; 3 M. Valentijn, St. Willibrord f 50.—; 4 Ch. Clapdorp, België f 40.—; 5 J. v. d. Heiden,, Amsterdam f 25.—
Amateurs: 1 P. Vermaire, Oosterhout (nieuw rijwiel); 2 L. Buis, Halfweg (platette); 8 P. N. Griensven, Tilburg (beker); 4 W. Cober, Heerlerheide (stel tuben); 5. K. Riederbach, Heerlen (beker).
Nieuwelingen: 1 Vroomen, Heerlen (beker); 2. F. Flooren, Schooten (frame); 3. v. d. Heiden, Maastricht (2 tuben); 4 Tempelaar, Nuth (een pullover); 5 v. Breutelen, Hilversum (medaille).